Annons

Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Göteborg Utelåst från tvättstugan och minimalt med underhåll. För den som bor med korttidskontrakt är rättslösheten stor – och trots namnet förlängs ofta kontrakten år efter år. Robin och Maria har bott i tre år utan fungerande fläkt. Småbarnspappan Marcus tvingades stå ut med en trasig dusch som stank av mögel.
Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär lågt eller inget underhåll och att de inte vet när de måste flytta.
Foto: Julia Sjöberg
Provisoriskt boende. Bänkskivan är sprucken, köksfläkten är trasig och saknar filter. Fastighetsskötaren har inte velat fixa dem. Robin och Maria är ändå glada att ha en bostad. Ingen av dem har haft ett förstahandskontrakt. ”Vi vill köpa ett hus så fort vi kan", säger Maria.

När vi träffas är det en dryg månad kvar till beräknad födsel. Maria och Robin bjuder på kaffe i vardagsrummet.

Hur länge de kommer att kunna bo i trerummaren med sitt barn vet de inte.

Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

– För min del är jag glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen, säger Maria.

Paret vill inte ha sina efternamn i tidningen. De vill inte heller att Hem & Hyra skriver ut exakt var i Göteborg de bor eller vad hyresvärden heter.

– Det är för att minimera riskerna, vi vill vara kvar länge som möjligt, säger Maria.

Läs ocksåBättre kontroll och ny teknik – det här kan din värd göra för att stoppa vattenläckorna

Robin har bott här i tre år och Maria flyttade in för två år sedan.

Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär minimalt underhåll och att de inte vet när de måste flytta.
”Det är ingen hemlighet att det är svårt att få ett förstahandskontrakt i Göteborg. Jag vet knappt hur många olika lägenheter jag hunnit bo i innan den här”, säger Maria.

Var trettonde hyreskontrakt som förmedlades i Göteborg 2021 var ett korttidskontrakt, visar Hem & Hyras kartläggning.

Enligt Göteborgs hyresnämnd ska renovering vara ”nära förestående” för att en värd ska beviljas att hyra ut med korttidskontrakt. Efter fyra år måste hyresnämnden godkänna en förlängning.

Läs ocksåVärden byggde nytt och lät underhållet stå tillbaka – nu skenar vattenskadorna

Men kontrollen är svag och bostadsbristen får många att acceptera att bo år efter år på korttid. Så är det också i Robin och Marias hus.

Vissa grannar som Hem & Hyra pratar med har bott på korttidskontrakt sedan 2016, och tjejen som hyrde lägenheten innan Robin hade också haft korttid i flera år.

”Lycka till att få något fixat”

– När hon visade mig runt sa hon att värden sagt varje år att det skulle bli totalrenovering nu, men att det inte hänt något. Hon sa också ”lycka till med att få något fixat i lägenheten”. Det dödade ju förväntningarna en del, säger Robin.

Därför blev han inte så förvånad när fastighetsskötaren inte ville laga den trasiga köksfläkten, som saknar filter och droppar fett. Inte heller ville han fixa den spruckna köksbänken eller lyskontakten med dimmer i vardagsrummet.

– Han sa att en sådan kontakt inte är standard. Det är ju lite löjligt, den kostar kanske 300 kronor. Min bror som är elektriker fixade den åt mig sen, säger Robin.

Fläkten har inte fungerat på tre år. Att bo på korttidskontrakt innebär minimalt underhåll.

Annons

Han tillägger att förvaltaren ändå såg till att täta dörrar och fönster när det drog kallt första vintern. Men efter det har varken Robin eller Maria försökt få något åtgärdat igen.

Provisorisk bostad

– Om vi vetat att vi skulle bo kvar hade vi nog varit mer påstridiga när det gäller köksfläkten. Då hade vi förväntat oss att saker som inte funkade skulle fixas. Nu nöjer vi oss med ”good enough”, säger Maria.

Den tillfälliga karaktären på boendet påverkar även på andra sätt.

– Man lever lite provisoriskt, man lägger varken tid eller pengar på möbler och inredning, säger Robin.

Aldrig haft vanligt kontrakt

Både han och Maria påpekar att de är vana att bo i kappsäck. Sedan de flyttade hemifrån har ingen av dem någonsin haft ett vanligt förstahandskontrakt eller bott längre på en plats än vad de gjort här.

Men båda två har sina familjer på nära håll och Maria har numera tio års kötid på Boplats Göteborg. När man bor på korttidskontrakt får man stå kvar i kön under tiden. Därför känner de ingen större stress inför sin boendesituation.

– Vi hamnar inte på gatan om vi måste flytta ut. Det är förstås stor skillnad om man inte har det sociala skyddsnätet som vi har, säger Maria.

Att bo i hyresrätt är inte heller det som hon och Robin tänker sig i framtiden.

– Om två år är jag klar med skolan, sen vill vi köpa ett hus så fort vi kan, säger Maria.

Låg standard

Hem & Hyra har pratat med flera andra hyresgäster som har erfarenhet av korttidskontrakt. En av dem är tvåbarnspappan Marcus från Västra Frölunda. Han vill vara helt anonym och därför skriver vi inte hans riktiga förnamn.

Marcus bodde tidigare på korttidskontrakt hos ett av Göteborgs kommunala bostadsbolag i cirka ett år. Han hade separerat och behövde få tag på något snabbt.

Enligt Marcus var standarden i lägenheten ”under all kritik”. Grannarna sa att värden pratat om stambyte i sju-åtta år men att det aldrig hände något.

”Kom inte när jag felanmälde”

– När jag flyttade in fick jag inte ens info om hur man bokade tvättstugan via det digitala systemet. Duschen funkade inte. När jag ringde dem sa de bara ”det är nog hår i avloppet”, men den var skitgammal och luktade mögel. Värden kom inte när jag felanmälde och brydde sig inte alls. Jag vet flera bekanta som bott på rivningskontrakt och som haft samma typ av standard, säger Marcus.

Annons

Andra personer jag pratat med har tyckt att låg standard kan vara okej när hyran samtidigt är låg. Vad tycker du om det?

– Alltså, det var billig hyra, ja. Men om inte duschen fungerar och man inte har tillgång till tvättstugan när man har två barn, då blir det dyrt. Jag har inga problem med att bo med tapeter från 90-talet, men de basala sakerna måste fungera.

Hur upplever du tillgången på hyresrätter i Göteborg?

– Nu bor jag i nyproduktion. Den här lägenheten kunde jag få med bara 559 dagar på Boplats, men då är det en tvåa som kostar 11 900 kronor i månaden. Jag arbetar 70 procent i omsorgen och pluggar heltid med fullt studielån, då har jag råd. Så om du är beredd att lägga 70 procent av din inkomst på bostaden så finns det lägenheter. Men bostäder med humana hyror är väldigt svårt att få tag på. Det som finns är en massa Jörgen-typer som hyr ut rum i sin källare till överpriser.

Hur är skillnaden på att bo på korttidskontrakt och på vanligt kontrakt?

– Jag har ju samma värd nu som förut, men det är en enorm skillnad när man felanmäler, nu är de här på en dag. Det är fruktansvärt markant, när jag bodde på rivningskontrakt brydde de sig inte alls.

Hur kändes det att inte veta hur länge du kunde bo kvar, när du bodde på korttid med dina barn?

– Jag var ganska med på noterna, jag visste från början vad som gällde. Samtidigt måste jag ju leta efter något annat hela tiden, det är så klart en stress. Men nu bor min familj här i Göteborg, och jag har en stor bekantskapskrets i stan. Så det hade nog löst sig på något vis ändå, jag är inte så utsatt som många andra.

En stor anledning till mängden korttidskontrakt är att så många hus har renoveringsbehov nu. Är det inte bara att tugga i sig att det blir så här då?

– Jag hade kunnat köpa det om det inte var så dyrt att bo i de renoverade lägenheterna sen. Det blir en boendesegregation när hyrorna höjs 40–50 procent. Nu kan man välja på att bo som en råtta med urusel standard, eller betala tredubbel hyra i nyproduktion. Hyresvärden tjänar pengar i båda ändarna.

LÄS MER: Det här gäller när du bor på korttidskontrakt

Läs också En syndaflod av vattenskador: Miriam fick lämna sitt hem när möglet spred sig Industriboom får Gullspångsbostäder att renovera tomställda lägenheter – Vd:n: "Någonstans ska ju alla bo"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.