Annons

Grillkungens källarlägenheter förbjuds efter Hem & Hyras granskning

Alingsås Flera allvarliga brister upptäcktes i källaren i en av krögarprofilen Ulrik Lindelövs svartbyggen. Efter Hem & Hyra och Alingsås Tidnings avslöjande i början av sommaren besökte räddningstjänsten platsen, och nu förbjuds någon från att bo där.
I källaren på Alströmersgatan har Ulrik Lindelöv byggt lägenheter som saknar bygglov, men där det trots det bott människor fram till räddningstjänstens besök.
Foto: Anna Hallgren
I källaren på Alströmersgatan har Ulrik Lindelöv byggt lägenheter som saknar bygglov, men där det trots det bott människor fram till räddningstjänstens besök.

I somras avslöjade Hem & Hyra tillsammans med Alingsås Tidning hur krögarprofilen i Alingsås, Ulrik Lindelöv, byggt om flera källarutrymmen till lägenheter som han hyrde ut, trots att han saknade tillstånd.

– Det kan bli direkt livsfara för personer som bor i svartbyggen, sa Magnus Bredesen, brandinspektör på räddningstjänsten i Alingsås då.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Under granskningen pratade vi med flera hyresgäster, såväl nuvarande som tidigare, i källarlägenheterna. Susanna Karlsson är en av dem som bott där.

– Det regnar in och så mycket grejer har blivit förstörda av vattnet. Dessutom har det varit mycket skadedjur som råttor, paddor, ödlor och myror. Det är för jävligt där, säger hon och visar bilder samt filmer från översvämningar och skadedjur bland annat.

Vattenfylld korridor.
Det var inte helt ovanligt med översvämningar i källaren på Alströmersgatan heller menar Susanna Karlsson som visat bilder och filmer på hur vatten fyllt hall och rum.

Allvarliga brister

Vi kunde via såväl Blocket som Facebook se hur Ulrik Lindelöv öppet annonserade om hur han hyrde ut bostäder i en av sina centrala fastigheter i Alingsås. När vi kontaktade Ulrik Lindelöv med fingerat namn så erbjöds vi en lägenhet i källaren som saknade bygglov.

Efter vår granskning har nu räddningstjänsten varit på plats och inspekterat brandsäkerheten i Ulriks Lindelövs svartbyggen på Alströmersgatan och gjort bedömningen att ingen längre får bo där. Några av de brister som räddningstjänsten uppmärksammade var att det saknades alternativ utrymningsväg från lägenheterna, dörrar som inte var brandklassade och en dörr som riskerade att gå i lås och därmed stänga in de boende vid en brand.

Annons

”Eftersom det handlar om allvarliga brister gör räddningstjänsten bedömningen att det föreligger särskilda skäl för att beslutet ska gälla även om det överklagas”, skriver räddningstjänsten i sin rapport från besöket.

Magnus Bredesen, brandinspektör på räddningstjänsten i Alingsås.
Magnus Bredesen, brandinspektör på räddningstjänsten i Alingsås. var handläggare i ärendet.

Kommunen granskar Ulrik

Källaren på Alströmersgatan har tidigare varit föremål för granskning. Redan 2020 inledde kommunen ett tillsynsärende då kommunen fått nys om att det bott människor där.

– Vi fick in en ansökan om bygglov året därpå, men vi har inte kunnat hantera den då det fortfarande saknas uppgifter. Anledningen till att ärendet har pågått så länge är att det funnits andra ärenden som vi har fått prioritera högre, sa bygglovschefen Martin Frank Cederbom i somras.

I samband med att Hem & Hyra och Alingsås Tidning publicerade sin granskning visste inte Martin Frank Cederbom om att någon bodde i lägenheten.

Alströmersgatan
I källaren på Alströmersgatan har Ulrik Lindelöv byggt lägenheter som saknar bygglov, men där det trots det bott människor fram till räddningstjänstens besök.

När vi når honom i september säger han att kommunen har tagit upp tillsynsärendet efter vår granskning och att de nu har börjat kolla på Lindelövs ansökan om bygglov igen. Men, än har de inget besked att ge.

–  Vi behandlar alla bygglovsansökningar som att det inte har byggts än och ska därför försöka avgöra nu om han får bygglov för källaren eller inte baserat på de uppgifter som redan skickats in. Vi har fortfarande inte fått de kompletterande uppgifterna och får se om det är något vi ska driva på eller om vi kan ta ett beslut på det vi har, säger Martin Frank Cederbom.

Annons

Om kommunen beslutar om avslag på bygglov kommer de att genomföra tillsyn på Alströmersgatan igen.

– Då kan konsekvensen bli att han måste rätta till det han har byggt i så fall, säger Martin Frank Cederbom.

Läs ocksåSvartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväderJon Magnusson (t.v) är en av hyresgästerna i Ulrik Lindelövs (t.h) hyreshus på Märövägen i Alingsås där svartbyggen byggts i källaren.

Nu väntar ett återbesök från räddningstjänsten för att se om Ulrik Lindelöv rättat till bristerna. Enligt räddningstjänstens rapport fanns det vid besöket 16 personer folkbokförda i byggnaden.

Hem & Hyra har sökt Ulrik Lindelöv för en kommentar, men han har valt att avböja.

Läs också Hyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månaden Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Här går de mot trenden - nästa års hyreshöjning redan klar: "Skönt" Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.