Grönt vardagsrum samlar grannarna
På flykt från den irakiska delen av Kurdistan hamnade Vian Said och hennes man i Iran. I den lilla trädgården som tillhörde rummet de tillfälligt bodde i började Vian stoppa ner vattenmelonkärnor i jorden. Hur det gick med plantorna fick hon aldrig veta. Flykten gick vidare till Sverige. Men där och då föddes hennes intresse för odling och växter. Många år senare planterar hon sticklingar – pelargoner och rosor – i Holma växthus i Malmö.
– Jag gick förbi, kikade in genom fönstren och tyckte det såg så mysigt ut. Men jag visste inte att det var öppet för alla. Sedan såg jag skylten utanför. Nu är jag här varje torsdag.
Holma växthus utgörs av ett litet tegelhus inklämt mellan två större fastigheter. MKB på ena sidan, Riksbyggen på andra. En grön mötesplats där alla boende är välkomna. Här går det att ordna barnkalas och släktfester. Det har hållits babyshower, föreläsningar om odling och virkkurser; språkkafé och spelkvällar. På torsdagsträffarna dricker hyresgäster kaffe, pratar, byter sticklingar eller planterar fröer.
Kaffet är nybryggt, glasdörren ut mot Holma torg står på glänt och på marken utanför brinner en ensam marschall. Folk skyndar förbi i duggregnet med jackorna uppdragna. Det är ruggigt ute men inne i växthuset är det grönt: oliv-, fikon- och citronträd samsas med kaktusar, palettblad och palmer. I taket slingrar sig en vinranka. Ett första grönt blad är på väg fram. Just olivträdet är Ebrahim Rezghjoos skötebarn. Han är med i områdets självförvaltning och får avdrag på hyran för att sköta om växthuset: städa och hålla ordning.
– Jag gillar att odla. Det är en hobby. Jag vattnar och klipper växter. På somrarna odlar vi grönsaker i odlingslådorna där ute, säger han och pekar ut på baksidan där lådorna står på rad. Nu med ogräs i.
Hyresgästen Elena Lilja är också aktiv i områdets självförvaltning, har en odlingslott en bit bort och är stammis i växthuset. Hon har hållit i virkkvällarna.
– För oss som inte har egen trädgård är det här vår gemensamma, säger Elena Lilja.
Vian Said håller med.
– Jag tycker det är kul att träffa nya människor. Ibland har vi knytkalas. Jag är med i en kurdisk kvinnoförening och när de pratade om att byta dag till torsdag sade jag direkt att då kan jag inte komma. Då ska jag till Holma växthus, säger hon.
Ett par hyllor utgör växthotell där den som reser bort kan checka in sina växter.
– Det är nog det som flest reagerar på när de hör talas om det. Kanske för att det är så ovanligt, säger Nawa Hamasor, bosocial utvecklare på MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö.
Förhoppningen var just att växthuset skulle bidra till gemenskap i området. En vinst för både boende och värdar. Den som vill kan hämta ut en nyckeltagg hos värden och får med den tillgång till växthuset dygnet runt.
– Odling betyder mycket för många. För en del är växterna nästan som deras barn. Det märks inte minst på växthotellet, säger Nawa Hamasor
- Den klassiska svärmostungan. Den tål att bli riktigt uttorkad. Dör bara om du övervattnar den.
- Kaktus. Förutom att den är snygg så kan den stå både ljust och mörkt. Vattnas sparsamt.
- Suckulenter. Superlättskötta växter med tjocka blad. Behöver varken mycket sol eller mycket vatten.
- MKB:s hyresgäster i området kan låna växthuset när som helst dygnet runt. Det kostar inget.
- Det går att odla i odlingslådor året runt, men lokalen funkar lika bra för barnkalas eller möten.
- I växthotellet går det att lämna växter under vinterhalvåret.