Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: ”25 barn i samma trappuppgång”
Rinnande vatten, elektricitet och ett riktigt kök. Tunabackar i Uppsala är ett klassiskt exempel på ett bostadsområde i folkhemmets anda.
För många familjer som levt under knappa omständigheter blev kontrasten stor att flytta hit, säger Peter Söderman som höll i en guidad vandring i stadsdelen i förra veckan.
– I Tunabackar skulle man få ett fint boende till en rimlig kostnad. Här fick hyresgästerna all modernitet. Min mamma tyckte att det var som paradiset att flytta hit, säger han och frågar:
– Hur många av er är uppväxta här?
Större delen av gruppen räcker upp handen.
Många minns plaskdammen
Med Peter i spetsen förflyttar sig gruppen in på de stora böljande gröna innergårdarna, omgivna av tre- och fyravåningshus med fasader i gul puts. Kvällssolen ligger på och får dem att lysa i ockragult.
Ett solur som är målad på kortsidan av ett hus visar på sex denna måndagskväll i slutet av augusti.
Peter uppmanar deltagarna att bidra med sina minnen och historier.
Plaskdammen finns inte längre men väcker många minnen till liv.
– Man kunde låna styltor från parkleken och gå genom dammen och försöka att inte ramla. På vintern kunde man åka skridskor där, berättar en deltagare.
Invigdes av kungen
Stadsdelen, som egentligen är ett enda stort kvarter, planerades av stadsarkitekten Gunnar Leche och invigdes av dåvarande kungen, Gustaf VI Adolf, år 1951. På bilderna från invigningen ser man kungen omgiven av barn, som är uppflugna på en mur och på taket till en pergola.
– Det var ett barnrikeområde, med stora familjer. I en trappuppgång kunde det bo 25 barn, berättar Peter.
Gunnar Leches tanke var att all upptänklig service skulle finnas i bostadsområdet – mjölkaffärer, skomakeri, cykelverkstad, livsmedelsaffär, tvätteri. Olga Renströms mjölkaffär kommer flera ihåg.
– Hon hade så goda strösselkakor, säger en kvinna.
Hem för socialt utslagna familjer
På det vidsträckta koloniområdet Tunakolonin kunde hyresgästerna ägna sig åt ”fritid, rekreation och vila”. Vandringen avslutas vid skolbyggnaden mittemot. Här låg tidigare 1700-talsherrgården Tunaberg. Cia Gad-Böckman bodde där en period i sin barndom.
– Det såldes till kommunen 1935 och blev ett hem för ”socialt utslagna familjer med många barn”. Vi bodde i Eriksberg och min pappa var konstnär. Han hade förmodligen inte betalat hyran och så fick vi tak över huvudet här, säger hon.
Peter och Cia har en studiecirkel ihop om Uppsalas arbetarhistoria. Det var där som idén till den guidade turen uppstod.
– Vi vill uppmuntra andra att göra liknande saker, säger Peter.
När Tunabackar stod klart 1950 var det Uppsalahems andra bostadsområde. I dag är det ett av bostadsbolagets mest populära.
Området uppfördes av stadsarkitekt Gunnar Leche som satt sin prägel på stora delar av Uppsala. Husen är K-märkta.
- Marknadsför i sociala medier där målgruppen finns.
- Använd historiska bilder, som väcker minnen och känslor.
- Blanda historik och egna upplevelser, era egna och deltagarnas – gör dem till medaktörer.