Gullspång trea på inbrottslista – fel menar polisen
När Brå, Brottsförebyggande rådet, presenterar sin statistik ser det ut som lilla Gullspång är en hårt drabbad kommun när det gäller inbrott. Den tredje värsta i landet. Men i verkligheten stämmer det inte riktigt. Det menar kommunpolis Gunnar Åreng.
– När jag tittar på antalet inbrott i villor, fritidshus och lägenheter under den period som statistiken Brå presenterar, då visar sig helt andra siffror. Inbrott i lägenheter 2016 var noll. 2017 var det fyra och hittills i år ett enda. Lägger man till inbrott i villor blir det något högre siffror, men de 302 som statistiken visar är en helt felvinklad bild, säger han.
Han tycker att det ger en felaktig bild att jämföra och beräkna orter med 5 000 invånare upp till 100 000 invånare. Han skulle hellre se att orter med mellan 5 000 och 10 000 invånare jämfördes, för en rättvisare beräkning. Han tror dock inte att Gullspångsborna känner sig mer utsatta, utan att de flesta känner sig ganska trygga i sina hem.
– Men självklart drabbar varje inbrott i bostad den enskilde väldigt hårt, säger Åreng.
I Gullspång har polisen antagit ett medborgarlöfte att hålla reda på de livsstilskriminella, de som lever på att begå brott. Det menar Gunnar Åreng har gett positiva resultat.
Men han tycker att allmänheten också tar ett ökat ansvar för sin egen säkerhet, bland annat genom grannsamverkan. Han lyfter fram Mariestad som ett positivt exempel, där det kommunala bostadsbolaget Mariehus jobbar mycket med att få grannar att engagera sig mot brottsligheten.
– Där jobbar de mycket aktivt med grannsamverkan, säger Gunnar Åreng.
Han tycker att det ger flera positiva saker att ha samverkan mellan grannarna mot brott.
– Det ger inte bara skydd mot inbrott, utan en social kontakt som som i sin tur skapar en trygghet när man vet vilka som bor i huset eller i trappuppgången.
Han säger att han som kommunpolis pushar för grannsamverkan, samtidigt som han säger att han naturligtvis inte kan tvinga någon att engagera sig.