Gustav Fridolin (MP): ”Ge rotavdrag till alla!”
Även i SVT:s partiledardebatt på söndagskvällen valde Fridolin att diskutera bostadspolitik. De övriga partiledarna i tv-studion lyckades i stort sett undvika frågan om den galopperande bostadsbristen.
Fastän det är brist på bostäder i nästan hälften av landets 290 kommuner nämndes problemet inte alls av de politiska huvudmotståndarna, socialdemokraterna och moderaterna, när arbetslöshet och tillväxt diskuterades. Bara riksdagens tredje största parti, miljöpartiet, valde att ta upp ämnet.
Miljöpartiledaren Gustav Fridolin talade om de hundratusentals lägenheter från 60- och 70-talet som nu behöver rustas upp och energieffektiviseras.
– Genom att investera i en klimatsmart upprustning av miljonprogrammet kan vi förbättra boendemiljön, minska utsläppen och skapa nya jobb i områden där arbetslösheten ofta är hög. Men alliansen har beslutat att stänga ute hyresrätten från rotavdraget, konstaterade Fridolin.
Han anser att det är ”djupt orättvist” att såväl villaägare som de som bor i radhus och bostadsrätter ska kunna få skatteavdrag för att bygga om, medan renoveringen av ett hyreshus ska finansieras genom höjda hyror i områden där människor med de lägsta inkomsterna bor.
– Vi har ett gemensamt ansvar för klimatinvesteringar i Sverige i allmänhet och i miljonprogramsområdena i synnerhet. Det är inte rimligt att hela den kostnaden ska betalas av hyresgästerna, säger Gustav Fridolin till Hem & Hyra.
När han besökte Tensta nyligen såg han också de boendes missnöje med de ökade kostnaderna.
– Det som pågår där är protester mot att upprustningen ska betalas genom höjda hyror.
Även i riksdagens partiledardebatt i januari tog Gustav Fridolin upp frågan om varför skattesubventionen av husrenovering inte ska gälla hyreshus. Då fick han beskedet att det är fastighetsägarnas ansvar, av statsminister Fredrik Reinfeldt.
– I går fick jag till slut svaret att det inte är möjligt från Jan Björklund, men han förklarade aldrig varför, säger Gustav Fridolin.
Kostnaden för rotavdraget beräknas i år uppgå till drygt tio miljarder kronor, enligt regeringens budget.
– I dag får unga människor välja bort utbildningar och möjligheter till jobb för att de inte kan få bostad. Det är smått förbluffande att bostäder inte är en större fråga, säger Gustav Fridolin.