Hade 20 ton tidningar i lägenheten – vräkt samlare tvingas betala skyhög slutnota

Skåne Samlingen med 20 ton tidningar hotade säkerheten i hela hyreshuset, enligt värden. Efter år av domstolsstrider kommer nu slutnotan. Hyresgästen tvingas betala 148 000 kronor. I Lund oroar sig samtidigt en annan fastighetsägare för att golvet i en samlarlägenhet ska rasa.
Hyresvärdens personal i samlarens lägenhet i Malmö. Tidningarna vägde tjugo ton, enligt värden.
Foto: Hyresnämnden
Hyresvärdens personal i lägenheten.

Golvet var helt täckt. Högarna och travarna räckte hela vägen upp till taket i lägenheten. Enligt fastighetsägaren var tvårummaren fylld med tidningar och förpackningar med en vikt på över 20 ton. Grannarna i huset hade tidigare klagat på dålig lukt men den enorma samlingen avslöjades av en slump för två år sedan och till följd av en pågående vattenläcka.

Vid en inspektion blev värdens personal och reparatörer tvungna att klättra över högarna för att över huvud taget kunna ta sig in i hemmet. Fastighetsägaren såg en fara i att allt skulle kunna fatta eld, eller bli en härd för ohyra som skulle kunna sprida sig vidare till andra lägenheter i huset.

Läs ocksåHan fyllde hela lägenheten med 20 ton skräp - tvingas flyttaHyresvärdens personal i samlarens lägenhet i Malmö. Tidningarna vägde tjugo ton, enligt värden.

Efter att tidningssamlingen hade upptäckts blev hyresgästen, i 60-årsåldern och med 40 år på adressen, uppsagd och senare vräkt med hjälp av kronofogden. Uppsägningen och ersättningskravet har sedan dess vandrat genom en rad domstolar via överklaganden. Dokument visar att mannen på egen hand har försökt röja upp i lägenheten. Men det har inte räckt.

Skyhög slutsumma för tidningssamlingen

Nu har Malmö tingsrätts slutliga dom kommit. Slutnotan för mannen blir skyhög. Dels får han stå för värdens kostnader för att driva målet i tingsrätt, dels för några obetalda hyror. Han måste dessutom bekosta avhysningen och slutrensningen av lägenheten. Den vräkta hyresgästen tvingas betala totalt 148 636 kronor.

– Vi kan inte själva sätta stopp för sådant här. Vi kan ju bara se vad som händer och sedan be om hjälp från andra. Det är ju egentligen mest synd om de som är direkt drabbade, säger hyresvärdens fastighetsskötare.

Läs också200 000 är maniska samlare – Marie höll på att förlora familjen
Hyresvärdens personal klättrar över tidningarna i samlarens lägenhet i Malmö.
Så här såg det ut när värden lyckades ta sig in i bostaden.

Han säger sig aldrig ha varit med om något liknande men berättar att bostaden i fråga idag är totalsanerad.

– Lägenheten är uthyrd idag och totalrenoverad. Det kostade en faslig massa pengar, säger han.

Hyresgästen fick hjälp från kommunen

Hem & Hyra har sökt hyresgästen som inte har gått att nå. Men inför rätten har han tidigare presenterat sin egen syn på saken: att han själv är det verkliga offret i situationen.

Grannarna och fastighetsägaren har behandlat honom orättvist, anser han, och lyfter fram en egen förlust på egendom till ett värde av 100 000 kronor kopplat till vräkningen. Men det tog domstolen ingen hänsyn till. Den menade att uppgifterna var alltför vaga jämfört med värdens omfattande bevisning.

Maniskt samlande, eller diagnosen hoarding disorder, räknas allmänt som en form av psykisk ohälsa. Hyresgästen i det här fallet har fått hjälp av Malmö stads socialtjänst och Samlarteamet, som arbetar med stöd åt personer med samlarmani. Det visar rättsdokument. Men det lyckades alltså inte rädda hans hyreskontrakt.

Tunga möbler oroar hyresvärd i Lund

Det är långt ifrån ovanligt att hyresgästers maniska samlande leder till uppsägningar av hyreskontrakt. Ett liknande ärende är just nu under upprullning i en tvårummare i centrala Lund. Även det här uppdagades när ett vattenrör började läcka. Samlandet tros ha pågått under lång tid men fallet är udda – här driver den privata fastighetsägaren uppsägningen mot en numera död person.

Lägenheten som det rör sig om ska vara kraftigt belamrad och fylld med möbler och sopor, enligt hyresvärdens beskrivning. Prylarna gör att det knappt går att röra sig i hemmet och fastighetsägaren oroar sig för att vikten i sig skulle kunna leda till att husets bärande delar kollapsar, att bjälklaget under lägenhetens golv inte håller för vikten.

Lund från ovan
Hyresvärden oroar sig för att golvet inte ska hålla i lägenheten i Lund.

– Jag har bara varit med om något liknande en gång tidigare och då hos en annan arbetsgivare. Då handlade det om ofantliga mängder böcker. Det var en person som tidigare hade jobbat på en bokhandel som lagts ned och som hade tagit med allt hem. Vad man gör är en form av beräkning på vikt per kvadratmeter och i äldre hus kan man ju vara rädd för att bjälklaget inte ska hålla, säger Henrik Kjellgren, vd på förvaltaren Kanslihuset.

Oklart om någon bott i Lundalägenheten

Men möjligheterna att lösa problemet runt bostaden försvåras av att kvinnan med hyreskontraktet avled redan i slutet av nittiotalet. Handlingarna i hyresnämnden visar att ägaren inte haft full koll på vem som använt lägenheten sedan dess, om någon faktiskt har bott i den eller om tvåan i stället har använts som en form av lager. Samtidigt finns uppgifter om efterlevande anhöriga som möjliga användare av bostaden idag. Hyresnämnden ska ta ställning till målet senare under vintern.

– Det intressanta här är ju att lägenheten inte sköts som en bostad. Men det är många frågor som måste redas ut under vägen, säger Henrik Kjellgren.

Fakta: Samlarmani - så vet du om du är drabbad
  1. Du har svårt att slänga oavsett hur mycket föremålet är värt
  2. Du får obehagskänslor när du ska slänga något
  3. Ditt hem är överbelamrat med saker
  4. Samlandet skapar lidande. Du får till exempel svårare att fungera socialt.
  5. Samlandet beror inte på något annat tillstånd som hjärnskada eller annan sjukdom
  6. Samlandet kan inte förklaras med någon annan psykisk sjukdom eller diagnos som till exempel schizofreni, depression, tvångstankar, autism eller demens.
Fakta: Unikt samlarteam hjälper hoarders
  • Fyra boendepedagoger i Malmö specialiserade på samlarmani eller hoarding disorder hjälper den som är drabbad. Den typen av riktad hjälp är nästan unik i landet. Även Stockholm har ett samlarteam.
  • Första träffen sker utanför hemmet. Den drabbade får både stödsamtal och praktisk hjälp med att komma igång med rensning.
  • Det startade som ett projekt för att hjälpa en målgrupp som fallit mellan stolarna och som ofta drabbas av vräkning på grund av sina problem.
  • Malmö samlarteam går att nå här.
Fakta: 2 000 personer hemlösa på grund av psykisk ohälsa
Stig Johansson, 69, kommer nu att bli av med lägenheten han haft i 34 år. Orsak: han har stört grannarna.

Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta att minst 2 000 personer i Sverige lever som hemlösa efter att ha vräkts på grund av psykisk ohälsa. Det handlar både om personer som stör och hotar grannar, om hyresgäster som samlar saker eller som bara mår alltför dåligt för att klara av att betala hyran.

Läs mer:
2 000 personer hemlösa på grund av psykisk ohälsa

Det finns ingen officiell statistik kring varför personer förlorar sina hyreskontrakt men när Hem & Hyra undersökte ett halvårs skånska ärenden fanns ett tiotal med uppenbar koppling till psykisk ohälsa. I Stockholm och Göteborg fanns liknande mönster.

Läs mer:
Stig spelar musik och sjunger – efter 34 år som hyresgäst är han inte längre välkommen
Grannar lider när sjuka inte får hjälp
Dödsvrål och grova hot – hyresgäster tvingas flytta efter störningar

Läs också Anklagas för vanvård - kastas ut från sin lägenhet Hyresvärden kastade allt de ägde Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.