Hageby stryks från polisens lista
Polisen presenterade i dag en ny uppdaterad lista över landets utsatta områden. Det handlar om totalt 60 områden i landet, där 22 stycken bedöms som särskilt utsatta. Sedan 2017, då listan uppdaterades senast, har bland annat Tumba tillkommit som ett nytt område och två stycken strukits. Ett av dem som försvinner är stadsdelen Hageby i Norrköping.
— Jag tror det beror på flera saker. Det är mycket färre kriminella som bor och verkar i området, det är en tydlig skillnad mot tidigare. Jag tror också skolan har gjort sitt och det är fler unga som har godkända betyg. Vi har även satsat på att vara mer synliga och slå till mot narkotikahandeln och lagföra personer för brott, förklarar Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping.
Men bland personer vi möter i Hageby ges både plus och minus över situationen i stadsdelen.
— Jag tycker det är ett förhållandevis lugnt här i alla fall dagtid. Det händer inte värre saker här än i Ljura eller något annat område. Men det är mycket skitsnack om den här stadsdelen, ofta från folk som inte bor här, säger Harald Ydén, som jobbar som vaktmästare på Söderportskolan i Hageby.
— Det finns ingen trygghet här och vi vågar inte låta barnen gå själva till skolan. Det är mycket bråk mellan olika grupper och mellan barn. En bomb smälldes här förra året, hur kan man säga att det blivit bättre? Jag tycker det bara har blivit värre. Det behöver finnas fler vakter och poliser här, säger Johnny, som bott åtta år i området och inte vill berätta sitt riktiga namn.
I Östergötland finns numera tre områden kvar på listan. Det handlar om Navestad och Klockaretorpet i Norrköping. I Linköping finns Skäggetorp kvar som ett särskilt utsatt område. Detta trots att polisen lokalt velat få bort både Skäggetorp och Klockaretorpet från listan, som bestäms på nationell nivå. Att lägga till något nytt område är inte aktuellt, enligt Norrköpingspolisen.
— Nej, jag tycker att vi är på rätt väg. Om ett eller två år så har vi högst ett område kvar. Vi jobbar mer strukturerat och samarbetar lokalt med olika myndigheter numera när det gäller den grova organiserade brottsligheten. Vi följer pengarna precis som på Al Capones tid, säger Peter Johansson.
Men att Hageby försvinner från listan innebär inte att polisen lämnar området.
— Vi kommer tvärtom jobba ännu mer i Hageby framöver. I höst ska vi starta upp samverkansgrupper med fastighetsägare och föreningar på samma sätt som vi gjort i Navestad och Klockaretorpet, säger Peter Johansson.