Annons

Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor

Göteborg Renoveringen utfördes utan samråd med hyresgästerna. Hyrorna chockhöjdes utan förhandling. Ett lagbrott, slog hyresnämnden fast. Nu sänks hyrorna i huset i Göteborg och hyresgästerna får upp till 50 000 kronor per hushåll tillbaka. Men Tinna Knape och Håkan Jansson hade hoppats att deras hyra skulle sänkas mer.
Tinna Knapes och Håkan Janssons specialbyggda kök revs ut. Sedan chokchöjde värden hyran. Nu sänks den igen och de får pengara tillbaka.
Foto: Gustaf Görfelt
Tinna Knape och Håkan Janssons hyra skulle trappas upp från ursprungliga 6 700 kronor till 9 227 kronor. Nu stannar det på 8 927 kronor. De får även minst 40 000 kronor tillbaka av det de redan betalt. Men Tinna Knape hade hoppats att den nya hyran skulle bli lägre. "Vi är besvikna", säger hon.

Uppgörelsen kommer efter de senaste veckornas förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Stig Hedlund Fastigheter AB.

– Totalt ska 774 000 kronor återbetalas till hyresgästerna. Det blir också nya hyror i huset, i fem olika nivåer. För en trea på 79 kvadratmeter sänks hyran cirka 600 kronor, säger Johanna Silebäck, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Återbetalningen är kompensation för att hyrorna i huset på Rosensköldsgatan i Johanneberg varit för höga sedan renoveringen genomfördes 2020. Hyresnämnden har slagit fast att Stig Hedlund brutit mot förhandlingsordningen.

Kontrakten blev uppsagda

Renoveringen gjordes utan samråd med de boende. Hyresgästerna evakuerades, deras förstahandskontrakt sades upp och de fick teckna nya kontrakt med betydligt högre hyra. Nästan två tredjedelar av de boende valde att inte flytta tillbaka.

Johanna Silebäck, förhandlare Hyresgästföreningen.

– Hyresgästerna har varit utsatta för en långvarig stress. Hyresnämndens beslut är en tydlig markering om att en fastighetsägare inte får behandla hyresgäster så, säger Joanna Silebäck.

Hur mycket pengar det nu blir i återbetalning per hushåll varierar. Från 12 000 kronor upp till 50 000 kronor beroende på om hyresgästerna bott i huset från början eller flyttat in efter renoveringen.

Undantaget är de sex nybyggda lägenheterna på vinden. Där får hyresgästerna varken återbetalning eller hyressänkning, eftersom deras bostäder är just nybyggda. Då finns ingen förhandlingsskyldighet för hyresvärden. (Se faktaruta).

Annons

Stig Hedlund hävdade att alla lägenheter i huset, som är byggt 1938, skulle betraktas som nybyggda efter renoveringen. Men hyresnämnden underkände det resonemanget.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Specialbyggt kök revs ut

För Tinna Knape och Håkan Jansson innebar renoveringen att deras specialbyggda kök från 2012 revs ut, liksom den välskötta fiskbensparketten och det redan helkaklade badrummet. Säkerhetsdörren från 2011 kasserades bara för att bytas ut mot en annan modell.

Tinna Knape och Håkan Jansson anser att standarden i deras tvåa snarare har sänkts än höjts. De tycker också att de tillgänglighetsanpassningar som Stig Hedlund gjort är skenåtgärder som enbart syftat till att höja hyran.

Bland annat har planlösningen för badrummet ändrats så att det ska gå att vända med rullstol. Men hissen upp till lägenheten är bara 68 centimeter bred och rymmer inte bredare rullstolsmodeller. Parets ytterdörr är också hängd så att det blir besvärligt att öppna den om man sitter i rullstol.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.
Hissdörren är 68 centimeter bred. Det är tillräckligt för vissa rullstolar, men inte för de större modellerna. Måttet når inte Boverkets lägsta standard på 80 centimeter. Hissen är även bara 0,8 gånger 1 meter stor invändigt, och för liten för att kunna få Göteborgs stads tillgänglighetsmärkning.

Tinna och Håkan betalade knappt 6 700 kronor innan renoveringen. Sedan skulle deras hyra trappas upp till 9 227 kronor.

Nu stannar den nya sluthyran på 8 927 kronor kronor i månaden. Tinna Knape är besviken.

Annons

– Jag tycker det är en för låg sänkning, bara några hundralappar. Vi upplever att vårt bruksvärde sänktes efter renoveringen, då är inte en sådan här hyreshöjning rimlig. Men det är vad det är. Nu kan vi inte göra mer åt det, säger Tinna Knape.

”Skönt att gå vidare”

Morgan Westlund, vd för Stig Hedlund Fastigheter AB, säger däremot att han är nöjd.

– Nu har vi en uppgörelse som båda parter är nöjda med. Det känns bra att kunna gå vidare. Det här har varit en långbänk sedan maj 2020, säger Morgan Westlund.

Nu sänks hyrorna och ni får betala tillbaka pengar till hyresgästerna. Vad drar ni för erfarenheter av den här processen?

– Att vi tycker att det varit onödigt stor tidsspillan. Bland annat på grund av att det var svårt att få Hyresgästföreningen till förhandlingsbordet i början. I övrigt vill jag inte säga så mycket mer.

Fakta: Oförhandlade hyror i nybyggda lägenheter

Om en hyresrätt är helt nybyggd kan fastighetsägaren välja att sätta hyran själv, utan att förhandla med Hyresgästföreningen.

Men en hyresgäst som flyttar in i bostaden kan efter sex månader välja att gå till hyresnämnden för att få hyran bruksvärdesprövad.

I det läget kan hyresgästen bli företrädd av Hyresgästföreningen, om hen är medlem.

Prövningen kan leda till att hyresnämnden beslutar om en ny hyra.

Läs också Hyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter Sökes: hyresgäster – från byggboom till brist på inflyttare på bara några år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.