Annons

Hälften av kommunerna ger förtur till bostäder – Sara kunde fly från terrorn

Nyheter Har du fått jobb i en annan kommun? Måste du ha en mer tillgänglig bostad eller flytta från en våldsam partner? I hälften av landets kommuner kan vissa behov väga tyngre än kötid och leda till förstahandskontrakt. För Sara och hennes son innebar det ett helt nytt liv.
Foto: Getty images.
I hälften av landets kommuner kunde man få förtur till bostad i fjol. Var sjätte kommun ordnade förstahandskontrakt till våldsutsatta kvinnor.

De kommunala bostadsbolagen erbjuder normalt sina lediga lägenheter till dem som har stått längst i bostadskön. Det anses rättvist och transparent. Men i fjol gick minst 3 100 personer före i kön, enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät, som besvaras av alla kommuner. Troligen var det betydligt fler.

– Det var första gången vi frågade hur många lägenheter de hade förmedlat med förtur och många stora kommuner visste inte. Jag skulle tro att summan egentligen ska vara betydligt högre, säger Johan Kihlberg, utredare på Boverket.

Läs ocksåMisshandlade kvinnor får lägenhet – Öbo fördubblar antalet förturer

Den vanligaste förtursgrunden var att en person hade fått jobb på orten och ville flytta dit. 90 kommuner lämnade sådana förturer i fjol, enligt bostadsmarknadsenkäten (se tabell nedan).

– Sådana förturer har har funnits länge, sedan 1940-talet. I början prioriterades ofta vissa yrkesgrupper, till exempel läkare eller sjuksköterskor, men efter hand har fler och fler inkluderats. I många kommuner kan man nu få förtur om man har fått ett jobb och bor för långt bort för att pendla, säger Johan Kihlberg.

För den som kan få arbete på annan ort kan det alltså löna sig att kolla i tabellen nedan om kommunen finns med bland de 90 som gav sådan bostadsförtur i fjol.

Läs ocksåVärd tog upp biljakt för att stoppa kidnappning av inneboende - "Han räddade mitt liv"

HFAB, Halmstads Fastighets AB, förmedlade i fjol 37 lägenheter efter behov i stället för kötid. Det är ganska nytt där, säger Niklas Ståhl, chef för det bostadssociala arbetet.

Annons

– Man märkte att det fanns ett glapp i lägenhetsansökningarna. Vissa kategorier hade inte en chans att komma in på bostadsmarknaden eftersom vi har åtta till tio års kötid till lägenheterna. Om man bor på annat håll i Sverige har man kanske inte haft någon naturlig anledning att stå i vår kö sedan flera år, säger han.

Chans att flytta från våld

HFAB – och 45 andra kommuner – ordnade också förstahandskontrakt till våldsutsatta kvinnor i fjol. Socialsekreterare Therése Sandén arbetar med våld i nära relationer i Halmstad. Hon berättar att möjligheten att få egen bostad ofta är avgörande för våldsutsatta och berättar om en kvinna, som hon kallar Sara.

– Sara hade varit utsatt för psykiskt och fysiskt våld av sin man i många år och upplevde att hon levde i terror. Hon var ständigt kontrollerad och var fruktansvärt rädd. Till slut blev omöjligt att hålla en bra fasad inför hennes son. Han hade slutat prata och slutat gå i skolan och skulle utredas för autism.

När Sara sökte hjälp hos kommunen fick hon först bo en tid i en skyddad bostad, men hon fick också hjälp att söka förtur hos HFAB. På så sätt kunde hon ganska snart få en egen lägenhet och det blev en tydlig vändpunkt. Nu mår hon betydlig bättre och har själv ordnat en sysselsättning. Sonens slutna drag har försvunnit mer och mer och han har börjat gå i skolan igen, berättar Therése Sandén.

– Det är inte ovanligt att man tror att barnen har autistiska drag, men när man tar dem ur sitt sammanhang så bleknar de dragen. De var bara konsekvenser av våldet. Förturerna har hjälpt många, inte minst barnen som slipper leva med våldsutövaren men kanske kan bo kvar nära vänner och skola. Om mannen inte förföljer dem brukar de kunna stanna i kommunen och det är ju det allra bästa.

Annons
Läs ocksåDärför måste "Anna" bo i lägenheten där hon blev slagen: ”Jag har tappat hoppet”Anna bor bland flyttkartonger, inte långt ifrån mannen som misshandlade henne.
Kritik mot förturer

Förturer ifrågasätts ibland eftersom de innebär att vissa får gå före i kön, samtidigt som det andra också har stort behov av bostad. Åsa Schelin, expert på boendefrågor hos Sveriges Allmännytta tycker att ett rakt kösystem är bra och rättvist på många sätt och fungerar för de allra flesta.

– Men det kommer sannolikt alltid finnas individer som av olika skäl behöver stöd för att få en lägenhet, och som saknar tillräcklig kötid. Våldsutsatta som har ett akut behov och nyanlända är två exempel, men det kan också handla om personer som plötsligt fått ändrade livsvillkor –  en skilsmässa sent i livet som leder till att villan oplanerat måste säljas exempelvis. Man kan ställa sig frågan om det alltid är den som har längst kötid som faktiskt har störst behov och om det är rimligt att alla måste stå i kö överallt för alla eventualiteter.

Tabellen nedan visar vilka några av bakgrunderna till förturer till bostäder under 2020.

Här kan du söka förtur

Läs också Flytt till fast jobb - ändå får inte Amanda näringslivsförtur Misshandel av flickvän räknas inte som störning – mannen får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.