Halil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka
Ett stenkast från Fittja centrum ligger lokalen där medlemmarna i den nybildade organisationen Messengers of difference brukar hålla sina möten. De samlas i ett rum med pentry på gatuplan i ett av Botkyrkabyggens hyreshus. Klody Kourie och Halil Tuncer Uluseker leder organisationen, som håller utbildningar om våldsprevention.
Ofta när man pratar om civilkurage hamnar fokus på dramatiska händelser där någon till exempel har gått emellan för att stoppa ett pågående bråk, men man kan agera och visa att man bryr sig på olika sätt, förklarar Halil.
− Man måste inte vara en superhjälte. Man ska inte ge sig in i situationer som man är osäker på om man kan hantera. Då kan man ropa på andra att hjälpa till istället, säger han.
Klody berättar om ett tillfälle på tunnelbanan då hon ställdes inför en situation som fick henne att agera. Det var en man som verkade besvära en tjej några säten bort. I situationen var det svårt att riktigt förstå vad som hände, men Klody uppfattade att mannen pratade på ett påträngande sätt medan tjejen mest satt tyst.
− När han hade gått av gick jag fram och frågade tjejen vad som hade hänt. Jag frågade om hon kände mannen och det gjorde hon inte. Hon var okej, men sa att hon var glad att jag hade kommit fram. Som utsatt tror hon att det betyder mycket att man känner att man har omgivningens stöd och inte är ensam.
− Jag tror att det var skönt för henne att veta att jag hade sett vad som hände. Det känns tryggt att veta att det fanns någon där som hade varit beredd att ingripa om situationen hade eskalerat.
Arbetet som görs inom Messengers of difference bygger på en våldsförebyggande metod som är väl etablerad i Botkyrka. Kommunen har under flera år satsat på våldsprevention bland unga genom ledarskapsprogrammet Mentors in violence prevention (MVP). Stort fokus läggs på att man ska vara en aktiv åskådare, vilket inte alltid är så lätt. Man är rädd för att det ska uppfattas som att man lägger sig i eller att man själv ska dras in i bråk, tror Halil.
− Något som har hjälpt mig är att tänka att den som utsätts hade kunnat vara jag själv eller någon som står mig nära. Jag förväntar mig ju att någon ska ingripa ifall någon i min familj blir utsatt.
Både han och Klody var med i MVP-programmet när de gick på högstadiet och har fortsatt att engagera sig. Inom Botkyrka kommun har man också inlett kampanjen ”Våga bry dig”, som uppmanar varje individ att ta ansvar i vardagen och bidra till att göra Botkyrka tryggare. Kampanjen genomförs i ett samarbete mellan kommunen, Polisen och hyresvärden Botkyrkabyggen.
Grannar emellan ser Klody och Halil att det finns mycket man kan göra för att öka tryggheten i sitt bostadsområde. Det kan till exempel handla om vara ett stöd om man hör genom väggen att några grannar bråkar ofta. Att ta upp med en granne att man har hört deras bråk är så klart tabu.
− Man kanske inte behöver säga det egentligen utan man kan börja med att bara ta kontakt och finnas där. Om man hör bråk som verkar allvarligt och misstänker att någon är i fara ska man ringa polisen, säger Halil.
Mentors in Violence Prevention (MVP) finns på fem skolor i Botkyrka kommun. MVP är ett ledarskapsprogram för elever i årskurs nio. Mentorerna utbildar barn i årskurs sex om hur de kan förebygga våld och motverka stereotypa könsnormer.
Kampanjen ”Våga bry dig” lanserades under våren 2021 av Botkyrka kommun, Botkyrkabyggen och Polisen. Genom satsningen vill man uppmana varje individ att ta sitt ansvar i vardagen och bidra till att göra Botkyrka tryggare. Liknande satsningar har tidigare genomförts av hyresvärdar som Helsingborgshem, Skövdebostäder, Örebrobostäder och Poseidon.
Organisationen Messengers of difference (MOD) bildades våren 2021 och har målet att genom utbildning nå ett samhälle fritt från våld. Organisationen vänder sig till unga och till alla som kommer i kontakt med unga. Förhoppningen är att initiativet ska spridas även till andra områden.
Tänk igenom i förväg hur du skulle vilja agera i en viss situation så ökar chansen att du vågar när det gäller.
Fokusera på den som blir utsatt. Visa att du ser vad som händer.
Ta hjälp av andra om det behövs. Du behöver inte lösa situationen.