Annons

Håll koll på din cykel i sommar

Kronoberg Om du bor i ett flerfamiljshus är du oftare utsatt för cykelstöld än om du bor i villa. I Växjö polisanmäldes drygt 16 cykelstölder i veckan förra året. Men mörkertalet är stort.

Hur säker din cykel är att parkera beror på var du bor. I Blekinge är risken att råka ut för en cykelstöld större i Karlshamn än i Karlskrona, sett till antalet stulna cyklar som polisanmäls, visar statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet.

I Kronoberg sker flest cykelstölder i Växjö, följt av Ljungby. Men alla stölder anmäls inte så mörkertalet är stort.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

I Brås Nationella undersökning framgår att personer som bor i flerfamiljshus i större utsträckning är utsatta för cykelstöld (8,4 procent) jämfört med dem som bor i småhus (5,1 procent). Hushåll med barn utsätts i störst utsträckning.

Robert Loeffel är polisens talesperson i Kronoberg.

– Även centrumkärnan brukar vara utsatt. Men det händer också att det sker organiserade stölder och då kan de dyka upp även i villaträdgårdarna, berättar han.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Skulle oturen vara framme och din cykel blir stulen så kan cykeln möjligen återfinnas, se längre ned. Men att någon döms för stölden är inte troligt.

– Det är väldigt ovanligt att det klaras upp, konstaterar Robert Loeffel.

Varför är cyklar stöldbegärliga?

Annons
Läs ocksåHär finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

– Cyklar är lättillgängliga och inte särskilt billiga. Det handlar om fyra, fem tusen kronor och upp mot tio tusen kronor. Och det förvarar vi utomhus bara med ett lås som en del av cykeln. Vi skulle nog aldrig förvara något annat av samma värde på det sättet, säger Robert Loeffel.

Några tips för att skydda sin cykel är att dels låsa fast cykeln i något, dels använda bygellås.

– Ofta brukar det finnas cykelrum i bostadsområden med hyreshus. Använd dem. Jag vet även många studenter som tar in cykeln in i lägenheten. Det är en tråkig utveckling men så är det, säger Robert Loeffel.

Kan du uppskatta något värde på cykelstölderna i Kronoberg?

– Nej, det är svårt, vi får inget värde. Men det är inga småsummor och det är så klart kännbart för dem som drabbas. De måste ju köpa en cykel, även om cykeln som stals inte var värd någonting, säger Robert Loeffel.

Cykelstölder. Tabellen visar statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet. Mörkertalet för cykeltillgrepp bedöms vara relativt stort, skriver Brå, och det kan antas att mörkertalet är större för äldre cyklar, som försäkringsbolagen inte ersätter, och mindre för nyare och dyrare cyklar.

Uppdrag: Hitta cykelns ägare

Omkring 700 cyklar passerar årligen genom polisens cykelförråd i Växjö. Här jobbar Milos Damjanivic som är något av en detektiv för att hitta rätt på ägarna.

I rader och placerade efter modell står i dagsläget omkring 250 cyklar i polisens cykelförråd i Växjö och väntar på sina rätta ägare. Och än har inte sommarens inlämningar börjat.

Annons

– Har man blivit av med sin cykel så är det viktigt att visa intresse och komma hit och leta. För mig är det nästan omöjligt att hitta ägaren om det inte finns ramnummer eller speciella kännetecken, berättar Milos Damjanivic.

Han gör ett par tusen sökningar i olika databaser varje år för att kunna lokalisera ägaren till en inlämnad cykel.

– Många cyklar har inga kännetecken och de ser likadana ut. En del missar och har skrivit upp serietillverkningsnumret i stället för ramnumret, det är till ingen nytta. Och många har inte skrivit upp ramnummer alls. Det kan vara viktigt med detaljer, att du märker cykeln, till exempel en orange ringklocka. Då ökar chanserna att vi hittar den, säger Milos Damjanivic och fortsätter:

– Att anmäla en svart damcykel med korg ger väldigt många träffar när jag söker.

Efter tre månader tillfaller cykeln upphittaren men anmälan är sökbar i systemet under fem år, sedan rensas den bort. Polisen i Växjö samarbetar även med Atrium, ett socialt företag, som tar hand om cyklar som inte hämtas.

Fakta: Cykelfakta
  • Det finns två grundläggande saker som alltid krävs på en cykel, enligt lag. Det ena är ringklocka och det andra är broms.Sedan tillkommer till exempel belysning, beroende på när cykeln framförs.
  • I stället för att säga cykel finns en mängd synonymer att välja på. I Strömbergs synonymordlista föreslås exempelvis velociped, tvåhjuling, trehjuling, hoj, skorv, harv, åk, båge och knarr.
Läs också Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.