Annons

Hallå där nattvandrande mammorna i Rinkeby…

Järva ...När vårvärmen kommer börjar högsäsongen för de nattvandrande mammorna i Rinkeby. De rör sig runt skolgårdar och andra platser där ungdomar hänger.
Foto: Linda Dahlin
Oubah Barkhad, Ardo Nasteho, Nasteha Ali och Iman Elmi är fyra av de nattvandrande mammorna i Rinkeby.

De röda jackorna som lyser upp i mörkret har blivit en välkänd syn i Rinkeby. Mammorna började nattvandra efter den första vågen av dödsskjutningar i Järva 2015 och är nu en viktig del av det trygghetsskapande arbetet i Järva. Sedan starten har de varit ute varje fredag och lördagskväll i området.

Mammorna har uppmärksammats de senaste åren, bland annat i dokumentärfilmen ”The Mothers of Rinkeby: Last night in Sweden”, som spreds internationellt. Men de har börjat tröttna på den ensidiga bilden i media som visas upp av orten, där gatuvåldet och kriminaliteten ofta är i fokus.

Läs ocksåTrångbodda Järvabor extra sårbara i coronakrisen

Vad vill ni förmedla för bild av Rinkeby?

– Det är vi som bor här som är de professionella Järvakunnarna. Varför frågar de inte oss när Rinkeby tas upp i media? Det finns mycket problem här, det var därför vi började nattvandra för snart fyra år sedan. Men det finns också mycket positivt här, som den starka gemenskapen, all kärlek och det mångkulturella utbudet. Det borde gå charterbussar hit för turister som är matintresserade. Här finns ställen med mat från alla världens hörn, säger Nasteha Ali, ordförande i Iftinka, som jobbar som förskollärare och pluggar till lärare.

Vad betyder Iftinka?

Annons

– Iftinka betyder ljuset på somaliska, och vi vill vara ett ljus i mörkret för barnen och ungdomarna i området, säger Nasteha Ali.

Har er närvaro som nattvandrare gjort skillnad?

– Vi tycker att det har blivit lugnare. Man löser inte alla problem som finns, men det är viktigt att vi syns ute. Barnen och ungdomarna lyssnar på oss, de respekterar oss för att vi är mammor från området och känner många av dem. Vi bryr oss, säger Ardo Warsame, som till vardags jobbar inom skolan i Järva.

I Rinkeby är 95 procent av bostadsbeståndet hyresrätter. Nu vill det grönblå styret i Stockholms stad att fler ska äga sina lägenheter och erbjuder hyresgäster i allmännyttan att ombilda till bostadsrätt. Vad tycker ni om det?

Annons

– Ingen kommer att ha råd att ta lån i Rinkeby så det kommer inte att bli av här. Det är dyrt nog att bo i hyresrätt, särskilt när de bygger nytt eller renoverar. När de bygger är det inte till oss, de nya husen på Rinkebystråket har jättedyra hyror, säger Nasteha Ali.

Vad för slags bostäder behövs i Rinkeby?

– Mindre lägenheter som inte är så dyra så våra ungdomar kan få egna bostäder. Det är viktigast. Sedan behöver vi ha rimliga hyror för vanliga lägenheter också. När lägenheterna renoveras här blir det en stor hyreshöjning, så de flesta väljer att bo i orenoverade lägenheter för att ha råd att bo kvar. Det känns nästan rasistiskt, att de vill få iväg oss från området genom att höja hyrorna så, säger Nasteha Ali.

Fakta: Nattvandrande mammorna
  • Nasteha Ali, Ardo Warsame, Iman Elmi och Oubah Barkhad är fyra av de drygt tio nattvandrande mammorna från Iftinka i Rinkeby. Fördelat på tre grupper turas gruppen om att nattvandra varje fredag och lördag. Nattvandrandet gör de ideellt vid sidan av arbete och familj och andra engagemang, som till exempel baskettränare i lokala lag.
  • De började nattvandra hösten 2015, efter vågen av dödskjutningar i Järva. Förutom att nattvandra ordnar Iftinka aktiviteter för barn och unga.
  • 2018 gjorde ett av världens största tv-bolag, Al Jazeera, dokumentären ”The Mothers of Rinkeby: Last Night in Sweden”, om de nattvandrande mammorna, som ville visa upp en annan bild av förorten.
  • Nattvandrande mammorna fick Hederpriset på Förortsgalan som hölls i Kistamässan i slutet av februari.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.