Halmstadbo fick årshyran sänkt med 42 000 kronor

Halmstad Okej med 9 000 kronor i månaden för 45 kvadrat? Nej, konstaterar hyresnämnden. Halmstadvärden måste sänka hyran - och det rejält. På årsbasis 42 000 kronor.
Foto: Gry Ellebjerg/Petra Martinsson
Sofie Lindberg från Hyresgästföreningen företrädde hyresgästen i hyresnämnden.

Ganska snart efter att kvinnan hade flyttat in i sin nya lägenhet insåg hon att hyran var riktigt hög. Den omfattades inte av förhandlingsordningen, det vill säga var inte förhandlad med Hyresgästföreningen. Lägenheten på 45 kvadratmeter var visserligen nyrenoverad men vid en jämförelse med andra lägenheter stack månadshyran på 9 000 kronor ut.

I vintras vände kvinnan sig till Hyresgästföreningen som höll med. Tillsammans inledde de en process som har tagit tid men som nu ser ut att ge resultat. Hyresnämnden i Göteborg beslöt i slutet av maj att värden måste sänka hyran med över 3 500 kronor och dessutom betala tillbaka överhyran på fyra månadshyror, totalt cirka 14 200 kronor. Värden har fram till den 17 juni på sig att överklaga.

Läs ocksåVärdens nej blev hyresgästens vinst – får betala 10 000 kronor mindre för färgstänkenTvå händer som håller i en roller. Den syns mot en vägg och det är grön målarfärg som appliceras på väggen.

– Även om lägenheten är nyrenoverad och fin ligger hyran extremt högt. Det finns inga andra förhandlade lägenheter i Halmstad som ligger på den nivån, säger Sofie Lindberg, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne där södra Halland ingår.

Hon tror att det är bostadsbristen som generellt gör att värdar lyckas ta ut överhyror.

I hyresnämnden visade Hyresgästföreningen och hyresgästen två andra jämförbara lägenheter med mycket lägre hyror. Med hänsyn till det och ”en allmän skälighetsbedömning” fattar nämnden sitt beslut.

Läs ocksåHyresvärd polisanmäls för olaga hot av anställd på HyresgästföreningenEn tvådelad bild som visar en ung man med allvarlig min och mörka kläder som står på en gata med människor i bakgrunden samt ett vitt tvåvåningshus.

Den privata värden kom inte till sammanträdet och menar att han är fel part i ärendet. Via telefon har han uppgett att han inte längre äger fastigheten utan det gör ett annat bolag. Hyresnämnden har begärt att få se handlingar på en överlåtelse utan framgång. Därför bedömer nämnden att han visst äger fastigheten och är hyresvärd.

– Om nu beslutet står sig är jag och hyresgästen mycket lättade och nöjda med den nya överenskommelsen, säger förhandlare Sofie Lindberg.

Fakta: Alla kan få sin hyra prövad

En hyresgäst kan alltid pröva sin hyra i hyresnämnden med eller utan hjälp av Hyresgästföreningen. Enligt lagen ska hyran sättas ”till skäligt belopp”. Det görs genom jämförelser med andra förhandlade lägenheter som har likvärdigt bruksvärde. Det betyder att de ska ha ungefär samma standard, läge och utemiljö. I nämnden är det upp till parterna att ta fram jämförelseobjekt. Nämnden gör ibland också en ”skälighetsbedömning” genom att bedöma vad som kommit fram i målet, iakttagelser vid syn och nämndens allmänna kunskap om hyresnivån på den aktuella orten.
Källa: Hyresnämnden

Fakta: Få tillbaka överhyra i efterskott

Om hyresnämnden beslutar att hyran är få hög och ska sänkas kan den dessutom besluta om återbetalning. Den får inte avse längre tid tillbaka än ett år före att en ansökan om saken kommit in.

Läs också Fick inte överta mammans hyreskontrakt: "Inte rimligt att bo i en tvåa med sitt vuxna barn och en till vuxen" De kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för låga För ung för seniorboende och en halv miljon i skulder – får ändå ta över mammans kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.