Annons

En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen

Östergötland Över 660 miljoner kronor. Så mycket har försvunnit från fem kommunala bostadsbolag i Östergötland på fem år. Uttagen får kritik för att driva upp hyrorna.
Foto: Jakob Kindesjö / Jenny Knutsson
Fem hyresvärdar i Östergötland där kommunerna tar ut pengar. Ramunderstaden, Bostadsbolaget i Mjölby, Hyresbostäder, Vallonbygden och Stångåstaden.

Hem & Hyra har i en serie artiklar granskat kommunernas vinstuttag ur sina bostadsbolag. Trots att det finns en lag som vill begränsa uttagen av hyrespengar försvinner stora belopp. I Östergötland har fem kommuner plockat ut över 660 miljoner kronor de senaste fem åren.

En av kommunerna är Finspång. Här driver kommunen koncernbolaget Finspångs förvaltnings- och industrihus AB, FFIA, som bland annat hyr ut industrihotell och hantverksbyn i Rejmyre. Men verksamheten går inte runt om inte bostadsbolaget Vallonbygden och två andra kommunbolag årligen skjuter till pengar.

Läs ocksåHär är kommunens uttag förbjudna

Vallonbygden har sedan 2015 fått skjuta till nästan en miljon kronor. När vi frågar vad pengarna går till svarar kommunen att de används till koncernledningen. Någon närmare redovisning får vi inte.

– I koncernledning ingår vd, ekonom och lite annat och sedan är det att vara aktiv i tillväxtpolitiken. Det är det vi använder koncernbidragen till. Jag tänker inte kommentera det mera än så, säger Anders Axelsson, vd för FFIA.

Finspång är en av fem kommuner i Östergötland som plockar ut pengar ur sitt bostadsbolag. Förutom Vallonbygden i Finspång handlar det om Ramunderstaden i Söderköping, Bostadsbolaget i Mjölby, Hyresbostäder i Norrköping och Stångåstaden i Linköping.

Läs ocksåPolitiker efterlyser hårdare kontroll

De största uttagen har gjorts av Norrköping (393 miljoner) och Linköping (268 miljoner) och för att få göra så stora uttag på 100-tals miljoner måste pengarna enligt lagen gå till bostadsändamål. Men kommunerna har stor frihet att tolka vad det innebär. Vår granskning har visat att de gått till åtgärder på skolgårdar och sommarjobbslöner hos privata företag.

Annons

– Jag tycker inte att det ryms inom bostadsändamål. Det är typiska åtgärder som ska finansieras med skatten och inte av bolagen särskilt, säger politikern Ragnar von Malmborg (MP).

Läs ocksåTog ut nära 400 miljoner ur allmännyttan - hit gick pengarna

Han sitter i styrelsen för kommunägda hyresvärden Svenska Bostäder i Stockholm och vill ändra den nuvarande lagen från 2011, som gjort det möjligt för kommuner att göra större uttag ur sina bostadsbolag.

– Jag tycker man ska gå tillbaka till den gamla lagen som i princip var att bolagen ska drivas med självkostnad. Att de här värdeöverföringarna inte ska vara möjliga helt enkelt, säger han.

Varför då?

– Värdeöverföringar innebär att det ska finnas en vinst och det i sig trissar upp hyrorna. Bolaget måste ta ut högre hyror för att generera den vinsten. Det är på ett helt annat sätt än bostadsrättsföreningar som med automatik drivs med självkostnad. Det andra skälet är att de som bor i allmännyttan får betala en extra skatt till kommunal verksamhet, säger Ragnar von Malmborg.

Annons
Ragnar von Malmborg.

Frågan om en lagändring lyftes på senaste kongressen i branschorganisationen Sveriges Allmännytta. Men styrelsen anser inte att kommunernas uttag är något stort problem.

– Jag tycker inte att man kan säga att det tas ut mycket pengar ur bolagen. Det är inte det vi har sett att man gör, säger Åsa Johansson (S), styrelseordförande för Sveriges Allmännytta.

Åsa Johansson (S), styrelseordförande för Sveriges Allmännytta.

Hon ser inte heller något behov av att skärpa eller tydliggöra reglerna för vad uttagen ska användas till.

– Lagen är inte precist formulerad och det tycker jag är bra. Det är upp till varje kommun och bolag och göra avväganden. Det kan se olika ut i varje kommun.

Fakta: Så säger lagen om uttagen

Lagen (2010:879) anger hur mycket pengar kommunen kan ta ut ur sitt bostadsbolag:

  • Ett belopp som motsvarar räntan + en procent på det kapital som kommunen satt in i bolaget. (§3)
  • Om bolaget säljer fastigheter får kommunen ta ut max 50 procent av vinsten. (§4)
  • Kommunen får ta ut hela bolagets vinst om det används till åtgärder inom bostadsändamål eller bostadsociala åtgärder. (§5)

Läs mer på riksdagens hemsida

Läs också Stångåstadens miljonuttag gav privatvärdar gratis arbetskraft Hyrorna i Norrköping höjs med 4,78 procent: "Vi är lagom missnöjda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.