Halverade elpriser hindrar prischock på boendekostnader: ”Det kan vara tillfälligt”
Hur mycket kostar värme, vatten och avlopp, el och sophämtning för en genomsnittlig lägenhet. Den frågar reds ut varje år i Nils Holgersson-rapporten, där en genomsnittlig lägenhet ”flyttas runt” i landets i stort sett samtliga kommuner.
Under hösten har kostnaderna för alla dessa nyttigheter redovisats separat. Nu finns hela den samlade bilden. Den visar att det fasta kostnaderna är som högst i Nordanstig i Hälsingland, billigast är det i Luleå. För en genomsnittlig lägenhet är prisskillnaden drygt 1 500 kronor i månaden.
När det gäller fjärrvärmen, som är den största utgiften av dessa nyttigheter, ligger snitthöjningen för 2024 på 15,2 procent.
Hela 23 fjärrvärmebolag höjer med 30 procent eller mer. Stigande bränslepriser till följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en av förklaringarna. Av fjärrvärmebolagen med högst priser sticker Solör Bioenergi ut, som äger åtta av de tio fjärrvärmenät med högst fjärrvärmepriser i landet.
Omkring 90 procent av landets flerbostadshus värms upp med fjärrvärme.
Dyrare vatten men billigare el
Även kostnaden för vatten och avlopp har stigit kraftigt. I Danderyd, Heby och Håby höjs taxan med över 50 procent – på ett år. Norrtälje och Vaxholm ligger i pristoppen och där kostar vatten och avlopp över 1000 kronor i månaden för en genomsnittlig lägenhet.
Men de rusande kostnaderna för fjärrvärme, vatten- och avlopp och sophämtning raderas i det närmaste ut av att elpriset i stort sett har halverats. När detta blev känt av förhandlare som försöker hålla nere hyrorna för 2025 uppstod irritation över att den totala bilden som Nils Holgersson ger inte offentliggjorts tidigare. Det skulle kunna vara argument för att hålla tillbaka hyreshöjningarna. Om detta har Hem & Hyra rapporterat tidigare.
Så fördelar sig de fasta kostnaderna
Källa: Nils Holgersson
Om elpriset kommer att hålla sig på en fortsatt låg nivå, eller om det kan rusa som det gjorde under 2022, är emellertid svårt att sia om, enligt Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgersson-gruppen och energi- och hållbarhetsexpert på Hyresgästföreningen.
– Som det ser ut i dag har marknaden anpassat sig till att vi har ett storkrig i Europa. Men världsläget kan snabbt förändras. Och nu inför vintern, när efterfrågan på el ökar, kommer priset antagligen att öka, säger Joachim Höggren.
Vatten- och avloppsnät i behov av renovering
Desto enklare är det att förutspå hur kostnaderna för fjärrvärme, den fasta elnätskostnaden och vatten och avlopp (VA) kommer att utvecklas: De kommer att fortsätta stiga. Bland annat har Svenskt vatten, som företräder landets VA-organisationer, har i många år gjort utredningar som pekar på ett stort renoveringsbehov av vatten- och avloppsnäten.
– Det är möjligt att vi har kommit till en peak i de generella höjningarna i procent. Men att kostnaderna kommer att stiga ytterligare, det kan vi nog känna oss säkra på. Vi tycker att man behöver vara återhållsam och planera och budgetera stora investeringsbehov över tid. Det ska inte komma som en chock för konsumenterna, säger säger Joachim Höggren.
De taxeburna kostnaderna som redovisas i Nils Holgersson-undersökningen utgör i sin tur underlag för hyresförhandlingarna. I överenskommelsen om hur hyrorna ska sättas är taxebundna kostnader en parameter tillsammans med inflation och räntor. Parterna tittar på ett snitt tre år bakåt i tiden. Nästa år är det inte säkert att elpriset kommer att ligga kvar på samma låga nivå. Däremot kommer avgifterna för fjärrvärme och varmvatten troligen fortsätta stiga.
Kommunerna med högst fasta kostnader
Kommunerna med lägst fasta kostnader
Nils Holgerson-gruppen, med representanter från Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta, ger sedan 1996 årligen ut
rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I undersökningen jämförs kostnaderna genom att en fastighet med 15 lägenheter på i genomsnitt 67 kvadrat ”förflyttas” genom landet.