Annons

Halvhjärtad kamp mot farlig gas

Västra Götaland Om tre år ska alla hyresgäster slippa skadliga halter av den livsfarliga gasen radon. Men i Västsverige har många värdar slunkit undan.
Hyresgästen Inger Sjögren pekar på en badrumsventil i sin lägenhet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Ventilationssystemet på Ättehögsgatan i Kålltorp är nyckeln till sänkta radonvärden. Men Inger Sjögrens värd har inte åtgärdat problemet, trots att det nu har gått tolv år sedan miljöförvaltningen i Göteborg utfärdade sitt första föreläggande.

Den sipprar ut i många hus, från en viss sorts lättbetong som tillverkades fram till 1975. I vissa områden stiger den från berggrunden. Den radioaktiva gasen radon är osynlig och luktar inget. Men den kan orsaka lungcancer. Varje år drabbas ungefär 500 personer efter att ha utsatts för radon i sitt hem.

Radon går bara att upptäcka genom mätning. Det är din hyresvärd som ansvarar för det, och för att hålla värdena i schack. Men många fastighetsägare har vaknat först när kommunen satt press och krävt resultat.

Läs ocksåDålig koll på farligt radon i västsvenska flerbostadshus

Ändå slipper många sannolikt undan, visar Hem & Hyras granskning. Kommunernas enda påtryckningsmedel är förelägganden, alltså krav på mätvärden och åtgärder. Men på många håll används det inte alls.

– Vi har ju inga andra verktyg. Har man inte förelagt tror jag inte man får in detta frivilligt, säger Irene Sjöberg, erfaren miljöinspektör i Göteborg.

I Göteborg har kommunen hittat ungefär 700 flerfamiljshus med blå lättbetong i ytterväggarna. Det är dessa riskhus som miljöförvaltningen har fokuserat på sedan dagens gränsvärde infördes 2003.

Läs också"Jag tycker det är för jävligt"Hyresgästen Inger Sjögren pekar på en badrumsventil i sin lägenhet.

– Vi började med de hus vi visste var värst. Annars hade vi inte varit klara på länge än. Då hade många människor fått fortsätta bo i hus med höga radonhalter, säger Irene Sjöberg.

Ändå kan de boende komma i kläm. Många har nämligen ingen aning om mätningar eller arbeten som pågår – eller inte pågår – i just deras hus. Det begränsar möjligheten att kräva ersättning i efterskott för att ha tvingats leva med höga radonhalter. Beklagligt, men inget som kommunen kan göra mycket åt, menar Irene Sjöberg.

– Vi kan inte meddela varje hyresgäst i varje hus som vi har förelagt. Det är fastighetsägarens ansvar. Men det är allmänt en för dålig information till hyresgästerna, konstaterar hon.

Annons
Läs också"Bor en massa barnfamiljer här"Grannar sitter i en soffa och pratar.

Radonsanering är tidsödande. Om bara tre år löper tidsfristen ut. Men i Göteborg kommer de flesta hyresvärdar troligen att klara gränsvärdet till dess, enligt miljöinspektör Sjöberg.

– Ja, vi tror det. Åtminstone flertalet av dem vi känner till.

Varberg är en av de åtta kommuner i regionen som helt saknar radonförelägganden. Värdarna har hittills hörsammat kommunens krav ändå, tycker miljöinspektör Andreas Wållberg.

– Men hade vi inte haft den möjligheten hade vi kanske inte fått gehör, resonerar han.

Ändå tycks blåslampan behövas. Nyligen efterlyste miljöförvaltningen mätresultat och åtgärdsplaner från en mängd större fastighetsägare i Varberg. Radonsanering tar tid. Om bara tre år ska alla hus klara gränsvärdet. Så blir det sannolikt inte i Varberg.

– Det tror jag nog inte, ärligt talat. Det är för få år kvar, och så många lägenheter som förmodligen inte är mätta, säger Andreas Wållberg.

Även Mölndal räknar med att missa deadline. Detta trots att kommunen sedan flera år jobbar systematiskt med förelägganden. I Partille har man fått in mätvärden för ”de flesta” flerbostadshus, enligt kommunen – hittills utan förelägganden.

– Det finns troligen några flerbostadshusägare och bostadsrättsföreningar som fortfarande inte mätt radon i sina hus men de är för närvarande inte prioriterade, skriver miljöförvaltningen i sitt svar på Hem & Hyras enkät.

Annons

 

LÄS MER

Radon på Ättehögsgatan: ”Jag tycker det är för jävligt”

Radon på Spannlandsgatan: ”Bor en massa barnfamiljer här”

Dålig koll på farligt radon i västsvenska flerbostadshus

Fakta: Radon – så gör du
  • Radonhalten i din lägenhet ska vara max 200 becquerel per kubikmeter luft senast år 2020. Din värd ansvarar för det.
  • Inget besked från värden? Din kommun kan veta mer. För några hundralappar mäter du själv.
  • Om du har tvingats bo med förhöjda radonvärden kan du ha rätt till kompensation. Kolla med Hyresgästföreningen.
Fakta: Läs mer om radon i Västsverige

Dålig koll på farligt radon i västsvenska flerbostadshus

Kommunal blåslampa krävs ofta för radonåtgärder

De ersätts för skadligt radon

Deras värd har förhalat åtgärder mot radon i åratal

Läs också Sune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.