Halvtid i hyresförhandlingarna – här är värdarna som höjer mest

Nyheter Fortsatt tuffa hyreshöjningar för hyresgäster med små marginaler. Men årets förhandlingar går ändå bättre än tidigare år, tycker Hyresgästföreningen.
Foto: Emelie Asplund / Gry Ellebjerg / Montage
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

58 procent av landets hyresförhandlingar är avklarade, uppskattar Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström. Vid samma tidpunkt förra året var motsvarande siffra bara 14 procent.

– Det är ovanligt mycket för att vara den här tiden på året och särskilt ovanligt med tanke på de senaste två årens tuffa förhandlingar. Det vi vet är att höjningarna är på väg neråt, säger Carl-Johan Bergström.

Läs ocksåGod stämning räckte inte – hyresförhandlingar strandade igen i Gnesta: ”Taktik”

Här är hyresvärdarna som höjer hyrorna mest 2025

Enligt Hyresgästföreningens statistik ligger snittet i årets förhandlingar på 4,7 procent. I Hem & Hyras sammanställning ligger snittet ganska nära, men något högre. Båda siffrorna är lägre än förra årets snitt på över 5 procent. Samtidigt säger Carl-Johan Bergström att detta är höga höjningar som är tuffa för många hyresgäster.

– Det är en tuff ekonomisk situation för många hyresgäster där vi vet att man kämpar med ekonomin och då blir det inte lättare med sådana höjningar.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Färre retroaktiva hyror

Eftersom årets hyresförhandlingar löper på bra minskar risken för retroaktiva hyreshöjningar. Av de hyresgäster som normalt får sin hyreshöjning den 1 januari är 4 av 5 hyror färdigförhandlade. Den som vet med sig att hyran normalt höjs vid årsskiftet och ännu inte fått besked kan alltså få betala retroaktiv hyra när förhandlingarna är klara.

–Det är betydligt färre som behöver oroa sig än tidigare år, säger Carl-Johan Bergström.

Hyresgästföreningen ser också en större spridning av nivåerna än tidigare år. Det finns exempel på hyreshöjningar från 2 procent upp till 6 procent. Det speglar att lokala förutsättningar kan skilja sig åt.

Läs ocksåHyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: "Var chockad"Moa Arnberg Herbhus

Samtidigt är ett undantag i årets förhandlingar organisationen Fastighetsägarna som företräder privata värdar över hela landet. Där har yrkandena genomgående varit höga och en stor majoritet av förhandlingarna har hamnat hos skiljeman.

– Sedan möjligheten att gå till skiljeman kom upplever vi att det inte riktigt är att förhandla, utan att sitta av tiden, och låtsasförhandla.

Högre hyra hos skiljeman

Bland de hyror som satts av skiljeman är resultaten väldigt snarlika, och en bit ovanför snittet. Det handlar om höjningar på 5,3 och 5,4 procent.

– Där sitter vi fortfarande och analyserar men vi har svårt att förstå hur de kan göra en annan bedömning än förhandlande parter. Det har träffats överenskommelser som är betydligt lägre. Det är också en väldigt liten spridning trots att det råder olika ekonomiska förutsättningar i olika orter, säger Carl-Johan Bergström.

Fakta: Så går det i årets förhandlingar

Läs också Skiljemän utsedda – de bestämmer hyran för 70 000 lägenheter i Stockholms län och Gotland Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.