Annons

Han avtjänar straffet i hyresrätt

Landskrona Tony Silwer är dömd till två års fängelse för narkotikabrott. De sista fyra månaderna avtjänar han med fotboja hemma i lägenheten.
Foto: Gry Ellebjerg

Tony Silwer har varken rakat skägget eller klippt håret sedan han åkte fast. Han är fälld för att ha transporterat en väska med 7,7 kilo cannabis. 20 månader av sitt straff avtjänade han i fängelset. De sista fyra avtjänas hemma i tvårummaren i Landskrona.

– Jag är fri fast jag inte är det. Jag kan till exempel inte gå ut med soporna. Jag kan inte gå utanför min ytterdörr. Där är gränsen. Jag får ha besök men jag får absolut inte gå ut om det inte är schemalagt.

Läs ocksåNours tid i fängelset ändrade allt

Förra året hade 1563 personer fotboja i Sverige. I praktiken innebär det att man har utegångsförbud och att man bara får lämna bostaden på bestämda tider. Fotboja eller intensivövervakning med elektronisk kontroll, som det egentligen heter, sitter som en svart klump på Tony Silwers vänstra fotled och övervakar varje steg han tar.

– Jag hade fotboja för många år sedan när det var nytt. Det var en jäkla klump på foten. Det var bara kulan som fattades, säger han och skrattar.

Läs ocksåHan vill arrangera Malmös eget Almedalen på Rosengård

Sedan dess har fotbojan blivit mindre men Tony Silwer känner av den varje sekund. Kraven för att få en fotboja är att du har en bostad och en sysselsättning. Drogkontroller görs dygnet runt och om de skulle vara positiva eller om tiderna missköts åker man tillbaka till fängelset.

Tony Silwer har haft lägenhet i fem år och kontaktade Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, och frågade om han fick arbeta som volontär. Det fick han. Det är en medlemsorganisation som arbetar med människor som har erfarenhet av psykisk ohälsa och som kämpar för deras rättigheter.

Varje vardag prick klockan 9.40 lämnar Tony Silwer sin lägenhet. Han tar el scootern till RSMH och har 20 minuter på sig att komma dit. Prick klockan 16:00 slutar han och tjugo minuter senare måste han vara tillbaka i lägenheten. På RSMH pratar han mest med ungdomar.

Läs ocksåGemenskap efter skottlossning

– Många har familjeproblem och mår så pass dåligt att de pratar om att ta livet av sig. Det förvånar mig. Jag har aldrig känt att jag velat ta livet av mig. Även om jag suttit isolerad i en månad i en cell utan radio och bara träffat den som gett mig mat, så har jag aldrig velat ta livet av mig.

Annons

Vad säger du till en person som inte vill leva?

 Det beror på. Jag säger det jag tycker är rätt. Jag har själv erfarenhet av fosterhem och jag har upplevt föräldrar som skiljer sig. Jag vet vad jag kände så jag försöker använda det.

Om Tony Silwer behöver göra andra ärenden än det som är schemalagt måste han få särskilt tillstånd. På helger har han det som kallas ”fri tid” mellan vissa klockslag. Då får han göra vad han vill. Oftast är han hemma och umgås med sin syster eller så tar han elscootern och åker och handlar.

Du har suttit inne för narkotikabrott. Kan du förstå att vissa tycker det är fel att du får sitta av sista tiden av straffet i din lägenhet?

– Nej, det förstår jag inte. Jag tycker tvärtom att fler skulle ha fotboja. Det är bättre att vara hemma än att sitta på anstalt. Ett fängelse är som en egen stad i samhället. Där lever man ett annat liv än vad man gör ute i samhället. Fängelser är dessutom en läroanstalt i kriminalitet. Därför är det bättre om så många som möjligt inte hamnar där.

Vad är det svåraste med att ha fotboja?

– Det är att hålla tiderna. Jag är väldigt noga med att hålla tiderna. Jag har till och med fått egen nyckel till RSMH:s lokal ifall dom andra skulle bli försenade.

Vad gör du när du är hemma?

– När jag kommer hem brukar min lillasyster komma. Vi har alltid stått varandra nära. Hon bor i våningen under mig. Vi fikar, äter en bulle eller nåt. Sedan går hon ner till sig och jag lägger mig i sovrummet och ser på tv. Mitt favoritprogram är ”Fråga Lund”.

Annons

När blir du fri?

– Den femte januari nästa år har jag fått instruktioner av kriminalvården att jag ska vara ”kvar i hemmet tills avinstallationen har skett” mellan klockan 08.00 och 15.00.

Hur ser din framtid ut?

– Jag vet inte. Jag kommer att köra med mina två motorcyklar. Och jag vill fortsätta att gå till RSMH som jag gör idag. Jag är så glad att de tagit emot mig. Jag möter fantastiska människor där.

Kommer du att klippa dig och raka dig?

– Nej, jag tror inte det. Mina kompisar tycker jag passar bra i det så jag behåller nog både skägget och mitt långa hår.

Läs också Fritt fram för kommunala värdar att kameraövervaka Susanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.