Annons

Duschade för sällan – får ny chans att bo kvar: ”Jag är väl nöjd så länge”

Malmö Han använde för lite varmvatten och blev uppsagd. Nu får hyresgästen en ny chans, men han måste bo i lägenheten totalt 100 dygn under 2024, enligt en förlikning i hyresnämnden. Lyckas han med det får han behålla kontraktet.
Skylt på MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, och en man som duschar.
Foto: Anders Paulsson/Getty

I 24 år har mannen från Stockholm hyrt den lilla ettan nära Värnhemstorget i centrala Malmö. Han jobbar i resebranschen men har anhöriga i Malmö och har därför behov av lägenheten. Men inte tillräckligt stort behov. Det menade hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, som rev hyreskontraktet, vilket Hem & Hyra tidigare berättat om.

Som bevis hade MKB den låga förbrukningen av varmvatten. Enligt MKB hade mannen enbart använt varmvatten i 26 dagar under de senaste två åren. Under 2023 handlade det om sex dagar och sedan slutet av januari i år har lägenheten stått helt övergiven. Fallet skulle prövas av hyresnämnden. Men mannen motsatte sig uppsägningen. Han medgav att han varit skriven på en bostadsrätt i tjugo år i Stockholm men menade att den lilla ettan aldrig använts som något annat än en övernattningslägenhet. Han hade heller inte gjort sken av det.

Läs ocksåDuschar och diskar för sällan – kan förlora lägenhetEn man som står i duschen.

I ett mejl till Hem & Hyra förklarade han hur arbetet i resebranschen gjorde att han reste över hela Europa och att han av det skälet inte använt lägenheten lika ofta som vanligt. ”Det är efter 24 (!) år som skötsam hyresgäst – chockerande att, helt utan förvarning, motta en uppsägning”, skrev han. Han reagerade även på att ingen från MKB kontaktat honom och frågat om lägenheten. I stället fick han en uppsägning direkt.

Måste kunna visa att han bor i lägenheten

Men även en övernattningslägenhet ska användas, resonerade MKB. En lägenhet som inte används ska lämnas till bostadskön och gå till någon som bättre behöver den. Men innan hyresnämnden hann ta ställning till uppsägningen kom MKB hyresgästen överens. Hyresgästen måste bo i lägenheten 100 dygn per år. Han får nu en andra chans att visa att han använder lägenheten så mycket som MKB kräver, annars måste han självmant säga upp hyreskontraktet. Senast till sommaren måste ha ”styrka” att han bor i ettan tillräckligt ofta.

Annons

–  Jag får väl vara nöjd, så länge. Jag har egentligen viss förståelse för MKB. Det är alldeles för många som sitter på lägenheter som de inte behöver, antingen för att vara ”safe” i en rutten och efterbliven hyresmarknad, där många kommuner inte tar sitt ansvar och staten helt abdikerat från ansvar eller hyr ut dem till ockerhyror, säger hyresgästen nu.

Läs ocksåAnvände för mycket varmvatten – bevis för svartuthyrning hävdar värdenHand som känner på vatten som rinner ur en kran och MKB:s logga.
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen iMalmö
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen, bekräftar att upplägget är praxis. Det vill säga att 80 till 100 dygn per år, eller två till tre dygn i veckan, är normalt att kräva att den som hyr en så kallad komplementbostad bor i den.

–  Sedan gör hyresnämnden normalt en helhetsbedömning där man väger hyresgästens behov av lägenheten mot hyresvärdens. Använder man inte en komplementbostad i tillräcklig utsträckning då kan det vara så att hyresvärdens intresse att hyra ut den till någon annan väger tyngre, säger hon.

Annons

Hyresvärdar mäter förbrukning av varmvatten

Hem & Hyra har flera gånger berättat om hur hyresgäster hos MKB blivit uppsagda med hänvisning till just varmvattenförbrukningen. En man i 30-årsåldern hade inte kranat varmvatten på flera år och blev nyligen uppsagd. Men i sista stund backade MKB från kravet. Under förhandlingen i hyresnämnden gick MKB med på att ge honom en andra chans.

I ett annat fall tvingades en kvinna i Malmö att flytta. Även då var det MKB som rev kontraktet. Svea hovrätt prövade fallet och gav MKB rätt. Kvinnan hade inte använt varmvatten under nio av tolv månader, vilket rätten menade var bevis nog för att lägenheten stod oanvänd. I ytterligare ett fall fick ett par flytta. Skälet var misstänkt svartuthyrning och den flerdubblade vattenförbrukningen ansåg MKB var ett tecken på det.

Fakta: Kan jag bli uppsagd

Hand på en lagbok

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt, eller om du inte har behov av lägenheten.
Läs också Har använt för lite varmvatten – hyresgäst sedan 34 år kan vräkas Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Han använde för lite varmvatten och blev uppsagd - värden backar i sista stund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.