Han försvarar lägenhetsuthyrning via mellanhänder: ”Vi har gjort allt rätt”
Efter den omtalade domen i Högsta domstolen om bulvanuthyrning 2022 har flera hyresgäster gått till hyresnämnden och tingsrätten med stöd av domen. Hyresgästerna, som hyr av en mellanhand till hyresvärden, hävdar att de har rätt till sänkt hyra och återbetalning av hyra. Men de hävdar också att de har rätt att bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst med stöd av HD-domen.
Bolaget Urban Rights har specialiserat sig på att hjälpa hyresgäster i misstänkta bulvanärenden och företräder bland annat en hyresgäst som hyr en lägenhet dyrt på Sibyllegatan på Östermalm.
Lägenheten ägs av Malmegårds Fastigheter där Bengt Malmegård är styrelseordförande. Han berättar att hans företag framför allt hyr ut vanliga hyreslägenheter, men också till exempel till företag, LSS-boende, försäkringsbolag och ambassader genom bland annat blockhyresavtal som hyresnämnden har godkänt. Vissa lägenheter hyrs också ut till Stadsmissionen.
– Jag anser att vi har gjort allt rätt. Hur ska annars till exempel utländska företag få lägenheter till sina anställda om det här blir otillåtet. Om hyresnämnden skulle komma fram till att vi gjort fel så får vi pröva det i högre instans eller rätta till det, säger han.
Vann i hyresnämnden
Hyresgästen hävdar att både fastighetsägaren och uthyrningsbolaget är solidariskt ansvariga för att betala tillbaka överhyra till hyresgästen.
Men hyresnämnden slog nyligen fast att Bengt Malmegård inte är återbetalningsansvarig. Nu har Urban Rights, som företräder hyresgästen, överklagat beslutet till hovrätten.
– Att tro att man har rätt är en annan sak än att få rätt. Jag hävdar att jag inte kan vara solidariskt ansvarig och tror inte heller att de kommer att vinna, säger han.
”Gungfly just nu”
Så länge inte hyresnämnden eller tingsrätten kommit med beslut i ärendena råder det osäkerhet kring vad som gäller när värdar hyr ut via mellanhänder.
– Rättsläget måste fastställas, det är gungfly just nu. Vi måste få veta vad som gäller och anpassa oss till de nya förhållandena om det skulle bli ändrade förutsättningar. Eller så får man ändra lagen, säger Bengt Malmegård.
Han har varit verksam i fastighetsbranschen i 50 år och sett hur antalet uthyrningsbolag som hyr ut lägenheter har ökat sedan 90-talet. Hem & Hyra har också skrivit om åtskilliga fastighetsägare som tagit chansen att hyra ut vanliga lägenheter till vanliga hyresgäster till hög hyra via uthyrningsbolag.
Vill ha bort de oseriösa
Bengt Malmegård tror att de flesta värdar och uthyrningsbolag är seriösa, men inte alla.
– Jag hoppas att man hittar en lösning så att man kan skilja agnarna från vetet så att seriösa företag kan fortsätta hyra ut till företag som behöver en lägenhet tillfälligt. Men det behöver röjas upp så att de oseriösa försvinner, säger han.
När du pratar med människor i branschen, hur har fastighetsägare och uthyrningsbolag påverkats av HD-domen?
– De som mår sämst är nog uthyrningsbolagen och jag undrar om de som inte är seriösa kommer att våga fortsätta hyra ut.
Har ni funderat på att hyra ut lägenheterna själva i stället för via uthyrningsbolag?
– Det kan bli så men det vill vi egentligen inte för då skulle vi behöva bygga upp en egen dyrbar organisation för just detta. Vi tycker det fungerar effektivt med uthyrningsbolag som specialiserat sig på detta. Detta blir också effektivt för företagen som letar efter lägenheter för sin personal då det räcker att kontakta ett bolag för att täcka hela Sverige. Vi har inte det kontaktnätet som de har heller, säger han.
Hur mycket tjänar uthyrningsbolagen på att hyra ut dina lägenheter?
– Jag vill inte gå in på det, men de får en rimlig summa. Här bör man ha i åtanke att uthyrningsbolaget gör stora investeringar i lägenheterna med möblering samt förvaltning och drift.
Bengt Malmegård har i en tidigare intervju berättat att de tar ut en högre hyra för lägenheterna när de hyr ut till företag och att hyrorna inte är förhandlade eftersom Hyresgästföreningen ansåg att hyresnivåerna var för höga.