Staffan har bott i studentkorridor i över 40 år
16 augusti 2019 kl 08:30
Uppsala
I korridoren har Staffan Ahlner lärt sig laga mat från världens alla hörn. Rummet på 19 kvadrat har varit hans hem sedan 1986 och han har inga som helst planer på att flytta.
Staffan Ahlner har bott i samma studentrum på 19 kvadrat i Flogsta i Uppsalasen 1986, Foto: Johan Wahlgren
Området Flogsta höghus består av 16 sjuvåningshus och byggdes i slutet på 1960-talet. "Jag brukar säga att om man inte har varit på en takfest tills solen går upp har man inte varit i Flogsta", säger Staffan Ahlner. Foto: Johan Wahlgren
Som ung student i Uppsala på 1970-talet läste Staffan Ahlner matematik och astronomi. På sitt rum har han en stor stjärnkikare. "Men den är svår att använda nu när hyresvärden låst taket", säger han. Foto: Johan Wahlgren
Staffan har bott kvar i korridoren under alla år för matlagningens skull. "På svenska kockskolor lär man sig bara att fuska. Jag har träffat många studenter från roliga matländer, som Indien och Mexiko, där kan man sina saker", säger han. Foto: Johan Wahlgren
Staffans specialitet är den etiopiska rätten injera, med vegetariska fyllningar, den här med ärter och spenat. Enligt Staffan var han den första som serverade injera i Sverige, efter att han lärt sig laga rätten av en etiopisk utbytesstudent. Foto: Johan Wahlgren
Staffan har tidigare drivit restaurang i Flogsta. Idag har han hemmarestaurang på sitt rum på 19 kvadrat, och levererar också mat till kunder. Maten lagar han i det gemensamma korridorsköket och förvarar den sedan på värmeplattor i sitt rum. Sin kokkonst kallar han "Flogsta cuisine". Foto: Jphan Wahlgren
Recepten skriver Staffan prydligt upp i en anteckningsbok. Han lärde sig laga mat av sin mormor, "men hon lagade mest njure och lever och sånt". Själv är han vegetarian sedan många år. Foto: Johan Wahlgren
Staffan älskar stark mat, och kan erbjuda en styrka på 20-100 procent på sina rätter. "Psychojuice" är den starkaste såsen han har i sin ägo. "Folk som inte gillar styrka har 99,9 procent av matställena att gå till. De andra kan gå till mina ställen", säger han. Foto: Johan Wahlgren
Hyresvärden Heimstaden har planer på att bygga om korridorerna på Sernanders väg till studentlägenheter, på grund av minskad efterfrågan på rum. Staffan är inte pigg på idén. "Jag är tveksam. Det är ju korridoren som är det roliga", säger han. Foto: Johan Wahlgren
Föregående
Nästa
Längst bort i en korridor på sjätte våningen i Uppsalas största studentområde Flogsta höghus står en dörr prydd med ett EU-klistermärke på glänt. Här bor Staffan Ahlner, 68, sedan 33 år tillbaka. Rummet speglar tydligt hans stora intressen: öl, musik och matlagning. Under årens lopp har resorna blivit många och han har besökt 40 länder. Från vart och ett av dem har han tagit med sig en ölflaska som minne, som nu står prydligt uppradade i en Ikeabokhylla. På värmeplattor doftar kastruller med grytor förföriskt och kryddstarkt.
1972 kom Staffan från Lidingö till Uppsala och Flogsta för att plugga matte och astronomi. 1986 flyttade han in i sitt nuvarande rum med utsikt över hustak och tallar.
– Vad som skulle få mig att flytta härifrån? Jag förstår inte frågan. Jag har ju min tjej sedan 20 år tillbaka på nummer 15, säger han.
Staffan är en av nio hyresgäster hos Heimstaden som bor på ett så kallat ”evighetskontrakt”, ett hyreskontrakt utan tidsbegränsning som hyresvärdarna tecknade med studenterna fram till 1988. Men Staffan gillar inte begreppet, utan påpekar att det är ett normalt hyreskontrakt.
Någon karriär som naturvetare blev det aldrig. I stället kom Staffan att satsa på sin stora passion i livet: matlagning. I perioder har han både jobbat på och drivit restaurang i Flogsta.
Han menar att han har korridoren att tacka för det mesta han lärt sig.
– Lite har jag lärt mig på mina resor, men det mesta har jag lärt mig av utbytesstudenter här i korridoren, säger han.