Annons

Malmös hyror avgörs i Luleå – han beslutar ensam om höjningen för 16 000 hyresgäster

Malmö Kraschade hyresförhandlingar gör att en ensam skiljeman kan avgöra hyrorna för 16 000 Malmöhushåll. Uppdraget går till en 42-årig domare 150 mil från Malmö.
Malmövy och Christian Malmqvist, oberoende skiljeman som ska avgöra hyrorna för 16 000 Malmöhushåll.
Foto: Anders Paulsson/privat
Malmövy och Christian Malmqvist, oberoende skiljeman som ska avgöra hyrorna för 16 000 Malmöhushåll.

Över 300 000 av landets hyror är redan förhandlade, vilket Hem & Hyra har berättat. Dit hör hyrorna för tusentals Malmöbor. Hyresgäster hos kommunala MKB får till exempel en höjning på 4,5 procent enligt ett två-årsavtal från förra året.

Men – organisationen Fastighetsägarna, som bland annat företräder Stena fastigheter och HSB Sundsfastigheter, har krävt en betydligt högre höjning. De vill att hyrorna för deras 16 000 hyresgäster i Malmö ska höjas med 15 procent från årsskiftet. Efter att Hyresgästföreningen sagt tvärnej till kravet strandade förhandlingarna, precis som i ytterligare ett 30-tal av landets kommuner.

Läs ocksåHundratusentals hyror redan klara – kolla om din höjning är med på listanTomas Ernhagen, Carl-Johan Bergström, Anders Nordstrand

Nu står det klart att Christian Malmqvist, en 42-årig domare vid Luleå tingsrätt, får uppdraget att avgöra hyrorna för de 16 000 Malmöhushållen. Han är en av landets oberoende skiljemän, ett uppdrag som ligger vid sidan av hans ordinarie arbete som domare. Han har nu sex veckor på sig att komma med sitt avgörande.

– Jag gör det inte inom ramen för mitt arbete utan jag tar bara på mig uppdrag i den utsträckning som jag har förutsättningar att sköta på min fritid, säger Christian Malmqvist.

Varför behövs du i det här läget?

Läs ocksåSkiljeman sätter hyran när förhandlingar kraschar - utvecklingen går inte att stoppa

– I grund och botten bygger hyresförhandling på att parterna själva ska förhandla med varandra och komma överens. Men när de inte lyckas då finns möjligheten att låta en oberoende skiljeman avgöra det här genom en rekommendation, säger Christian Malmqvist.

Skulle bara användas i undantagsfall

Möjligheten att använda sig av skiljeman i de fall man inte kommer överens om hyresnivån infördes från den 1 januari 2023. Det skulle användas i undantagsfall. Men i år har förhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen kraschat på löpande band. Tonläget i debatten har varit högt: ”Vi har inte att göra med en seriös förhandlande part, tyvärr”, har Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, tidigare sagt till Hem & Hyra. Han menar att Fastighetsägarna satt i system att sitta av tiden under förhandlingarna för att låta en oberoende skiljeman avgöra hyrorna, medan Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna i Stockholm, i en debattartikel i Aftonbladet anklagar Hyresgästföreningen för att själva vara de som undergräver förhandlingssystemet.

Men debattklimatet är inget som ska påverka skiljemannen.

Läs ocksåStudenterna årets vinnare? Här är landets hittills lägsta hyreshöjningHenrik Krantz, vd AF Bostäder i Lund, och en person som går in genom en dörr.

– Min utgångspunkt är att parterna ska komma överens och jag ska kunna stå emot påtryckningar. Jag tar enbart ställning till det underlag som parterna lämnar in till mig. Det finns inget suspekt i det här utan det är ett förfarande som både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna står bakom, säger Christian Malmqvist.

Porttelefon med MKB:s logga och händer som håller en sedalbunt.
Hyresgästerna hos MKB i Malmö får en hyreshöjning på 4,5 procent nästa år.

Beslut bygger på ”parternas” material

Hyreshöjningen 2025 för de som bor hos kommunala MKB i Malmö är 4,5 procent. Spelar det roll för dig?

Annons

– Nej, om inte någon av parterna åberopar det. Men jag sitter ju inte och drar likhetstecken med det. Parterna får argumentera för varför de vill ha en större eller en mindre höjning. Mitt beslut bygger helt och hållet på vad parterna själva ger in för material till mig, säger Christian Malmqvist.

Hur kommer du fram till hur stor höjning det ska bli?

– Ja, det är ju ett hemligt förfarande där jag kommer med en skriftlig rekommendation. Men jag vet inga siffror än och skulle jag veta det hade jag ändå inte fått berätta det för dig. Jag tar inte själv in något material utan det bygger på det som parterna lämnar in.

Är du skiljeman på fler orter?

– Ja, Alingsås och Vårgårda är det hittills.

Hur många hyror har du avgjort som skiljeman?

– I våras hade jag tio skiljeärenden på 13 orter under nio veckor så det var en intensiv period.

Tidigare jobbat som hyresråd

Du har ju själv anmält dig som skiljeman. Varför har du gjort det?

– För att jag har varit hyresråd i hyresnämnden och hade jag inte flyttat från Sundsvall till Luleå har jag fortsatt med det. Eftersom jag inte är aktiv som hyresråd är det lättare för mig att ta de här uppdragen. Det blir ingen jävsproblematik och det är ett sätt att lösa parternas konflikter. Arbetet som domare är ju att vara konfliktlösare brukar jag säga. Man ska lösa eller avgöra ett problem.

Annons

Har du varit i Malmö?

– Många gånger. Jag har studerat i Lund och jobbat i Skåne. Men det är inget som spelar roll i det här fallet. Jag har inte varit i Alingsås till exempel där jag också är skiljeman.

Har du bott i hyreslägenhet?

– Ja, jag har bott både i hyresrätt och bostadsrätt och numera bor jag i ägt boende, säger Christian Malmqvist.

Fastighetsägarna företräder bland annat följande hyresvärdar i Malmö: Contentus, Hanssons fastigheter i Limhamn, HSB Sundsfastigheter, Lifra, Lindström Property och Stena fastigheter.

Här kan du läsa mer om hur hyresnämndens skiljemän fungerar.

 

Läs också Så mycket höjs din hyra 2025 – här är alla färdiga förhandlingar Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.