Hani och Thi flyttade själva
Liksom över hälften av kommunerna satsade Sundsvall på att gå in som en trygg mellanhand för att få hyresvärdar att bidra med lägenheter till nyanlända i fjol. Hani Shaheen, Thi Nam Nguyen och deras son Ali hörde till dem som på så sätt fick en tvåa hos en privatvärd.
Men efter ett halvår valde de att flytta till Skutskär, 23 mil söderut.
– Lägenheten i Sundsvall var gammal och sliten och vi flyttade till en kompis i Skutskär. Nu hyr vi en lägenhet här, men jag inte vet hur länge vi får bo kvar.Kanske en månad, kanske 20 dagar, säger Hani Shaheen.
Han har startat ett företag i Gävle och söker förtvivlat efter en mer permanent bostad i trakten. Tidigare ville familjen tillbaka till Sundsvall, men det gick inte.
Har man en gång bosatt sig på egen hand så är kommunen inte längre skyldig att hjälpa till med bostad. I Sundsvall har man fullt upp ändå med årets kvot på 132 nyanlända. Efter nio månader hade bara 46 av dem kunnat flytta dit.
Fastighetsstrateg Hans-Åke Oxelhöjd säger att det byggs mycket och att en viss andel av de färdiga lägenheterna ska gå till kommunen. Det finns också planer på att bygga om kommunala fastigheter till boenden med enkelrum och gemensamma kök, duschar och toaletter. Modulbostäder är däremot inte aktuellt.
– Det blir minst dubbelt så dyrt som nyproducerade lägenheter.
Men de planerade byggena är inte klara än. Om Migrationsverket nu skriver ut resten av de nyanlända som ska till Sundsvall kan de hamna på vandrarhem.
Saleh Dirawi, integrationsstrateg i Sundsvall, är mycket bekymrad.
– Vandrarhem blir dyrt, men framför allt är det inte bra för individen eller för integrationen. Om man inte får ro är det svårt att studera och då tappar man lätt tron på att det går att lära sig svenska eller få jobb.