Annons

Hanna bor på sju kvadratmeter – en bostadstrend som sprider sig: ”7 000 sängar om fem år”

Nyheter Hanna bor på sju kvadratmeter och det är inte billigt. Men på köpet har hon chans på 50 nya vänner. Coliving sprider sig. Sveriges ledande aktör tror på tusentals nya platser inom några år.
Delningsboende Colive Handen
Foto: Monika Steczkó
Hanna Swedenklef vill gärna bo med andra och är glad att hon hyr ett rum i delningsboende på Colive Parkstråket i Stockholmsförorten Handen.

Hanna Swedenklef är glad. Svensk-amerikanskan från Kentucky har börjat plugga på ett mastersprogram vid Stockholms universitet. Att det skulle bli svårt att hitta bostad i Stockholm hade hon räknat med. Och att bli inneboende var inte riktigt något alternativ.

– Jag vet att det är vanligt att bo så om man kommer ny till Stockholm. Men jag gillar inte det, det blir en konstig maktbalans där hyresvärden liksom har makt över dig.

Läs ocksåYlva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stoppKollektiv

Dessutom har hon bott med vänner tidigare och vill gärna bo så igen.

Många chanser till nya vänner

När hon googlade hittade hon Colive Parkstråket i Handen. Hon sökte och fick ett rum högt upp i huset med utsikt över vida skogar. Hanna visar snabbt runt i boendet innan hon ska hämta tvätten i tvättstugan. Det egna rummet på sju kvadratmeter är ”för stökigt för att visas upp”. Desto mer ordning är det på de gemensamma utrymmena – kök och vardagsrum, som är ombonat inrett med soffa, kuddar, mjuk matta och sittpuffar.

Kvinna på bild som bor i coliving
Hanna Swedenklef på balkongen i Handens coliving med utsikt över skogarna i Haninge kommun.

Här bor alla på lika villkor och det passar Hanna perfekt. När Hem & Hyra träffar henne har hon bara hunnit bo på Parkstråket i två veckor, men hon är förväntansfull inför hösten.

– Jag känner ingen än. Men eftersom det bor 50 personer till här ser jag det som att jag har 50 chanser att få nya vänner!

Vanligare med coliving utomlands

Katarina Liljestam Beyer grundade bokonceptet Colive 2018 tillsammans med Jonas Häggqvist. Företaget växer snabbt. Först ut var två så kallade colivinglabb på Södermalm och på Lidingö i Stockholm 2019. Året därpå stod Colive Parkstråket i Handen klart, där Hanna Swedenklef bor.

I oktober öppnar en hubb i Göteborg och nya är under uppförande i Lund och Barkarby i Stockholm. Utöver det tittar företaget på tio städer till att bygga i, bland annat Malmö och Uppsala.

Läs ocksåEtt nytt sätt att bo på – här ska städning och toapapper ingå i hyranco-living, lee antonsen

– Målet är att ha 7000 sängar om fem år, säger Katarina Liljestam Beyer.

Annons

Att bo tillsammans är ingenting nytt och har egentligen funnits i alla tider, poängterar hon. Inspirationen kommer från länder som England och USA, där den här typen av delningsboenden har funnits länge.

Att bidra till att minska bostadsbristen är en av drivkrafterna bakom konceptet.

Läs ocksåSå kan du dela boende med andra – Hem & Hyra listar alternativen

– ”Hur 17 gubbar ska folk bo?”, tänkte jag. Jag har själv barn som var i 10-11 års åldern då, och jag undrade hur de skulle kunna hitta bostad i Stockholm, säger Katarina Liljestam Beyer.

Hus coliving
Colive Parkstråket i Stockholmsförorten Handen stod klart 2020. Företaget har flera andra byggen på gång.

Att skapa ytor där människor kan mötas är ett annat mål.

– Många som kommer till större städer har ingen familj eller social arena här. Vi vill erbjuda en community så att fler kan få en meningsfull vardag i stället för att sitta ensamma hemma i sina lägenheter.

Personliga egenskaper avgör

För ett rum på 7-16 kvadrat, med tillgång till fullt utrustade och möblerade gemensamma ytor som kök och vardagsrum och loungeytor är hyran, eller ”månadsavgiften”, som Katarina Liljestam Beyer föredrar att kalla det, mellan 7000 och 7500 kronor. Varje delningslägenhet har sex till tolv rum. De boende delar även på badrum och har tillgång till bland annat uteplats, gästlägenhet och arbetshörnor.

Regelbunden städning av de gemensamma lokalerna och hemförsäkring ingår också i avgiften. En så kallad community host finns också på plats i hubben under veckodagarna.

Vardagsrummet på Parkstråket, en av de gemensamma ytorna.

Lägenheterna söks inte via en traditionell bostadskö utan det är ”först till kvarn” som gäller. Det är sedan personliga egenskaper som är avgörande för hur de boende matchas ihop. Innan inflytt får den sökande svara på 80 frågor, ungefär som ett personlighetstest.

Annons

– På så vis undviker vi de värsta fallgroparna. Vi vill ha en mix av människor i varje delningslägenhet som blir bättre än om vi mixat slumpvis. Dock matchar vi inte bort hyresgäster, utan ihop.

Fler målgrupper i colivning kan bli aktuella

Katarina Liljestam Beyer säger att företaget satsar mycket på kommunikation och att få människor att trivas. Instruktionsfilmer på webben ska förklara för hyresgästerna vad som gäller i boendet. Nyligen började man med ambassadörer, som mot en ersättning tar lite större socialt ansvar och bland annat förklarar för nyinflyttade hur saker och ting funkar.

Colive är inte den enda aktören som satsar på delningsboende i Sverige. I Helsingborg har det kommunala bostadsbolaget nyligen invigt ett delningsboende i miljonprogramsområdet Drottninghög. Och i Uppsala bygger det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem ett delningsboende för äldre.

Har ni funderat på att rikta in er på fler målgrupper?

– Inte just nu, men vi tror absolut på coliving för fler målgrupper. Det är minst en äldre dam i veckan som ringer och undrar om inte hon kan få flytta in. En annan intressant grupp är folk som skilt sig och har barnen varannan vecka, säger hon.

Hem & Hyra har i en serie artiklar granskat framtidens boende som många forskare anser måste skapas. Bland annat för bostadsbristen och klimatet. Vi har träffat Ylva som i över tio år har försökt att skapa ett kollektiv – men ett krångligt regelverk har satt käppar i hjulet.

Läs vidare: Här delar hyresgästerna på allt utom säng

Läs också Så blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstäd Rekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.