Annons

Hanna stod 25 år i bostadskö – fick rökskadad lägenhet: ”Min värsta mardröm”

Nyheter Efter 25 år i bostadskö hittade Hanna Teleman drömlägenheten till sig och dottern. Men det nya hemmet visade sig vara rökskadat, vilket lett till stora utgifter och en förlorad köplats. Nu vet Hanna inte vad hon ska göra.
Hanna Teleman kände kraftig röklukt när hon skulle flytta in i sin nya lägenhet.
Foto: Johan Fyrk
Hanna Teleman kände kraftig röklukt när hon skulle flytta in i sin nya lägenhet.

Hanna Teleman och hennes tolvåriga dotter har gjort Stockholmsförorten Bagarmossen till sitt hem, med skola, fritidsaktiviteter och vänner. Men bostadsrättstvåan på 55 kvadrat börjar bli liten, med en blivande tonåring och en vuxen som drömmer om egna rum.

Hanna har länge letat efter en större lägenhet i området och tack vare 25 år i Stockholms stads bostadskö fick hon i våras ett erbjudande om en fyra i Bagarmossen. Vid visningen hade Hanna svårt att bilda sig en uppfattning om lägenheten.

– När jag var där höll de på att måla om. Lägenheten var i princip täckt från golv till tak.

Så här såg lägenheten ut vid visningen.
Så här såg lägenheten ut vid visningen.

Chocken: kände kraftig röklukt

Trots osäkerheten på hur det skulle se ut i färdigt skick slog Hanna till och skrev på kontraktet med hyresvärden Stockholmshem. En liknande lägenhet i rätt område skulle bli svår att hitta.

När hon sedan fick tillträde till den nymålade fyran blev hon först positivt överraskad.

– Lägenheten var jättefin, med nymålade väggar, nya innerdörrar och ny spis, säger hon.

Samtidigt kände Hanna något som luktade. Det var en konstigt stickande doft som kändes väldigt kraftigt. Var det tobak?

– Jag blev alldeles kall och ringde till Stockholmshem och frågade om personen som bott där innan hade rökt.

Hyresvärden svarade att det troligen var lösningsmedel som luktade, eller rök som kom genom ventilationen från någon annan lägenhet. Varken i besiktningsprotokoll eller någon av Stockholmshems system stod det något om nikotinskador, bara att man gjort en mindre renovering och ommålning.

Lyckades inte vädra bort lukten

Hanna Teleman trodde på förklaringen och betalade en mäklare för att annonsera ut bostadsrätten och ta bilder på den. Annonsen publicerades på Hemnet.

– Dagen efter publiceringen var jag tillbaka i den nya lägenheten. Jag försökte vädra ut den där lukten. Jag ställde upp fönstren men lukten försvann inte.

Vid besöket i nya bostaden pratade Hanna av en händelse med nya grannen Eva Rende Tavares, som Hem & Hyra också träffar.

– Mannen som bodde där uppe (i Hanna Telemans lägenhet) rökte mycket. Han hade rörelseproblem och var ofta inomhus, säger Eva Rende Tavares och berättar att hon tidigare har känt av hur rök kommit genom fläktsystemet till hennes egen lägenhet.

Eva Rende Tavares kände till den tidigare hyresgästens rökvanor.
Eva Rende Tavares kände till den tidigare hyresgästens rökvanor.

När Hanna Teleman förstod att lägenheten var skadad av nikotin fick hon en chock. Att jackan som hon haft en kort tid i den nya lägenheten stank av cigarettrök fick sin förklaring.

– Jag blev alldeles kallsvettig. Det här var min värsta mardröm. Jag kände mig så lurad. Jag mår illa av cigarettrök, tycker att det är så vidrigt.

Oro för att lukten ska komma tillbaka

Efter att Hanna klagat på den rökskadade lägenheten till hyresvärden, har en ommålning av skåp skett under sommaren. Under tiden för målningen har Hanna betalat både hyra för hyresrätten och avgift för bostadsrätten. Samtidigt berättar hon att hon sett tecken på att ommålningen inte kommer att leda till att tobakslukten försvinner, bland annat att vattenbaserad färg använts istället för oljebaserad till spärrmålningen. Nu är hon orolig för att stanken av rök ska komma tillbaka när färglukten lagt sig.

– Så jag vet inte hur jag ska göra.

Hanna Teleman går runt i den nymålade och tomma lägenheten, säger att hon är besviken över den förlorade kötiden och att hon inte fått några förklaringar från Stockholmshem. Nu ångrar hon att hon tackade ja till den nya lägenheten.

– Det är så onödigt. Hade Stockholmshem bara informerat om att det bott en rökare i lägenheten tidigare hade jag sluppit den här situationen, säger hon.

Du har redan en bostadsrätt. Hur ansträngt blir det ekonomiskt att köpa en större lägenhet här?

– Det skulle inte gå. Vi skulle kunna flytta till Skarpnäck, men vi har ju inga vänner där. Jag är ensam förälder och då är det skönt att bo där man har vänner tillgängliga om någonting skulle hända.

Hanna Teleman säger att hon aldrig sagt ja till den nya lägenheten om hon känt till rökskadorna.
Hanna Teleman säger att hon aldrig sagt ja till den nya lägenheten om hon känt till rökskadorna.

”Fullt brukligt skick”

Hanna Apolo Grön, kommunikatör på Stockholmshem, svarar på Hem & Hyras frågor.

Hanna Teleman flyttade in i en lägenhet som visade sig vara rökskadad. Det innebar stora problem för henne och hon ångrade sig efter 25 år i bostadskö. Varför kunde hon inte få tillbaka sin köplats?

– Frågan har inte kommit på tal i vår dialog med hyresgästen. Vi har inte fått besöka lägenheten för att föra ärendet framåt. Vi kan inte uttala oss om ett ärende när vi inte fått komma in i lägenheten. Våra lägenheter finns bland annat i äldre fastigheter, vilket kan leda till att lägenheterna kan vara i olika skick – men vi säkerhetsställer att de alltid är i fullt brukligt skick vid tillträde.

Lägenheten var nikotinskadad, men rätt sanering utfördes inte inför inflytt. Vilka rutiner har ni för nikotinskadade lägenheter?

– Lägenheten sanerades och renoverades enligt våra rutiner. Vid inflyttningen var lägenheten nyrenoverad och inga spår av nikotin fanns. Vid nikotin- och brandskadade lägenheter och utrymmen använder man spärrmålning, vilket även har gjorts i denna lägenhet. Hyresgästen hade synpunkter på de åtgärder som gjorts och därför har ytterligare kompletterande arbeten gjorts i lägenheten.

”Rimligt och utefter våra rutiner”

Visningen skedde under ommålning. Känns det rimligt?

– Absolut, det är rimligt och utefter våra rutiner. När lägenheter tomställs, alltså renoveras innan ny hyresgäst ska tillträda, hålls visningarna under renoveringstiden för att inte stå med vakanshyror och för att lägenheten ska nå bostadsförmedlingen så snabbt som möjligt.

Varför användes vattenbaserad färg istället för oljebaserad till spärrmålning?

– Vattenbaserade färger och produkter är generellt sett mer miljövänliga än oljefärg som innehåller mineralterpentin.  De vattenbaserade färgerna har därför på senare år blivit vanliga att jobba med. I väldigt särskilda fall kan oljebaserat användas på små ytor.

Hanna Teleman säger att hon från Stockholms stads bostadskö fått besked om att det i princip är omöjligt att få tillbaka sin plats i bostadskön. Hon säger också att Stockholmshem visst fått tillgång till lägenheten vid flera olika tillfällen.

Fakta: Rökning i lägenheten – det här gäller
  • Generellt sett är det tillåtet att röka i sin lägenhet. Det gäller även på balkongen. Men samtidigt får man inte störa sina grannar. Exakt var gränsen går är svårt att säga.
  • Det finns undantag: bor du i ett så kallat allergihus gäller andra regler. Då kan det vara skäligt med ett rökförbud.
  • I många nybyggda lägenheter väljer hyresvärdarna att förbjuda rökning. Det är möjligt att värdarna har rätt att göra det. År 2016 slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.