Värden struntar i förvaltningen – Hans tvingas gå med mössan inne

Kronoberg Huset i Älghult är nedsläckt och öde. Förutom att det lyser i två fönster. Här bor Hans Ygman. I flera månader har han under långa perioder tvingats bo utan värme och varmvatten.
Foto: Annika Wallsson
Eftersatt. Både Hyresgästföreningen och miljökontoret i Uppvidinge kommun har fokus på Lenhovdavägen 3, 5 och 7 där Hans Ygman bor i ett av husen.

I hallen står två byggfläktar som Hans Ygman lånat från sitt jobb.

– Det var så kallt i morse så jag fick köra dem båda i hallen, förklarar han.

Läs ocksåSå fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter"Kontakta hyresvärden" och tre dagars full tillgång. I själva verket är annonsen på bostadshub.se hämtad från Boplats Sverige och går att titta på gratis där, samtidigt som kunden efter tre dagar får betala för ett abonnemang för 299 kronor i månaden.

Efter en liten stund börjar golvets kyla att leta sig in genom strumporna och lusten att ta på sig skorna ökar.

– Jag brukar ha både mössa och raggsockor på mig inomhus. Det är hemskt att vakna på morgonen. Då är det bara att snabbt ta på sig strumporna och ta sig upp, berättar Hans Ygman.

Under nästan hela 2019 har det saknats tillförlitlig uppvärmning och tillgång till varmvatten. Som längst har han varit utan 28 dagar i sträck. För att överleva har han lånat tre byggfläktar och har en kupévärmare riktad mot toaletten. Duschar gör han hos sin son.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

Tre hus omfattas, totalt 30 lägenheter, men det bor endast hyresgäster i fyra av dem så vitt Hans Ygman vet.

– En familj har små barn. Jag vet inte hur de har kunnat klara sig.

Hyresvärden bor i Trelleborg och kommunicerar på engelska. För fyra år sedan tog han över fastigheterna. Sedan dess har det inte skett någon form av fastighetsskötsel över huvud taget, vittnar Hans Ygman som bott nio år i sin lägenhet.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.

I november lämnade Hyresgästföreningen in en ansökan om tvångsförvaltning till hyresnämnden. Det är en mängd brister i husen men det mest akuta har varit värmen. Men så, två veckor in i december, fick Hyresgästföreningen och Hans Ygman tag på hyresvärden. Det ledde till att Hans Ygman kunde byta kretskort på pelletspannan och värmen började återkomma samma dag som Hem & Hyra gjorde besök.

– Nu tror jag att jag kanske kan duscha hemma i kväll. Jag trivs ju bra här. Det är nära till jobbet och jag har garage. Vi får se hur det kommer att fungera nu.

Ärendet ligger vilande hos hyresnämnden. Vi har sökt hyresvärden.

Läs mer: Toppnotering av antalet ansökningar om tvångsförvaltning i Småland

Läs mer: Unikt beslut om tvångsförvaltning i Stockaryd

Läs mer: Tvångsförvaltning på gång i Uppvidinge

Läs mer: Matilda flyttade in i kaos

Läs mer: Värden slängde deras grejer i skogen

Fakta: Det här är tvångsförvaltning
  • ​Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning. Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastighet­en till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år.
  • Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs. Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.
Hyreskaoset på landsorten
Läs också Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.