Här åker du oftast fast för fel adress: ”Vi anmäler jättemycket”
Någon hyr ut i hemlighet, och bor själv någon annanstans. Inte sällan för att tjäna pengar på att ta ut ockerhyra. Folkbokföringen avslöjar ingenting – på pappret är förstahandshyresgästen skriven på adressen, och ser ut att ha sitt hem där.
Så kan fusket med den svenska folkbokföringen se ut. Och det är utbrett. Enligt Skatteverkets uppskattning är ungefär 200 000 personer skrivna på fel adress i Sverige.
Sedan lagen skärptes 2018 åker allt fler dit för folkbokföringsbrott. Den som döms får böter eller i värsta fall fängelse i upp till två år. Bara det senaste året har antalet åtal för misstänkt folkbokföringsbrott ökat med 150 procent.
Vi har bland annat kunnat berätta om göteborgaren Marie Fristedt, en av alla dem som hittills åtalats och dömts. Maries barn stod skrivna på fel adress i fyra månader medan hon pluggade utomlands.
Marie Fristedt kände inte till den skärpta lagen, och säger själv att hon och barnens pappa aldrig hade för avsikt att lura systemet. Tvärtom försökte de bara att göra rätt för sig. Läs mer om det här.
Viktigt verktyg i utsatta områden
Jakten på adressfusket har blivit en viktig pusselbit för Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden. Detta sedan staden satt som mål att senast 2025 inte längre ha några stadsdelar kvar på polisens lista över särskilt utsatta områden.
Kommunala Störningsjouren utreder misstänkt svartuthyrning åt stadens tre stora hyresvärdar Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder, som tillsammans har cirka 72 000 lägenheter.
– Det handlar om trygghet. Att det är rätt hyresgäst i rätt lägenhet. För grannar som bor i lägenheten bredvid, för dem som jobbar i området.
Det säger Annika Öby, chef för Störningsjourens utredningsverksamhet i Göteborg. Förra året utredde hennes avdelning ungefär 2 000 fall där man misstänkte att fel personer bodde i de aktuella lägenheterna.
I nästan var tredje ärende bedömde Störningsjouren att man kunde bevisa svartuthyrning. Det har lett till att 643 kontrakt har sagts upp. Dessa lägenheter har i stället kunnat hyras ut på ett korrekt sätt via bostadskön.
För tryggheten handlar det också om att slippa en svart bostadsmarknad där folk tvingas bo olovligt i andra hand, säger Annika Öby.
– Man kanske inte vågar göra felanmälan, kanske tvingar barnen att vara extra tysta för att ingen ska märka. Man vet inte när förstahandshyresgästen kommer och säger att nu vill jag ha högre hyra, eller nu ska du ut, jag byter lås.
Jakten på adressfusket växer
Nu har Störningsjouren utökat arbetet mot oriktiga hyresförhållanden med ytterligare två tjänster. Det är ett led i bostadskoncernens strävan att inte längre ha några områden som klassas som särskilt utsatta. Numera jobbar åtta heltidsanställda jurister med uppgiften. ”Trots pandemin har antalet tips fortsatt strömma in”, skriver Störningsjouren i sin senaste årsredovisning.
Det kommunala bolaget skickar numera även vidare fall där hyresvärdarna själva inte har anledning att gå vidare, men där det ändå förekommer misstänkt adressfusk.
– Vi anmäler jättemycket till Skatteverket, där vi ser att det är folkbokföringsfel, säger Annika Öby.
Kanske är det en bidragande orsak till att Göteborg står för en så stor andel åtal om folkbokföringsbrott. Men det går inte att veta säkert, menar Annika Öby. Störningsjouren vet inte vad som händer med tipsen när de själva avslutat fallet.
– Om det går vidare till åtal eller inte, det är inte vår grej. Men jag tror också att vi har åklagare som jobbar intensivt med det. Polisen upptäcker också saker och gör anmälningar när de är på husrannsakningar av andra anledningar.
Även Gårdstensbostäder granskar adresser
Stadens fjärde kommunala hyresvärd, Gårdstensbostäder med närmare 2 800 lägenheter, gör egna utredningar av adressfusk. Bolaget konstaterar att ”fel i folkbokföringen och folkbokföringsbrott är ett stort problem i hela Sverige”.
Därför har Gårdstensbostäder anställt en person som enbart jobbar med att gå igenom adresser och folkbokföring i stadsdelen. Den vanligaste upptäckten handlar om att fler personer är skrivna på en viss lägenhet än vad som faktiskt bor där i verkligheten.
Insatsen mot adressfusket har gett resultat, och bolaget har aviserat att den därför kommer att fortsätta.
Sedan tidigare letar Gårdstensbostäder även aktivt efter otillåten andrahandsuthyrning. Förra året upptäckte bostadsbolaget 38 sådana fall som ledde till att de ansvariga hyresgästerna sades upp och fick flytta ut.
Därmed har Göteborgs kommunala hyresvärdar sammanlagt friställt 681 lägenheter som gått tillbaka till bostadskön 2021.
Sommaren 2018 ändrades lagen – du ska vara skriven där du bor och med det räknas platsen där du oftast sover. Annars kan du begå ett brott. Men det är fortfarande många som inte känner till att det finns ett folkbokföringsbrott. Läs allt om vad som gäller här.