Annons

Har använt för lite varmvatten – hyresgäst sedan 34 år kan vräkas

Malmö En kvinna i Malmö anklagas för att använda för lite varmvatten, ett tecken på att hon inte behöver sin lägenhet. Det menar hyresvärden som har sagt upp henne. Men hon protesterar: ”Min framtid står på spel”.
Bild över Västra hamnen och Malmö och en vattenkran.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren
Hyresgästen i Malmö har använt för lite varmvatten och sägs nu upp.

Det började med ett tips från hyresvärden MKB:s egen kundtjänst. Hyresgästen, en kvinna i sextioårsåldern, hade ringt kundtjänsten från ett utlandsregistrerat mobilnummer för att fråga varför de hade höjt hennes hyra. Det samtalet skulle hon aldrig ha ringt. Kundtjänsten fattade misstankar och det blev startskottet på den utredning som nu har lett fram till att kvinnan sägs upp. MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, vill riva hennes hyreskontrakt för gott.

Kundtjänstens larm ledde vidare till en kontroll av folkbokföringsregistret. Enligt folkbokföringen stod hon skriven på rätt adress i Malmö, i lägenheten hon flyttade till 1989. Men utredaren grävde vidare.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur MKB använt just vattenförbrukning som bevis när de vill säga upp hyresgäster som de anser inte ha behov och användning för sin lägenhet. Även den här gången kontrollerade utredaren vattenförbrukningen.

Händer som river hyreskontrakt.
MKB att hyresgästen lämnar lägenheten till bostadskön. Hon använder inte bostaden och beviset är att hon kranar för lite varmvatten.

Använt varmvatten en enda dag 2024

Vid kontrollen visade det sig att den kvinnliga hyresgästen bara hade använt varmvatten en enda dag under 2024. Under 2023 handlade det om 23 dagar och år 2022 totalt 34 dagar. MKB drar därför slutsatsen att kvinnan inte har bott sin lägenhet under långa perioder under de senaste tre åren. Det står i uppsägningen som nu har landat på hyresnämndens bord för prövning.

Annons

Hyresgästen har inte accepterat uppsägningen utan vill bo kvar. I ett mejlsvar till MKB skriver kvinnan: ”Var står i svensk lag hur många dagar man måste bo i lägenhet för att behålla den och inte få hyresavtalet uppsagt? Jag är en ärlig samvetsgrann hyresgäst som följer hyrningsreglerna”. Hon påtalar också att hyran aldrig har varit försenad under de 34 år som hon har bott i lägenheten. Och säger att uppsägningen kom utan förvarning ”som en total chock”. Hon tycker att MKB har spionerat på henne. Det stämmer att hon tidvis har befunnit sig utomlands men hon anser sig har rätt att resa när och vart hon vill.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.
Eva Rosengren, chef på MKB och MKB-flaggor utanför hyreshus.
Eva Rosengren är chef för MKB:s grupp som arbetar mot oriktiga hyresförhållanden.

Vill inte ha tomma lägenheter

Men MKB menar att de har sakliga skäl att säga upp kvinnan. Eftersom det är brist på lägenheter i Malmö vill de hyra ut den till någon som har bättre behov av den.

– Vi är ett allmännyttigt bolag så vi fokuserar på de som behöver en lägenhet och vi vill inte ha bostäder som står tomma och som inte används, säger Eva Rosengren.

Annons

Riskerar man att förlora sin lägenhet om man reser mycket?

Läs ocksåOm varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procentEn kvinna i ett kök med vattenkranen på.

– Nej, det är klart att man får resa, även under längre perioder. Det är inget vi agerar på. Däremot, om det handlar om en längre tid och vi ser att man inte använder lägenheten alls då ska den gå till någon som har behov av den, säger Eva Rosengren.

Fakta: Då kan hyresvärden säga upp dig!
  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • Att en lägenhet inte används kan vara grund för uppsägning. Det regleras i Jordabalken. Men det är hyresvärden som måste bevisa att lägenheten står tom. Till exempel genom el- eller vattenförbrukning.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt, eller om du inte har behov av lägenheten.
Läs också Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Duschade för sällan – får ny chans att bo kvar: ”Jag är väl nöjd så länge”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.