Här är bajset som värmer gott
Jämtlands Biogasgårdar består av nio lantbruk i Jämtland med egna biogasanläggningar. I ena änden sugs komockorna in i en konstgjord komage där bakterierna bildar metangas. Via en generator förvandlas sedan gasen och ut kommer el och värme. Tillsammans producerar gårdarna hela 5 GWh energi per år. Eller om man så vill: Tillräckligt med energi för att täcka elbehovet i både Östersund och Sundsvall i nästan två dygn!
Kobajs är med andra ord en riktig guldgruva – för både plånbok och miljö.
– När jag fick nys om det här spännande miljöinitiativet insåg jag att vi kan ha nytta av det i våra fastigheter som elkund. Genom att köpa all överskottsel från gårdarna gynnar vi klimatsmart och lokalproducerad el, säger Daniel Kindberg, vd på Östersundshem.
Carl-Åke Broström driver en av biogasgårdarna. Han har varit mjölkbonde i 50 år.
– Man tjänar inga pengar på mjölk idag. När vi insåg att vi inte kunde öka intäkterna satsade vi på biogas för att minska utgifterna istället. Idag producerar vi långt mer än hushållsbehovet, säger han.
När lantbruken nu får betalt för spillvärmen kan de utvecklas till att producera ännu mer.
– Med mejeri- och slakteriavfall kan man öka effekten ytterligare, säger Carl-Åke.
Östersundshems mål är att köpa el som motsvarar behovet för 16 punkthus, liknande de som nu byggs på Remonthagen.
Så när hyresgästerna hädanefter slår på tvättmaskinen kan de tacka korna för skiten.
När mikroorganismer bryter ned avfall i en syrefri miljö bildas metangas. Efter förädling kan den användas till uppvärmning eller matlagning.
Idag finns det drygt 230 biogasanläggningar i landet. Satsningarna har gjort Sverige världsledande inom miljöteknik.