Annons

Här är butiken där ingenting kostar: ”Varsågod”

Halmstad Ett inlägg som svepte förbi i sociala medier och insikten om att det kastas massor av hela saker i soprummet. Det var upptakten till hyresgästernas alldeles egen butik i Halmstad – där ingenting kostar.
återbruk butik
Foto: Petra Martinsson
Marie Sandberg bor i området. Hon och dottern Annie Sandberg kommer med grejer som någon annan gärna nu får använda, bland annat en kappa och barnkläder. Elis syns i förgrunden. Carin Winterquist är glad för bidraget.

Ett bord med barnkläder, en klädstång med skjortor och en hylla med glas och prydnadssaker. Det kunde vara vilken loppis som helst men det finns en skillnad – här finns inga prislappar. Källarlokalen ligger på gaveln i ett hus i bostadsområdet Rotorp ett par kilometer från Halmstad centrum.

En man kommer in med en ­lampa, den hängs upp i taket. En kvinna ­frågar om det är okej att hon tar det vita ­avlastningsbordet. Självklart får hon det, blir svaret.
Så funkar det i butiken som har fått namnet Tage, eller som hyresgästerna skriver det: TaGe. Nu har de drivit den så pass länge att de kan konstatera att ungefär lika mycket som kommer in till butiken också lämnar den. Precis som det är tänkt.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin
kläder gratis butik återbruk
Diana Bjurfalk botaniserar bland butikens kläder.

Ingen roffar åt sig saker i stora mängder bara för att det är gratis, inte heller lämnar folk in skräp. Och skulle det vara så att någon vill ta med sig många grejer är det helt okej.
– Varsågod, det är bara bra om någon tar det, säger Diana Bjurfalk.

En loppis på temat återbruk

Hon är en av medlemmarna i den lokala hyresgästföreningen Vårhem/ Mickedala. Personerna i föreningen har alla bott länge i området. Gruppen jobbar för granngemenskap och så brinner de för ett hållbarhetstänkande. På den vägen är det. Det började med att de funderade över alla hela saker som personer kastar i soprummet, och om de till exempel kunde ha en gratishylla någonstans.
– När det på Instagram flimrade förbi en Tagebutik som fanns i Göteborg så slog det mig – det borde vi göra. Jag vet inte om den hette just Tage men konceptet var det samma, säger Carin Winterquist.

Annons
kvinna
Carin Winterquist.

Hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget HFAB, ställde upp med lokal. Klara för öppning var de precis i samband med coronanedstängningarna 2020 vilket ställde till det med öppethållanden och begränsningar men nu är man i gång på riktigt. Butiken har öppet en gång i månaden och det brukar komma ett 30-tal personer.

Samma känsla som vanlig loppis

Att ha engagemanget att driva en butik helt ideellt och inte tjäna en krona kan tyckas ha sina svårigheter. En nyckel till framgång är att det inte får finnas några måsten.
– Vi umgås, pratar och tycker nog att det bara är roligt. Vi känner inga krav på prestation, säger Carin Winterquist.
Känslan är också densamma som med en vanlig loppis. Bättre att få ge bort någonting än att slänga. En positiv upplevelse av att någon blir glad över att hitta något den behöver, och så klart att göra egna fynd.
– Det är ju en extra bonus att hitta något som man själv vill ha, säger Diana Bjurfalk.

personer som kommer ut från källare. gratis butik återbruk loppis
Hyresgästerna har tillgång till en lokal som ligger på gavel i en källare.

Reglerna i butiken är få. I början fanns speciella inlämningstider men nu är de desamma som öppettiderna. Det går också bra att hör av sig direkt till någon av de engagerade. De säger heller aldrig nej till saker som folk vill ge, förutom stora möbler som det inte finns plats för. Blir det överfullt i källrutrymmet fixar man till en gratisloppis på gården.

Återvinning

Blir det prylar eller kläder över körs de till återvinningen. Från början var butiken tänkt för de som bodde i området, men den tanken försvann nästan omgående när hyresgästerna upptäckte att det kom folk utifrån.

Annons
Återbruk butik
Källarlokalen är inte stor men trots det rymmer den massor av kläder, prylar, böcker filmer och husgeråd.

Dels för att det kommer in så mycket grejer att det inte blir någon brist, dels vill man ju att sakerna byter ägare och används igen så mycket det bara går. Tanken med återbruk är att komma bort från köp- och släng och i stället använda saker och kläder flera gånger.
– Vi kan göra en liten del för hållbarhet och klimatet, och vi hjälps åt. Det känns så klart bra, säger Diana Bjurfalk.

Läs vidare om Galina som väger sin sopor för klimatet. Och forskarens åsikt om enskilda kan påverka klimatet.

Fakta: Återbruk - vad är det?

• Förenklat kan man säga att om man har återbrukat något har man undvikit att köpa något nytt. Till exempel kan en möbel byta ägare, renoveras eller byggas om.
• Det är skillnad på återbruk och återvinning. Det sistnämnda är material som bryts ner för att byggas upp igen och bli något nytt. Gamla kläder kan till exempel processas och bli möbelstoppning.ljuslykta återbruk

Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Värden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlott Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Dåligt har blivit bättre – men nu kräver kommunen Oscar Properties på 40 000 kronor Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.