Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb
– Det finns olika verktyg att ta till om förvaltningen inte sköts, säger Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen.
Vissa åtgärder kan du som privatperson driva igenom. Andra kräver att kommunen eller Hyresgästföreningen agerar.
När det handlar om din lägenhet
• Du som hyresgäst kan vända dig till hyresnämnden och ansöka om åtgärdsföreläggande. Ett sådant föreläggande innebär att värden måste åtgärda brister i din enskilda lägenhet.
• Riskerar bristerna att påverka hälsan är kommunens miljöförvaltning en annan möjlig instans du kan vända dig till. Detta kan gälla även saker som ligger utanför själva lägenheten, till exempel en verksamhet någon annanstans i huset som stör din nattsömn.
När det handlar om hela huset
• Handlar det om brister i allmänna utrymmen eller i fastigheten i stort kan kommunen eller Hyresgästföreningen ansöka om förvaltningsföreläggande. Då kan hyresnämnden tvinga värden att agera.
• Är bristerna mycket omfattande kan kommunen eller Hyresgästföreningen ansöka hos hyresnämnden om tvångsförvaltning. Det innebär att ett annat bostadsbolag, i regel kommunens eget, tar över förvaltningen av huset i upp till fem år.
• I ett sista läge är det möjligt för kommunen att tvångsinlösa en fastighet, en extremt ovanlig åtgärd. Det innebär helt enkelt att kommunen med tvång köper huset.
”Inget körkort”
Alla åtgärderna kräver att det redan finns konstaterade brister i hyresvärdens agerande. Det finns däremot inget förebyggande skydd.
En fastighetsägare som samhället redan ingripit mot kan ändå köpa nya hyreshus.
– Det finns inget körkort för hyreshus. Tidigare fanns förvärvslagstiftning som gjorde att kommunen behövde godkänna ett köp, men den avskaffades. En utredning har föreslagit att den ska återinföras, säger Ellinor Rapp.
Stoppa brottslighet
Hennes juristkollega Bengt Öhman satt med i den utredningen, som blev klar hösten 2023.
– Vi hoppas att regeringen går fram med ett lagförslag till riksdagen. Det finns förhandsprövning av så mycket annat. Det vore rimligt att det fanns det i det här fallet också, när det gäller något så viktigt som människors rätt till bostad, säger Bengt Öhman.
En viktig utgångspunkt i utredningen har varit att stoppa organiserad kriminalitet från att köpa in sig i hyresfastigheter.
– Det har kommit många nya lagar på senare år som har udden riktad mot hyresgästers vandel och beteenden. Att ställa samma krav på fastighetsägare är också en del i kampen mot brottsligheten, säger Bengt Öhman.
En brist kan röra alltifrån icke-fungerande spis till låg temperatur eller störande grannar. Om du själv är ansvarig för bristen har du inte samma rättigheter.
Om hyresvärden inte åtgärdar bristen finns det möjlighet att vända sig till hyresnämnden för beslut om åtgärdsföreläggande.
Du kan också ha rätt till hyresnedsättning om lägenheten har en brist.
Anmäl bristen och dokumentera den genom att ta bilder eller filma. Anmälan görs skriftlig till din hyresvärd så att du har bevis för att så skett.
Fortsätt alltid att betala din hyra.
För vissa typer av brister är det även möjligt att vända sig till miljöförvaltningen. Det handlar till exempel om problem med ventilation, mögel eller buller.
Se alltid till att ha en giltig hemförsäkring.
Källa: Hyresgästföreningen