Här är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun
Problemen med hemlöshet i Sverige har minskar något, men är fortfarande stora, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Förra gången en liknande kartläggning kom var 2017, då drygt 33 000 personer var hemlösa, enligt Socialstyrelsens definition. En siffra som nu alltså har sjunkit till drygt 27 000 personer.
I kartläggningen från Socialstyrelsen fångar man upp fyra olika typer av hemlöshet. Det handlar om alltifrån personer som är i akut hemlöshet och sover ute eller på härbärgen, till de som har olika typer av sociala kontrakt eller tillfälligt tvingas sova hos vänner eller släktingar.
Vanligt med sociala kontrakt
Den vanligaste formen av hemlöshet är att bo i långsiktiga boendelösningar med bistånd, där sociala kontrakt ingår. Den gruppen bestod av ungefär 16 880 personer i början av 2023, visar kartläggningen.
De som var akut hemlösa, och alltså kan tvingas sova under bar himmel eller på härbärgen, var 4 400 vuxna personer i kartläggningen.
Hemlöshet drabbar även barn, visar rapporten. Totalt har 9 400 barn en förälder som är hemlös. Fler än 1 800 barn bor helt eller delvis med föräldrar i akuta eller tillfälliga boenden. Det kan exempelvis handla om kvinnor som blivit utsatta för våld i nära relation och därför bor på ett skyddat boende tillsammans med sina barn.
Färre hemlösa i Göteborg och Malmö
Hemlöshet är vanligast i storstadsregionerna. I Stockholm, Göteborg och Malmö finns 40 procent av alla personer i akut hemlöshet, visar Socialstyrelsens rapport.
I 121 av landets kommuner har hemlösheten minskat sedan 2017, och i 126 kommuner har hemlösheten ökat.
Göteborg och Malmö står för en stor del av minskningen sedan 2017. Även i Norrköping och Linköping har antalet hemlösa minskat påtagligt.
Enligt Socialstyrelsen själva fångar undersökningen inte upp alla personer som är hemlösa, utan det handlar om ett minimum.
Ett sätt att motverka hemlöshet är genom metoden Bostad först, där grundtanken är att människor först behöver ett tryggt boende innan de kan göra något åt sina övriga problem. En metod som Regeringen vill införa i hela landet, men som två av tre kommuner ratar, har Hem & Hyras granskning tidigare visat.
- Akut hemlöshet. Sover ute, på offentliga platser, i garage, vindar, härbärgen, vandrarhem, jourboenden, skyddat boende eller akut boende.
- Efter avslutad vistelse. Står utan eget boende tre månader innan en flytta från någon form av institution. Här ingår boende med stöd, SiS, HVB, familjehem, heldygnsvård, anstalt, häkte. Även personer som skulle ha flyttat men som har fått bo kvar eftersom personen inte har något boende finns med.
- Långsiktiga boendelösningar. Bor i långsiktiga boendelösningar med bistånd enligt Socialtjänstlagen, SOL. Det kan handla om socialt kontrakt, träningslägenhet, försökslägenhet eller andrahandskontrakt utan besittningsrätt.
- Eget ordnat tillfälligt boende. Bor ofrivilligt hos familj eller bekanta. Här ingår även personer som bor inneboende eller i andrahand hos privatpersoner med kontrakt kortare än tre månader.
Källa: Socialstyrelsens ”Kartläggning av hemlösheten 2023”