Annons

Här är högsta temperaturen du behöver stå ut med inomhus

Nyheter Har du varmare än 26 grader inne i sommar? Då kan du kräva åtgärder från värden – och eventuellt få pengar tillbaka. Men är vädret ovanligt hett kan du behöva bita ihop och uthärda ett par grader ytterligare.
Foto: Flickr, Pexels

När värmen anlände efter en lång, kall vinter gjorde den det med besked. På sina håll i Sverige har de tidiga sommartemperaturerna slagit modernt rekord, och sällan har så många midsommarfirare kunnat njuta av ett svalkande bad under glödande sol.

Men den enes glädje är den andres sorg. För många svenskar innebär sommarhettan att bostaden förvandlas till en bastu, med utebliven nattsömn och lidande som följd.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Ungefär var tredje hyresgäst upplever att lägenheten blir för varm under högsommaren – och för somliga innebär dessa dagar en risk för hälsan.

Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd ska bostadstemperaturen under sommarmånaderna inte vara högre än 26 grader under en ”varaktig tid”. Exakt hur lång tid detta innebär finns inte preciserat, men enligt tolkningar som Hyresgästföreningen gjort tidigare år bör det röra sig om åtminstone ett par veckor.

Om denna gräns passeras är det en indikation på att inomhusmiljön kan vara en olägenhet för hälsan, vilket innebär att hyresvärden är skyldig att göra en utredning och vidta eventuella åtgärder.

Läs ocksåPia kräver skadestånd för brunt vatten i kranen: ”Värden har själv sagt att han inte skulle dricka det”
Chans till hyresrabatt

Den som tvingats uthärda en stekhet lägenhet kan även ha chans till rabatt på hyran och eventuell retroaktiv återbetalning från det att problemet anmälts till hyresvärden. Men det kräver att man noga dokumenterat temperaturen under tidsperioden.

Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, understryker dock att är ärenden rörande inomhustemperatur kan vara svårbedömda.

– Det rättsliga läget är ganska oklart. Det är förvånansvärt hur få rättsfall det finns med tanke på hur vanligt det här problemet är.

Annons
Läs ocksåBarnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg"
Maximal temperatur inomhus
Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Gör en egen mätning

Saken underlättas inte av att temperaturen som avses är så kallad operativ temperatur, som kräver ett särskilt mätinstrument för att fastställa. I regel skiljer det ett par grader mellan lufttemperaturen – som mäts med en termometer – och den operativa temperaturen, som tar hänsyn till bland annat värmestrålning mellan olika ytor.

Att kontrollera temperaturen med termometer ger dock en hyfsad indikation på hur det är ställt med inomhusklimatet.

– Mät ungefär i mitten av rummet och en bit upp från golvet. Vardagsrumsbordet brukar vara en bra indikation. Visar termometern över 26 grader tyder det på att man behöver göra en mer grundlig mätning av lägenhetens temperatur. I det här skedet bör man göra en anmälan till hyresvärden.

Om termometern visar lägre än 26 grader är det alltså inte lönt att gå vidare?

– Rent krasst är förutsättningarna att framtvinga åtgärder från hyresvärden små i så fall. Men om man lider mycket finns det inget som hindrar en från att göra en anmälan. Kanske är den höga temperaturen något värden inte känner till och med enkla medel kan åtgärda.

Därtill finns det ytterligare en försvårande omständighet för överhettade hyresgäster. Vid tillfälliga värmeböljor får man acceptera att kvicksilvret kryper upp ytterligare två snäpp, till 28 grader.

Hur lång en värmebölja får lov att vara innan gränsen passeras är ingen lätt sak att svara på, säger Johan Candler.

Annons

– Just här är det väldigt svårt att hitta en definition.

Inomhustemperaturen ska max vara 26 grader
Sara Bameti, Hava Bameti och Susan Sortani njuter av sommaren i parken, medan lägenheterna är för varma.

Hava Bameti har för stunden flytt sin kokheta lägenhet och mött upp tjejgänget i något svalare Rålambshovsparken i centrala Stockholm.

Hon försöker hålla inomhustemperaturen nere genom att vädra och använda elektriska fläktar.

– Jag har en hörnlägenhet med fyra fönster, så solen ligger på hela tiden. Då blir det varmt!

Samtidigt vill hon inte klaga.

– Sommaren i Sverige är ju så kort. Då vill man ju ändå passa på att vara ute och njuta.

Fakta: Så varmt får det vara
  • 24 grader: Varmare än så ska du inte behöva ha det i lägenheten längre perioder. Undantag görs under sommaren.
  • 26 grader: Maxtemperaturen som tillåts varaktigt under sommarmånaderna. Även högsta temperatur som tillåts tillfälligt under resten av året.
  • 28 grader: Högsta temperatur som tillåts under tillfälliga värmeböljor eller vid extrema väderförhållanden.
  • Undantag: Under extrema väderförhållanden gäller emellertid inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd och det går heller inte att få ersättning.

Not: Temperaturen avser så kallad operativ temperatur.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Hyresgästföreningen

Läs också Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.