Här är hyresgästerna som aldrig lockats av flyttvågen
Trots alla år i Nossebro är det en klingande värmländska som möter oss när Mildred Norberg öppnar dörren till sin trerummare.
– Jag är från Värmlandsnäs förstår du, men nu har jag bott här sedan 1973, säger Mildred.
Det är en trivsam lägenhet, med ljusinsläpp från tre håll. Köket är stort och rymligt, liksom vardagsrummet. Mildred berättar att hon och maken flyttade hit med sina två barn. Då var det kommunen som ägde lägenheten och det var kommunkontor i våningen under och en trappa upp låg en samlingssal. I andra änden av huset var det polishus. Polisens celler används numera som förråd. Men huset byggdes redan 1957.
– Det var så fint utanför med träd, rosenrabatter och planteringar, säger Mildred. Nu är det parkeringsplatser istället. Men vi har en fin plats att sitta på också, säger hon.
Hem & Hyra kontaktar olika bostadsbolag i regionen och de berättar att många har hyresgäster som bott i samma lägenhet i mellan 40 och 50 år. Framför allt är det kvinnor som stannar kvar i sina lägenheter även när de blivit ensamma och äldre.
Nu är Mildred ensam kvar i sin lägenhet sedan barnen flyttat ut och maken gått bort. Men hon är inte intresserad av att flytta. Hon trivs i sin lägenhet och tycker att den passar henne utmärkt. Dessutom ligger den centralt med nära till det mesta, som affär, apotek, vårdcentral och inte minst naturen.
Huset är ombyggt och har fått fler lägenheter och i kommunkontorets lokaler ligger numera Essungabostäders kontor.
Köket är nog det som Mildred är mest nöjd med i sin lägenhet. Det är ovanligt stort för att vara i en hyreslägenhet och skåpsluckorna är utbytta någon gång på 90-talet.
– Det bästa med lägenheten är att det finns så mycket plats för förvaring, säger Mildred, både med garderober och köksskåp. Det behövdes ju inte minst när vi var en hel familj som bodde här.
Det finns ett problem som gnager lite hos Mildred och det är att det finns radon i lägenheten. Den ska saneras så fort coronaläget lugnat sig.
– Jag är inte orolig för radonet, för det är jag för gammal för. Men vad kommer de att ställa till med när det ska saneras?
I Dals Ed hittar vi ytterligare ett par trogna hyresgäster. Det är Ellen och Rolf Lindblom. På midsommarafton i år kan de fira att de bott i sin lägenhet i 53 år. Ellen Lindblom berättar att de flyttade in när huset var precis nybyggt.
Deras äldsta dotter var bebis när den lilla familjen flyttade in i sin tvårummare på 65 kvadratmeter.
– Vi har tittat på hus och ritningar på hus ibland. Men det har aldrig blivit av att vi har flyttat, säger Ellen. Den här lägenheten har blivit vår fasta punkt.
– Fördelen med att bo i lägenhet är friheten att bara kunna låsa dörren och åka iväg när man vill.
Ellen säger att visst har lägenheten känts liten ibland när barnen bodde hemma, men tack vare uteplatsen, närhet till grönområden, och att familjen kunnat åka till sitt fritidshus i Dalarna, har tvårummaren passat bra.
– Ja, vi trivs gott här och stannar så länge vi kan, säger hon.
•Flyttar har blivit vanligare under 2000-talet.
•Det beror dels på att folkmängden ökat, men också på att många nya svenskar flyttar från kommunen där de först bosatte sig.
• De som flyttar mest är mellan 19 och 35 år och minst flyttar de mellan 66 och 85 år. Källa: SCB
•Flygande Jacob. Maträtten som speglar tiden. Kyckling, bacon, chilisås, grädde och jordnötter.
•Ingemar Stenmark. Fick Sverige att stå stilla när hans slalomåk visades i tv.
•Fem myror är fler än fyra elefanter. Pedagogiskt tv-program med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus.