Här är kommunerna där el, vatten och värme är dyrast

Nyheter Att bo i Tanum innebär 80 procent högre kommunala avgifter än att bo i Luleå. Att bo på “rätt” plats i landet kan spara dig 12 000 kronor om året.
Foto: RolfSt / Istockphoto / Montage
I Fjällbacka, i Tanums kommun är avgifterna som högst i landet. Här kostar det 80 procent mer än i Luleå, som enligt sammanställningen är billigast. Det är femte året på raken som Tanum toppar listan.

En kartläggning av priset för el, värme, avfall och vatten visar att det fortsatt finns enorma skillnader mellan landets kommuner. Dyrast är Tanum, där de totala avgifterna landar på 2 415 kronor varje månad.

För Luleå, som är billigast i sammanställningen, är motsvarande siffra 1 359 kronor. Det innebär en skillnad på 12 000 kronor varje år, motsvarande 80 procent. Priserna gäller en vanlig trerumslägenhet och är framtagna som del av den årliga Nils Holgersson-rapporten.

Läs ocksåElnätspriserna stiger kraftigt

Den kartlägger de kommunala avgifterna för just el, värme, avfall och vatten över hela landet.

Så dyra är de kommunala avgifterna i din kommun

Rapporten har getts ut sedan 1996 och under alla år har kostnaderna för dessa tjänster ökat mer än inflationen. Att peka på denna utveckling är ett av rapportens huvudsakliga syften.

Läs ocksåEnorm skillnad i pris för vatten och avlopp

Just årets rapport är dock ett undantag. För första gången ligger konsumentprisindex, KPI, högre än dessa tjänsters sammanlagda ökning. KPI, som mäter den generella prisutvecklingen ligger på 1,3 procent (värdet är hämtat från mars) medan den totala ökningen av avgifter för el, värme, avfall och vatten ligger på 0,7 procent i mätningen.

Skillnader mellan olika kommuner beror till stor del på hur tätbefolkade och hur stora kommunerna är. De största procentuella skillnaderna finns bland avgifter för avfall och VA, men den största kostnadsposten är fjärrvärme.

– På en politisk nivå spelar det här stor roll. Är det rimligt att det är så stora skillnader i vad det kostar med tillgång till rent vatten och avlopp beroende på var du bor? säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Läs ocksåTanum toppar VA-ligan igen

Hela listan – kommun för kommun

Fakta: Det här är Nils Holgersson-rapporten

I Nils Holgersson-rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Rapporten görs av Hyresgästföreningen, Sabo, HSB och Riksbyggen.

Källa på alla siffror: Nils Holgersson-rapporten/Ekan-gruppen

Läs också Yttrandefrihetsexpert kritisk till reaktionen från Uddevallahems vd: "Rent skräckexempel" Hon är bostads-vd:n som tjänar drygt tre gånger så mycket som en vanlig hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.