Annons

Här är landets 25 värsta värdar

Nyheter Benbrott, elchocker, mögel, osakliga uppsägningar och misshandel. Hyresgästerna hos Sveriges värsta värdar får stå ut med mycket. Hem & Hyra har hela listan.
Foto: Peder Andersson
, , , ,

Alla vill kunna trivas hemma. Men när badrummet stinker mögel, färgflagor faller från kökstaket ner i tallriken och elbolaget tänker stänga av strömmen för att värden inte betalat räkningen blir det svårt att bevara husfriden.

Så kan nämligen verkligheten se ut om man bor hos någon av Sveriges 25 värsta värdar. Kartläggningen har gjorts möjlig genom att jurister i Hyresgästföreningens nio regioner utsett de fastighetsägare som skött sig sämst runt om i landet.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Vissa missköter sitt uppdrag för att utöka sin egen kassa; genom att höja hyrorna utan förhandling eller göra sig oanträffbar och låta hyresgästerna leva i ett tilltagande förfall. Andra är av privata eller kunskapsmässiga skäl inte lämpade för ansvaret det innebär att förse människor med tak över huvudet.

Oavsett vilket är det hyresgästerna som får betala. Med sina pengar, sin tid och i vissa fall sin hälsa.

Bostadsbristen används ofta som ett maktmedel för värdar som vill få sina boende att gå med på olovliga avgifter eller ovärdiga boendevillkor.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Om det inte passar finns andra hyresgäster på kö att flytta in.

– Det har alltid funnits den här typen av värdar. Men jag tror att hyresgäster i gemen bättre känner till sina rättigheter i dag, därför kommer många problem upp till ytan. Samtidigt finns det en svag grupp hyresgäster som sitter på osäkra kontrakt och inte sällan har skulder. De har det svårare, säger Conny Borup, jurist på Hyresgästföreningen i Göteborg.

I Marmaverken utanför Söderhamn hyr Marina Hillström och hennes syster Laila Kron var sitt radhus. För fem år sedan påbörjade hyresvärden Lentom fastigheter en takrenovering i området. Än så länge har blott ett av de nio husen fått takplattorna på plats. Enligt Hyresgästföreningens besiktning är risken för ras påtaglig.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

En period av oväder har även resulterat i ett mögelangrepp i källarplanet inom hela området. Båda systrarna har fått astmatiska besvär av att vistas hemma.

Annons

I höstas tappade Laila Kron balansen och dundrade ner för källartrappan på väg till tvättstugan. Eftersom det saknas ljuskälla i trappan har hon alltid med sig en ficklampa i ena handen. Den här gången tog batterierna slut.

– Jag såg ingenting. Då råkade jag sätta ena foten utanför steget. Jag tappade balansen och slog i betonggolvet, berättar hon.

Fallet gav Laila Kron en rejäl hjärnskakning och flera brutna revben.

– Elektrikerna har vägrat fixa lampor eftersom elsystemet är så gammalt. De vill byta allting, men det går värden inte med på.

Också Marina har fått känna på riskerna med att bo i ett hus där elen inte setts över på drygt 60 år. För ett par veckor sedan exploderade plötsligt en platta på hennes spis och hon fick ström genom kroppen.

– Det small till som bara fan. Jag är bara tacksam för att det inte gick ännu värre.

Bland hyresvärdarna själva är det dock få som håller med om att man misskött sig. I stället skjuter i princip alla över ansvaret på sina ”stökiga hyresgäster” – eller Hyresgästföreningens övernitiska tjänstemän. 

Lennart Pettersson står som delägare till Lentom fastigheter. Han känner inte igen sig i den svidande kritik som riktas mot honom och hans företag. Mögelangreppet i källaren beror på vädermakterna – något han som värd inte vill lastas för.

– Det finns orsaker till allting. Att vi har en lite lägre standard är ju skälet till att vi har så låga hyror.

Annons

De läckande taken är dock snart ett minne blott, försäkrar han.

– Jag är just nu nere till banken för att ordna ett lån på 200 000 för att reparera taken.

Göteborgaren Lars-Eric Persson äger tre hyresfastigheter i Landskrona och en i Göteborg. Han utmärker sig genom att vara nominerad till Värsta värden av två regioner – och att två av hans fastigheter är tvångsförvaltade. Den 71-årige värden är i det närmaste omöjlig att nå:

– Jag har bott här i sju år. En gång har jag träffat Lars-Eric Persson. Det var för två år sedan. När jag ringer svarar han aldrig, säger lagerarbetaren Derman Chamo upprört.

Han bor i det hus i Landskrona som är tvångsförvaltat och där situationen är som värst.

 

Läs mer om hyresvärden Lars-Eric Persson här.
Läs om värden Akelius som nominerats igen här.
Läs vad Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder säger här.

Fakta: De 25 värsta värdarna, utan inbördes rangordning

1. BrommaSenefro Gabriel äger fem hyresfastigheter i västra Stockholm. Ingen av dem har godkänd ventilationskontroll (OVK). Flera vattenskador misstänks. Nyss inkom en anmälan till kommunen om att ett halvt fönster satts igen. Den 89-årige värden säger att det bara rör sig om en vattenskada, som är åtgärdad. När OVK:n kommer på tal avslutar han samtalet.

2. BrommaEn likvidator har övertagit Ballo Zachrissons hus, eftersom hon inte lämnat in årsredovisningen i tid. Likvidatorn, advokat Göran Fredlund, är dock en marionett, enligt Hyresgästföreningen. Ballo Zachrisson lägger sig i förvaltningen och en familj har sagts upp på vaga grunder. Likvidatorn går inte att nå. Värden säger: ”Ägna dig åt något viktigare”, och lägger på.

3. BräckeEfter flera varningar om att värme och vatten kan stängas av har hyresgästerna blivit oroliga. En tvångsförvaltning har diskuterats men kommunen vill inte ta på sig ansvaret på grund av det stora underhållsbehovet. Några av de boende betalar nu själva sina räkningar direkt till vattenbolaget för att slippa få tjänsten avbruten. Värden Ulf Edström svarar inte i telefon.

4. GöteborgTrots en uppgörelse i hyresnämnden har inte värden Jan Tiberg åtgärdat alla brister på Bangatan 16 i Göteborg. Stenbitar som har lossnat från balkongplattorna, otäta fönster och hål i väggarna är några av problemen. Efter en färsk dom i hyresnämnden finns numera en förhandlingsordning. Värden har inte gått att nå.

5. GöteborgEtt stenkast från Bangatan 16 (se text till vänster) ligger huset på Bangatan 10 som ägs av KB Signalen. Efter mångårig misskötsel är huset tvångsförvaltat. Bland annat delades inte posten ut då lyse saknades i trapphuset. Bakom bolaget står Lars-Eric Persson, som även äger tre hus i Landskrona. Värden är omöjlig att nå.

6. GöteborgWaba fabriks AB har fällts för brott mot förhandlingsskyldigheten och blivit återbetalningsskyldig till en hyresgäst och dömd att betala skadestånd till Hyresgästföreningen. Mark- och miljödomstolen har dömt ut vite om 15 000 kronor. Ägaren Maria Öster: ”Tio av hyresgästerna är gräsliga och det är Hyresgästföreningens jurist också. Det bästa vore om föreningen försvann.”

7. Haninge Fem år efter att Akelius renovering av 530 lägenheter i Åby i Västerhaninge påbörjades är ännu inte allting klart. Arbeten har fått göras om, exempelvis har badrum renoverats flera gånger. Det tycks saknas en fungerande organisation för att hantera felanmälningar, då brister antingen inte åtgärdas alls eller efter väldigt lång tid. Var även nominerad 2013.

8. HuskvarnaVärden Vasilije Varadjan, som äger Tormenåsgatan 3A-B och Hammarvägen 28, brister i sin underhållsplikt och åtgärdar inte fel som fuktskador och trasiga golv i tid. Hyresgästföreningens ombud är missnöjda med att beslut inte respekteras. Själv känner han sig motarbetad av hyresgästerna. ”Jag har gjort vad jag har kunnat och mycket mer. Men till slut kommer vi att hitta en lösning på detta.”

9. HögsbyEfter att värden T & K fönster AB under lång tid gjort sig oanträffbar tvingades hyresgästerna slutligen betala el, vatten och värme med sina egna hyror. På grund av värdens obetalda fakturor vägrade en vvs-firma anlända när en toalett i källaren gick sönder och orsakade läckage. Eftersom förvaltning saknades tvångsförvaltades fastigheten i ett halvår men har nu sålts.

10. JärpenI samband med vattenläcka utförde värden Stig-Gunnar Humble, som äger H.J. Hjerpen, standardhöjande åtgärder utan skriftligt godkännande. När han inte fick höja hyran krävde han i tingsrätten dubbla hyror för renoveringsperioden. ”Jag har alltid kört muntliga avtal med hyresgästerna – vi litar på varandra. Det var inte från hyresgästen utan från försäkringsbolaget vi ville ha pengarna”, säger värden.

11. LandskronaUnderhållet i Lars-Eric Perssons fastigheter i Landskrona är minst sagt eftersatt. Fläckar på väggarna vittnar om fuktproblem och det luktar mögel i flera badrum. Av de tre fastigheterna är en tvångsförvaltad och en har ett förvaltningsåläggande som i skrivande stund inte åtgärdats. Fastighetsskötaren jobbar med små medel och är svår att nå.

12. LudvikaEn boende saknar spis, fläkt och köksskåp och trots beslut i hyresnämnden fungerar underhållet i fastigheten i Blötberget dåligt. Även elräkningar har lämnats obetalda – enligt Blötberget Fastigheter på grund av att hyresgäster inte skött hyran. Ägaren Tino Bessou menar att alla brister åtgärdats. ”Det här är en personlig konflikt med Hyresgästföreningen – de vill sätta dit oss.”

13. LuleåTrots beslut i hyresnämnden har Riström fastigheter, som har lägenheter i Råneå, inte åtgärdat trasiga tapeter samt ett fuktskadat innertak. I en lägenhet är delar av betongtaket blottlagt och färgflagor har trillat ner i maten. Värden Folke Riström hävdar att han behövt tid att låta taket torka innan bristen kunnat åtgärdas men att han snart är klar. ”Hyresgästen terroriserar mig”, säger han.

14. LundUnder sex år betalade hyresvärden bara en tredjedel av elfakturorna i tid, och inkassoföretag har varit inblandade ett flertal gånger. När elbolaget slutligen skulle stänga av strömmen fattades beslut om tvångsförvaltning. Värden Lars-Åke Håkansson hävdar att post försvunnit och att han därför inte fått räkningarna. Han har tidigare fått tre andra fastigheter tvångsförvaltade.

15. MalmöFör tre år sedan sattes huset under tvångsförvaltning på grund av mögel, fukt, ohyra samt dålig ventilation och värme. Värden Bo Hall (Olofsbostäder) bor själv i Spanien och har varit nästan omöjlig att nå. Han har försökt att upphäva beslutet – bland annat genom att låta sin son gå in som ägare. I november fattades beslut om att Bo Hall inte får förvalta på ytterligare tre år. Han har inte gått att nå.

16. Mariestad & TibroHyresgästerna hos PL fastigheter fick inget som helst underhåll. Brister som fuktskador och för låg temperatur åtgärdades inte. Ägaren, Carlos Prado Lyon, lät sin son ansvara för förvaltningen. Han gjorde sig skyldig till flera brott mot hyresgästerna. Bland annat misshandel och stöld. Kort efter beslut om tvångsförvaltning såldes husen. Äga- ren har inte gått att nå.

17. NorbergObetalda fakturor, eftersatt underhåll och höjda hyror utan förhandling resulterade vid årsskiftet i tvångsförvaltning. ”De på landsbygden vill gärna gnälla till Hyresgästföreningen … men de vill helst inte betala för förbättringar”, skriver hyresvärden och författaren Malin Forsman på sin blogg. Hon har nyss sålt husen på Kornettgatan 19-23 och flyttat utomlands.

18. SparreholmÅtgärder som utlovats lever inte upp till överenskommelsen. Hyresgästföreningen rapporterar även att Dyberg fastigheter utanför Flen väljer att anlita advokat och förhala ärenden i stället för att avhjälpa fel. Värden var även nominerad 2013. ”Vi tycker att vi gör ett jättebra jobb och åtgärdar alla våra brister. Det här känns taskigt”, säger Tomas Dyberg.

19 SöderhamnI två år har Hyresgästföreningen tagit emot flera klagomål från hyresgäster i Marmaverken. Takrenoveringen som började för fem år sedan har knappt kommit i gång, vilket lett till vattenskador och risk för ras. Flera källare är kraftigt ansatta av mögel och en boende föll och bröt flera revben på grund av att det saknades belysning. Miljökontoret kräver åtgärder.

20. ToboI fjol tog värden Aros Energideklarationer över de kraftigt eftersatta fastigheterna utanför Tierp. Därefter har inte mycket hänt. Otäta fönster, åldrade radiatorer, låg standard och dålig förvaltning är några av problemen. ”Inget av det ni påstår stämmer”, hälsar vd Maria Itskovskaya och tillägger att hon planerar rättsliga åtgärder om det skrivs en ”förtalsartikel”.

21. TrelleborgObetalda räkningar på över 160 000 kronor, eftersatt underhåll, samarbetssvårigheter och total brist på återkoppling till de boende samt till Hyresgästföreningen ledde till att tre av hyresvärden Göran Svenssons fastigheter i somras sattes under tvångsförvaltning. Bland annat har en hyresgäst varit tvungen att själv anlita rörmokare för att toaletten skulle fungera.

22. UddevallaIntranors lägenheter ligger idylliskt i samhället Lane- Ryr. Men hyresgästerna har inte haft det gemytligt. I flera års tid har bolaget höjt hyrorna utan att förhandla. Intranor försökte avhysa en hyresgäst då denne enbart betalade förhandlad hyra. Intranor förlorade nyligen en långvarig tvist om detta i hovrätten. Ägaren Sverre Dommersnes har inte gått att nå för en kommentar.

23. UddevallaFar och son Mahony är stamgäster på Hem & Hyras Svarta listan. För en tid sedan sålde pappa Peter bolaget Nicsar AB med husen i Lane-Ryrs Hogane utanför Uddevalla till sonen Nick. Det innebar dock ingen synlig förbättring. Brister blir inte åtgärdade, trots flera beslut i hyresnämnden och att värden hotas av vite. Nick Mahony: ”Jag har inga kommentarer alls.”

24. VäxjöUtöver hyran tog värden Smålandspojkarna extra betalt för kyl, frys och spisfläkt. Hyresnämnden beslutade att 45 000 kronor skulle betalas tillbaka till de fem drabbade hyresgästerna – ett beslut som överklagats till hovrätten. Värden har tidigare stängt av elen till en hyresgäst på grund av tvist. ”Djävla skitstövlar, jag vill inte prata med er”, hälsar företagets sekreterare.

25. ÖrebroFör att bo i Kurt Sellbergs hyreshus i centrala Örebro tvingas man gå med på flera tveksamma krav. Bland annat måste hyresgästen betala en avgift för att ens få se lägenheten samt ännu en avgift för att skriva kontrakt. ”De som bor hos mig älskar att bo här. Den förbannade Hyresgästföreningen kan dra åt helvete”, hälsar värden, som även var nominerad 2013.

Fakta: Därför finns de på listan

Värdarna har gjort sig skyldiga till en eller flera av dessa punkter:

Har fällts i hyresnämnden.
Har vägrat att följa hyresnämndsbeslut.
Har fått ovanligt många klagomål.
Har gjort sig kända som misskötsamma hyresvärdar på annat sätt.

Fakta: Dålig värd? Så gör du!

Anmäl problem till hyresvärden eller förvaltaren. Telefonnummer eller mejladress ska finnas på hyresavin eller i trappuppgången.
Gäller det inomhusmiljön, till exempel fukt, buller eller dålig luft, kan miljöförvaltningen gripa in. Ring den via din kommuns växel.
Om problemet inte blir löst kan du kontakta Hyresgästföreningen för att få hjälp. Telefonnumret är 0771–443 443.
Vägrar värden att åtgärda problemet kan hyresnämnden döma ut ett åtgärdsföreläggande. Hyresgästföreningen hjälper till med förberedelser och i nämnden.

Fakta: Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP):

”Hyreslagen innehåller tvingande regler om lägenheters skick, och det finns även annan lagstiftning. Men myndigheter och andra kan givetvis inte nöja sig med detta, och inte jag heller. Vi måste se till att det är lätt för hyresgäster att i praktiken göra sina rättigheter gällande. Det här är frågor som jag tycker är mycket viktiga och som jag tror att vi kan behöva titta på framöver.” 

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.