Annons

Här är landets värsta värdar

Nyheter Mögel, oskäliga hyreshöjningar, avstängd el och vatten som forsar rakt ner i vardagsrummet. Det är bara ett axplock av vad hyresgästerna hos Sveriges värsta värdar får stå ut med.
Foto: Kajsa Wedberg, Elin Berge, Privat, Kristina Sahlén.

Obefintligt underhåll, värdar som gör sig oanträffbara eller inleder vad som liknar personliga vendettor mot sina hyresgäster. Mycket är sig likt när Hem & Hyra låter Hyresgästföreningens jurister utse de värdar som sköter sig sämst, och som Hem & Hyra sedan kartlägger.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs ocksåVärden stängde av Victors el

Det finns emellertid ett fenomen som återkommer mer frekvent nu än tidigare år: Värdar som på det ena eller andra sättet försöker att höja hyran utan att förhandla.
Uppfinningsrikedomen är stor. Det finns exempel på fastighetsägare som försöker få hyresgäster som inte känner till sina rättigheter att avsäga sig förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen och sedan höja hyran. Att utan förhandling skicka ut avier på en högre hyra är också en variant som prövas.

Annons


Den förra regeringen beställde en utredning som bland annat handlade om att se över lagstiftningen vad gäller värdar som inte sköter sina åtaganden. Det kom dock ingen proposition före valet och utredningen tycks ha hamnat i någon skrivbordslåda på Regeringskansliet.

Sammanlagt listar vi 19 värdar utan inbördes rangordning. Kriterierna finner du nedan. Värdarna är ojämnt fördelade över landet. Medan Hyresgästföreningen i region Stockholm och Norrland nominerat fem värdar var så har regionerna Södra Skåne och Norra Skåne inte nominerat någon.

Annons
Läs ocksåHyresgäster vittnar om svarthandel och psykisk terror
Fakta: Här är värdarna – från norr till söder

Kjell Girling
En dag när hyresgästen kom till lägenheten i Malmberget hade värden stängt av strömmen, tagit bort lägenhetsdörr, samt forslat bort vitvaror från lägenheten. På en av väggarna hade värden skrivit att hyresgästen var vräkt. Värden Kjell Girling menar att han sagt upp hyresgästen enligt konstens alla regler. Hyresgästföreningen menar att värden tagit lagen i egna händer. Hyresgästen vann senare en längre rättslig tvist, men flyttade ändå.

Fastigheter i Vidsel
Värden har hyrt ut lägenhet i Vidsel i Älvsbyns kommun utan fungerade toalett, spis och dusch eller badkar på grund av vattenskador som inte är åtgärdade. Hyresgästerna betalade ingen hyra för tiden lägenheten varit obeboelig och då sa värden upp dem. Ett beslut i hyresnämnden gav dem rätt att bo kvar, men sedan träffades en förlikning som bland annat innebär att hyresgästen flyttar. Ägaren Leif Ögren vill först inte kommentera, sedan hänvisar han till förlikningen.

Näslunds fastigheter
Trots att värden enbart har 80 lägenheter i Umeå finns det hela 174 ärenden registrerade på Näslunds fastigheter de senaste 10 åren. Under 2018 har värden hotat att stämma ett flertal hyresgäster för förtal för påstådda skador vid avflyttning. Hyresgästföreningen ansökte om tvångsförvaltning för att ett stort antal lägenheter stod tomma, men nu verkar huset vara på gång att bli bostadsrätter. Var även med på listan 2017. Har inte gått att nå för en kommentar.

Ross fastigheter
Värden med fastigheter i Umeå och Gräsmyr tycks sätta i system att skicka kravbrev till hyresgäster för hyreshöjningar och andra villkorsändringar som inte förhandlas. Är mycket svår att nå. Visar litet intresse för fastighetsunderhåll.
En hyresgäst fick hushållselen strypt i två månader eftersom värden, utan förhandling, ville ändra kontraktet så att elen inte längre ska ingå i hyran. Ärendet ska nu avgöras i tingsrätten. Värden har inte kommenterat.

Fastevo
En ganska ny aktör som har ett 50-tal lägenheter i Örnsköldsvik och de närliggande samhällena Själevad och Gullänget. Men Fastevo verkar inte intresserad av att ta hand om fastigheterna. Såväl Hyresgästföreningen som kommunen har varit inblandade i två ärenden för att få värden att åtgärda allvarliga vattenskador. Hyresgästerna har i båda fall valt att flytta. Fastevo är i stort sett omöjlig att nå för både hyresgäster och föreningen. Har inte heller gått att nå för en kommentar.

Notz Invest AB
De gamla husen på Skolgatan i Tobo har haft flera ägare som legat på Hem & Hyras Svarta lista. Nu ägs de av Notz Invest AB som rustar upp husen för att sälja de flesta lägenheterna som bostadsrätter. De hyresgäster som finns kvar har inte fått godkänna ombyggnaderna och hyrorna har höjts utan förhandling. Sven Malmberg, ägare till Notz Invest, säger att hyresgästerna har misskött lägenheterna. Han säger också att förhandlingsordningen är uppsagd, men kan inte bevisa det.

Kalars
Värden i värmländska Forshaga och Deje har krävt en hyresgäst på 60 000 kronor, samt sagt upp kontraktet då hon inte påstods ha anmält en vattenskada i tid. Bevis saknades och hyresgästen fick bo kvar, men familjen, en vuxen och två barn, fick under renoveringen tränga ihop sig i ett rum. En annan hyresgäst fick leva med hål i badrumsgolvet under lång tid. Kalars är mycket svår att nå, Hem & Hyra har inte heller lyckats.

Concept fastigheter
Gång på gång försöker Concept att kringgå förhandlingsordningen. Tillsammans har hyresgästerna i Kristinehamn betalat över 100 000 kronor mer än den framförhandlade hyran. Enligt Hyresgästföreningen försöker värden förmå hyresgäster som inte känner till sina rättigheter att skriva på ett papper där man avsäger sig förhandlingsordningen. Samtalet med ägaren blir kort: ”Tack, du behöver inte läsa motiveringen”, säger Sarah Gutestierna och lägger på telefonluren.

Prime living AB
Byggandet av 1 100 studentlägenheter i Spånga i nordvästra Stockholm har omgärdats av problem. Våren 2018 skulle de första modulbostäderna från Kina vara klara. Bygget var kraftigt försenat, men värden lät hyresgästerna flytta in – trots att allt inte var klart inne i själva lägenheterna. Nu får studenterna stå ut med att leva i en byggarbetsplats. Prime livings vd Hans Sandén tycker det är tråkigt att uppfattas som en dålig värd, men kan samtidigt förstå kritiken.

Upplandsgatan
På Upplandsgatan i Vasastan i Stockholm finns ett 60-talshus med 64 lägenheter. Ägaren har i många år misstänkts för svarthandel och flera hyresgäster berättar att de har betalat stora belopp för sina kontrakt. Värden har drivit många långa juridiska tvister mot sina hyresgäster. Det är stora brister i ventilation, brandskydd, el med mera och hyran har höjts utan förhandling. Hyresvärden lägger på luren när Hem & Hyra ringer upp. Lär artikel här och krönika om varför vi inte namnger värden här.

Koptiska kyrkan
Koptisk-Ortodoxa kyrkan äger ett hus i Midsommarkransen i Stockholm. Det sköts mycket oprofessionellt, enligt Hyresgästföreningen, som till slut ansökte om ett omfattande åtgärdsföreläggande med hot om ett rekordhögt vite på tio miljoner kronor. Hyresvärden beslutade då att totalrenovera och tömde huset våren 2018. Hyresgästerna lovades att få flytta tillbaka efter två månader, efter ett halvår var det fortfarande långt ifrån klart och ingen vet när de kan återvända.

Bertil Björkdahl
I Hammarbyhöjden i södra Stockholm har Bertil Björkdahl ägt ett hyreshus i 43 år. Flera hyresgäster har fått andrahandskontrakt trots att de hyr direkt av värden. Inför försäljning av fastigheten sades dessa hyresgäster upp. Hyresgästföreningen hävdar att de egentligen har förstahandskontrakt och att de ska få tillbaka stora summor eftersom hyrorna har höjts utan förhandling. Bertil Björkdahl säger att han inte visste vad som gällde och att de boende har varit nöjda.

SIG Invest AB
Husen i Rågsved i Stockholm har länge dragits med problem. Konstruktionen är helt i trä och delvis ihopsatt med spännband. Samtliga fyra hissar i de två fastigheterna har haft användningsförbud i över ett år. I januari förra året utbröt en stor brand i ett av husen. Flera personer fick föras till sjukhus. Utredningen visar på brister i brandskyddet. Tomas Magnusson på SIG Invest: ”Vi anser nomineringen vara felriktad. Kritiken ska framföras till förra ägaren och byggaren.”

I&M fastighets AB
När bolaget köpte de så kallade järnvägshusen i dalsländska Åmål hade fastigheterna ett renoveringsbehov. Det ansvaret har inte värden tagit på allvar. Mögel, vattenskador, vägglöss och farlig el är en del av boendemiljön. I somras forsade avloppsvatten ner genom taket i en hyresgästs vardagsrum. Nyligen dömdes värden att betala 50 000 kronor i vite och hot om ytterligare vite finns. Ägaren Mohammed Radjaian har inte gått att nå.

Hasan Bihårr
När en hyresgäst flyttade från den slitna trean i Frändefors utanför Vänersborg kom ett krav på 64 000 kronor. Bland annat för att ha saboterat en grannlägenhet och orsakat dålig vattenkvalitet genom att ha stoppat in ”skit” i vattenkranen. Tingsrätten avslog samtliga krav. Hasan Bihårr har även JO-anmält hälsoinspektören för maktmissbruk efter anmärkningar på vattnet. ”Jag har haft väldigt dåliga hyresgäster. Svenskar är äckliga”, säger Hasan Bihårr, som sålt fastigheten.

M. och N. Hodzic
Melisa och Nehrudin Hodzic äger två hus med åtta lägenheter i Surte. De har ålagts att åtgärda fukt och mögel i en lägenhet av både hyresnämnd och kommunens miljönämnd. Trots att två år har gått och kommunen hotar med vite på
50 000 kronor i månaden blir det inte gjort. Värdarna anklagas också för hot, olaga intrång, med mera. Melisa Hodzic säger att vissa hyresgäster förstör sina lägenheter. Hon vill skicka bevis på att det inte finns fuktskador, men gör aldrig det.

Brf Skomakargården
Bostadsrättsföreningen Skomakargården har 174 lägenheter nära Åby-travet i Mölndal. Ett 40-tal är kvar som hyresrätter, men bostadsrättsföreningen tar inte sitt ansvar för underhåll och felanmälningar. Trots åtgärdsförelägganden har man inte gjort något åt lösa golvmattor, slitna luckor, golv och tapeter. Hyresgäster vittnar om att hyrorna höjs utan förhandling. Hem & Hyra har sökt bostadsrättsföreningens ordförande Jan-Anders Eklund i veckor utan att få svar.

Bror Andersson
Plötsligt höjde värden i småländska Stockaryd hyran för en hyresgäst från 4 900 kronor till 6 000 kronor i månaden utan att förhandla. Hyresgästen valde att betala den gamla hyran. Då gick Bror Andersson till tingsrätten. ”Om han inte fick en dom om avhysning kommer han att ta lagen i egna händer, står att läsa i domen.” Rätten gick på hyresgästens linje. Nu pågår en konflikt där värden bland annat låtit sätta upp ett plank framför hyresgästens fönster.

AB Larsbörs
Värden i Tofta utanför Varberg vägrar skriva hyresavtal, hotar kattägare med böter och vill ta bort soprummen. AB Larsbörs har många ärenden hos Hyresgästföreningen och även kommunens miljöförvaltning har försökt få ordning på problemen. Ett fall handlade det om dålig ventil­ation, som inte åtgärdades på ett år. Bo Nilsson, som står bakom Fastighets AB Larsbörs, vill inte kommentera något på telefon, men säger att han tycker att han sköter lägenheterna till belåtenhet.

Fakta: Därför är värdarna med på listan

Värdarna på den här listan har gjort sig skyldiga till en eller flera av dessa punkter:
• Fällts i hyresnämnden.
• Vägrat att följa
hyresnämndsbeslut.
• Fått ovanligt många klagomål.
• Gjort sig kända som misskötsamma hyresvärdar på annat sätt.
Undersökningen görs vartannat år

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Hyresgäst fick plank för fönstret Jeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardröm Fuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.