Annons

Här går de mot trenden – nästa års hyreshöjning redan klar: ”Skönt”

Oskarshamn I Oskarshamn har det kommunala bostadsbolaget Byggebo och Hyresgästföreningen redan kommit överens om nästa års hyreshöjning, ett trendbrott från tidigare år. De är bland de första i landet med att få klart med nästa års hyror.
Bilden visar hyresgästen Maria Olander som bor i Oskarshamn hos Byggebo.
Foto: Linda Mankefors
Hyresgästen Maria Olander är nöjd med att nästa års hyror redan är klara för bostadsbolaget Byggebo.

Två år i rad har förhandlingarna strandat och hyreshöjningen har avgjorts av Hyresmarknadskommittén. Det slutade ifjol med att Byggebos hyresgäster fick en höjning med 5,7 procent.

Där privatvärdar i år har yrkat på en rekordhöjning med drygt 15 procent, så yrkade Byggebo i stället på 5 procent och ville se en snabb överenskommelse, vilket de också fick. Ett tydligt trendbrott. De är nu bland de första i landet med att få klart med nästa års hyror, förutom de tvåårsavtal som fattades på vissa håll under förra året.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi inledde en dialog och Byggebo uttryckte att de inte ville att det skulle bli som de två senaste åren. De ville komma överens lokalt och ha en smidigare överenskommelse. Jag blev positivt överraskad av att hyresvärden visade stor vilja till att hitta en överenskommelse och att yrkandet och diskussionen var på rimliga nivåer, säger Robin Aulin Söderqvist, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Bilden visar Hyresgästföreningens förhandlare Robin Aulin Söderqvist och Byggebo bostadsbolag. Bilden är ett montage.
Hyresgästföreningens förhandlare Robin Aulin Söderqvist blev positivt överraskad när det kommunala bostadsbolaget Byggebo ville nå en överenskommelse snabbt.

För de flesta av bostadsbolagets hyresgäster höjs hyrorna med 4,5 procent från den 1 januari 2025. Lägenheter med kallhyra och lägenheter med presumtionshyra får en lägre hyreshöjning på 2,25 procent.

– Det är positivt att ha en överenskommelse som är klar tidigt så hyresgästerna inte behöver betala hyror retroaktivt. Det ekonomiska läget är fortsatt tufft vilket gör att vi även i år kommer se historiskt sett höga hyreshöjningarna tyvärr.

Läs ocksåEfter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäktEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Är ni nöjda med den nivå som blev?

– Det är klart det svider att göra upp på en högre nivå när många hyresgäster har det tufft. Men med tanke på hur det ekonomiska läget ser ut bedömde vi att det skulle bli svårt att göra upp på en lägre nivå. Att komma överens i god tid och att hyresgästerna slipper retroaktivitet var också en faktor.

Annons
Bilden visar Emad Edriss, hyresgäst hos Byggebo i Oskarshamn.
Emad Edriss är besviken att nästa års hyra för det kommunala bostadsbolaget Byggebo höjs med 4,5 procent.

Emda Edriss är arbetslös och inte fullt lika positiv. Han hade hoppats att det skulle bli en mindre höjning i år.

– Det är dåligt, läget är tufft nu, säger han.

Andra hyresgäster som Hem & Hyra pratar med visar viss förståelse för höjningen.

– Byggebo är en bra hyresvärd, men det är tyvärr så här det ser ut i samhället nu, allting höjs och kostnader ökar. Men jag hade hoppats på en oförändrad nivå, säger en man som vill vara anonym.

Läs ocksåHär har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrornaSofie Lindberg på Hyresgästföreningen och Per Arbin på Fastighetsägarna GFR.

Britta Maria Olander är glad att överenskommelsen blev klar tidigt.

– Det är skönt att det är från den första januari nu, då vet man det. Det är jobbigt när det dröjer många månader.

Annons

Känns hyreshöjningen ok?

– Ja, man bestämmer själv, vill man bo här så bor man här. Annars får man flytta.

Hem & Hyra har sökt Byggebo för en kommentar.

 

Fakta: Presumtionshyra

Presumtionshyra är vanligt förekommande för nybyggda lägenheter, där hyran ofta är högre än en vanlig hyra för att sedan fasas in till samma nivå som övriga lägenheter.

Läs också Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock" 20-åring gjorde lumpen men fick inget bostadsbidrag – så gör du rätt: ”Svårt få tag på papper” Hyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.