Här är Sveriges 26 värsta värdar
Hyresgästföreningens jurister har utsett de värsta värdarna i landet. Föreningens nio regioner har alla nominerat tre var, förutom Västra Sverige som utsett två. Det är ingen vacker bild som målas upp. Fjärran från de drömbostäder som beskrivs i glassiga inredningsmagasin.
Ofta handlar det om värdar som struntar i att underhålla sina fastigheter. De slutar att betala räkningarna och riskerar därmed att hyresgästerna blir utan el, vatten och värme. Samtidigt gör värdarna sig onåbara.
Andra skor sig på bostadsbristen och hyr ut till skyhöga hyror som inte förhandlats. Ofta till grupper som har extra svårt att få en bostad av en värd som beter sig schyst.
Det handlar om allt från små värdar som bara äger ett hus till Akelius, en av landets största hyresvärdar, som nominerats av två regioner.
Bengt Öhman är jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm. Sedan tolv år arbetar han uteslutande mot Storstockholms mest oseriösa hyresvärdar.
– Det tar aldrig, aldrig slut. Jag hade kunnat nominera många fler värdar. Mitt intryck är att det blivit svårare att få hyresgäster att vittna. Man är rädd för repressalier.
Bengt Öhman har länge varit kritisk mot att kommunerna i hans region varit ointresserade av att ta itu med de oseriösa värdarna. Men nu anar han kanske ett litet ljus i tunneln. Nyligen blev Hyresgästföreningen kontaktad av miljöförvaltningen i Stockholm.
– De ville ha tips om vilka värstingvärdar de skulle börja att göra besiktningar hos. Det är det första initiativet från myndigheter jag varit med om. Länge har vi känt oss väldigt ensamma i den här kampen
A Östersund/Umeå/Luleå
Akelius har tagit ut högre hyra än förhandlad i minst 20 ombyggda lägenheter i Luleå och Umeå. Hyresnämnden kommer inom kort att avgöra tvisten. I Östersund har de satt i system att ytskiktsrenovera lägenheterna och sedan försöka få ut nybyggnadshyror. Akelius regionchef Mikael Rånes svarar i mejl: ”Vi skulle kunna utse den värsta förhandlaren, men den sortens förnedring avhåller vi oss från.”
B Åre
Skandinavisk Coaching Center har utnyttjat säsongsarbetare genom att ta ut för höga hyror. Två år i rad har föreningen vänt sig till hyresnämnden för att få tillbaka överhyror retroaktivt. Båda gånger har det slutat med förlikning. Ägaren Eduard Kaiser tycker att Hyresgästföreningen är oseriös och menar att den inte ska uttala sig om förlikningar.
C Sundsvall
Keyfish AB, som ägs av moderatpolitikern Pär Ahlberg, har konsekvent hyrt ut lägenheter till högre hyra än förhandlad. Han har blivit dömd att betala tillbaka överhyrorna. Pär Ahlberg har dessutom sagt upp förhandlingsordningen vid ett flertal tillfällen. Numera har han sålt alla hus utom ett, som har fem lägenheter. Var även nominerad 2011. Har ej gått att nå.
D Torsåker
Högalids fastigheter äger 37 lägenheter i Torsåker i Hofors kommun. Konflikterna har genom åren berört allt från problem med råttor till att fastighetselen varit avstängd under en tid. Hyresgästföreningen driver två ärenden mot värden i tingsrätten. 86-årige Göran Lundberg säger att han försöker att sälja fastigheterna. Han tycker att han sköter husen bra, men har haft problem med obetalda hyror.
E Ludvika
Blötberget fastigheter har haft flera ärenden i hyresnämnden dit hyresgästerna varit tvungna att vända sig för att få underhåll utfört. Även efter beslut i hyresnämnden har det tagit tid innan det hänt något. Klagomålen har under de senaste åren varit många. Bolagets ordförande Joseph Oscar Chukwuma, som är bosatt i Göteborg, har inte gått att nå.
F Fagersta
A-design fastigheter har fått sina hus i Fagersta tvångsförvaltade. Anledningen är slarv med el- och fjärrvärmenotorna, vilket inneburit hot om avstängning. Ägaren, Jan-Erik Olsson, bor i Spanien och har inte gått att nå. Förvaltaren Christer Bergman är oförstående. Husen har skötts, men bolaget har tillfälligt haft brist på pengar. Hyresgästerna har inte drabbats, menar han.
G Örsundsbro
Det ombyggda äldreboendet mellan Enköping och Uppsala har tidigare varit tvångsförvaltat och en ny ansökan behandlas i dagarna. Det finns tecken på fukt och mögel, ventilationskontroll saknas och varmvattnet är inte tillräckligt varmt, vilket ökar risken för legionella. Värden Jan Palm menar att problemen beror på hyresgästerna. Han är sjuk och försöker sälja huset.
H Stockholm
I en ombyggd kontorsfastighet äger Ekenman Fastigheter 120 smålägenheter på 21 kvadratmeter vardera. Hyran, som inte är förhandlad, är 5 200 kronor i månaden. Nio hyresgäster har gjort en polisanmälan för försäljning av svarta kontrakt. Dessutom får fastigheten numera inte användas till bostäder. ”Inga kommentarer”, säger förvaltaren Patrik Ekenman.
H Stockholm
Rolf Rahm äger tre fastigheter i centrala Stockholm. Han har i stor omfattning hyrt ut med bulvankontrakt, ofta till högre hyra än som förhandlats fram. Nyligen dömdes 78-årige Rolf Rahm till ett års fängelse för grovt skatte- och bokföringsbrott samt rattfylleri. Rolf Rahm förnekar att han hyr ut med bulvankontrakt. ”Det är falska påståenden.”
I Haninge
Akelius är en av landets största hyresvärdar, men deras renovering av området Åby i Haninge andas amatörmässighet. Badrum som fått byggas om flera gånger och kalla lägenheter är några av problemen. De brister i barnsäkerheten som Hyresgästföreningen påtalats har helt negligerats.
J Örebro
Kurt Sellberg äger en mindre fastighet i centrala Örebro. Som villkor för att få hyra tillämpar han regler som överskrider det brukliga i ett hyreskontrakt. Han tar även ut tveksamma avgifter, som ”visningsavgift”. ”Hyresgästföreningen kan ta sig i brasan. De skyddar rasister och folk som slaktar grävlingar på köksgolvet”, säger värden upprört.
K Sparreholm
I det lilla samhället i Flens kommun har Bo Dyberg fastigheter ett antal hyreshus. Beslut i hyresnämnden har inte följts. Nu är en ny ansökan till nämnden med nya brister på gång. ”Värden låter husen förfalla. Det luktar mögel i huset och fel åtgärdas inte, säger en hyresgäst.” Från värdens sida menar man att husen sköts på ett bra sätt.
L Motala
Hyresgästerna har varit utan el, värme och varmvatten då värden Sveneric Isacsson inte betalt räkningarna. Han har skickat hyresavier fel och har ingen koll på vem som betalat hyran. En del hyresgäster har fått leva utan badrum och underhållet har varit eftersatt. Till en början motsatte sig värden tvångsförvaltning men ändrade sig. Han har sålt husen och vill inte kommentera.
M Hova
Narinder Singh Rihals hus i Hova har tvångsförvaltas i över sju år och är en långkörare på Hem & Hyras svarta lista. Skötseln är undermålig, hyresgästerna har saknat både el och olja till uppvärmning. Orsaken sägs vara värdens dåliga ekonomi. Nyligen tog historien dock en ny vändning: värden har sålt husen. Var även nominerad 2011. Har ej gått att nå.
N Moholm/Tidaholm
Arkekas hyresgäster i Moholm och Tidaholm har fått stå ut med fukt och mögel. Värden har inte betalat räkningarna, med avstängd el och värme som följd. Såväl husen i Moholm som i Tidaholm har varit tvångsförvaltade och värden är stamgäst på Hem & Hyras svarta lista, tills i somras, då bolaget gick i konkurs. Tidigare ägare har ej gått att nå.
O Partille
Boonzai KB äger ett hyreshus. Bolagets företrädare Peter Lindqvist bor i en av lägenheterna. Bolaget har hyrt ut två av lägenheterna till högre hyra än den som förhandlats fram och ska betala tillbaka närmare 90000 kronor. Peter Lindqvist: ”Det är jättetråkigt att det blivit så här. Jag är ingen elak människa och ska ta tag i alla problem.”
P Borås
Familjen Radjaian har drygt 50 lägenheter i Borås. Underhållet fungerar inte och både Hyresgästföreningen och kommunen har kritiserat hur dåligt husen sköts. Bland annat har inte värden gjort den fukt- och mögelutredning som kommunen beslutat. Tingsrätten har utdömd vite. Paret Radjaian vill inte kommentera. Läs mer om situationen på Norrby i Borås här
Q Göteborg
Höga radonvärden har uppmätts i fyra av Carl Dahlberg Fastighetsförvaltnings hus. Sedan 2003 har ägaren varit indragen i en processer där bland annat miljömyndigheterna krävt att radonhalterna måste sänkas. Carl Erik Dahlberg: – Under en lång tid har Hyresgästföreningen inte ens träffat mig. Om föreningen gjort det hade man nog fått en annan bild.
R Tyringe
I det lilla samhället Tyringe utanför Hässleholm äger Max Wallin ett funkishus med fem lägenheter. Hyresgästerna har haft problem med bland annat elen, dragiga fönster och stopp i avlopp. Värden vistas, enligt uppgift, långa perioder på Filippinerna. Dit ska hyresgästerna ringa om de får akuta problem. Han är oftast onåbar. Hem & Hyra har inte lyckats få tag i honom.
S Perstorp
Fastighetsägarna Bo och Sanne Voergaard har haft problem att betala värme- och varmvattenfakturor för sitt hyreshus i Perstorp. Det har lett till hot om avstängning flera gånger. I slutet av maj 2012 beslutades om tillfällig tvångsförvaltning, i augusti fastställs beslutet eftersom ägarna försatts i konkurs. Numera är huset sålt. Voergaards har ej gått att nå för en kommentar.
T Helsingborg
Tulpanen/Hyreshem Helsingborg äger ett hus byggt 2001 på Lägervägen. Hyrorna är relativt höga, trots att flera lägenheter drabbats av vattenskador, det finns stora problem med värmen och den allmänna skötseln är dålig. Hyreshem är satt i konkurs. En syssloman sköter numera huset. Ägaren Thomas Olsgården (numera Goldenberg) har inte gått att nå.
U Kallinge
Christopher Clarén och Tommy Larsson har inte visat något större intresse för sin hyresfastighet. Vattenräkningarna har inte betalats vilket lett till att vattnet stängts av flera gånger. Dessutom är underhållet eftersatt. Hyresnämnden har beslutat att fastigheten ska tvångsförvaltas till och med augusti 2015. Delägaren Tommy Larsson vill inte kommentera.
V Sölvesborg
Plåtslagarelinds hus i Sölvesborg är tvångsförvaltat fram till juni 2015. Orsaken är att underhållet är kraftigt eftersatt. När hyresgästerna protesterat har värden svarat med hot om att stänga av vatten och el. Till Hem & Hyra säger ägaren Ola Lind att situationen till stor del beror på hyresgästerna. Han skulle vilja sälja huset, men han har inte hittat någon köpare.
X Malmö
Bröderna Lars och Nils Idoff äger ihop med Anders Bremer diverse fastighetsbolag. De svarar endast sporadiskt på e-post och telefon från hyresgästerna. Bemötandet är då oftast otrevligt. ”95 procent av våra boende har valt bort Hyresgästföreningen vid förhandlingar. Det tar vi som att de flesta är nöjda, men vi ska kontakta föreningens medlemmar oftare”, säger Lars Idoff.
Y Trelleborg
Värden Anna Anderssons dödsbo ska enligt åtgärdsföreläggande i hyresnämnden bland annat täta och åtgärda fukt runt fönster, tapetsera om och åtgärda dålig lukt. Det skulle vara gjort senast den första september men i skrivande stund är inget gjort. Värden återfinns på Hem & Hyras svarta lista. Ägaren Bo Andersson väljer att inte kommentera.
Y Trelleborg
Behrooz Hamzedi har varit inblandad i diverse tvister. Främst har det gällt mögelskador som inte åtgärdats. Rätten beslöt att han skulle betala ett vite på 100 000 kronor. Även miljöförvaltningen har ingripit. Till slut tröttnade hyresgästen och flyttade. Värden säger att bristerna är påhittade och beror på att hyresgästen bedrivit kaninpensionat och satt plast för ventilerna.
Värsta värden utses enligt dessa kriterier:
* Har fällts i hyresnämnden.
* Har vägrat att följa hyresnämndsbeslut.
* Har fått osedvanligt många klagomål från hyresgästerna.
* Har gjort sig kända som misskötsamma hyresvärdar på annat sätt.