Här är tätorterna som växer mest
Befolkningstätheten i svenska tätorter är nu i genomsnitt 1 437 invånare per kvadratkilometer. Siffrorna gäller 2019 och är en ökning med 14 personer jämfört med föregående år.
I Fisksätra, i Nacka kommun i Stockholms län, är befolkningstätheten störst. Här bor hela 8 104 invånare per kvadratkilometer. Det är nästan sex gånger så mycket som snittet i landet.
Å andra sidan är Fisksätra en av de tätorter som faktiskt förlorade invånare under förra året. 149 personer flyttade därifrån.
Den tätort som ökar mest, procentuellt sett, är istället Stenbron i Uppsala. Hit flyttade 219 personer, vilket motsvarar en ökning med 40 procent. Det gör tätorten till den elfte mest tätbefolkade i landet och den har klättrat från plats 33 föregående år.
– Där det ökat väldigt mycket är områden där det byggs mycket i dag, säger Karin Hedeklint, som ansvarat för statistiken på SCB.
Men att jämföra befolkningstätheten i olika tätorter kan vara svårt. Den geografiska indelningen, alltså hur gränserna är dragna och hur stora orterna är till ytan kan skilja sig ganska mycket. Men orter som präglas mer av flerfamiljshus är självklart mer folktäta än exempelvis villaområden.
Däremot säger siffrorna en del om vilka tätorter som förtätas och vilka som glesas ut. Enligt SCB finns det över 2 000 tätorter och i över hälften av dessa ökade befolkningen under förra året. Den största minskningen skedde i Malmberget i Gällivare kommun i Norrbotten, där en tredjedel av invånarna försvann.
Minskningen är stor, men inte särskilt förvånande med tanke på den omvandling som pågår i området. Gruvdriften gör tätorten till ett rasriskområde.
I stort visar siffrorna att vi bor tätare tillsammans.
– Om vi slår ihop alla tätorter så utgör de 1,5 procent av den totala landytan i Sverige, men 87 procent av befolkningen bor på de 1,5 procenten. Vi är duktiga på att bo nära varandra i det här landet, säger Stefan Svanström, analytiker på SCB.
Tätorterna som växer mest
Hem & Hyra har tagit fram siffror län för län. Här är tätorterna som ökat respektive minskat mest i folkmängd från 2018 till 2019, procentuellt sett. Tabellen visar de fem som ökat mest och de fem som minskat mest. Välj län högst upp:
I Sverige finns fler än 2 000 tätorter. Det är allt från orter med som minst 200 invånare till storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Över 8,9 miljoner personer eller 87 procent av den svenska befolkningen bor i en tätort.
För 200 år sedan såg Sverige helt annorlunda ut jämfört med idag. Av Sveriges 2,3 miljoner invånare bodde 90 procent på landsbygden.
Under industrialiseringen vid slutet av 1800-talet växte städerna och det uppstod också nya städer. Många lämnade landsbygden och sökte sig till städerna. I början av 1930-talet bodde lika många i som utanför tätorter.
Urbaniseringen var som allra snabbast under 40- och 50-talet. Under den perioden ökade befolkningen i tätorter med runt en miljon samtidigt som befolkningen utanför tätort minskade med 400 000.
Idag är förhållandet omvänt jämfört med i början av 1800-talet; nästan 90 procent av befolkningen bor i tätort.
Källa: Statistiska centralbyrån.