Annons

Här är värdarna du bör se upp med

Nyheter Har du fått tag i en ny lägenhet? Kolla först Hem & Hyras svarta lista innan du skriver på. Där finns 150 värdar som du bör se upp med.

De flesta hyresvärdar kollar noga upp dem som är på gång att få ett hyreskontrakt.

Men vad vet du om hyresvärden innan du skriver på?

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

En enkel försiktighetsåtgärd är att fylla i värdens namn i Svarta listans sökfunktion på hemhyra.se. Då får du svar på om hyresvärden de senaste fem åren har fällts i hyresnämnden för sin förvaltning. Där finns nämligen alla beslut om åtgärdsföreläggande eller tvångsförvaltning som Hem & Hyras lokalredaktörer regelbundet samlar in från hyresnämnderna.

Ett åtgärdsföreläggande innebär att hyresvärden måste se till att fixa vissa fel och brister. Det kan vara stort som smått: en trasig kökslucka, en sliten tapet, ett mögligt badrum eller en störande granne.

Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Ofta har beslutet föregåtts av flera års försök från hyresgästen att få ett fel åtgärdat. Hyresvärden har antingen vägrat eller lovat och lovat, men aldrig kommit till skott. När hyresgästen till slut vänder sig till hyresnämnden – ofta med Hyresgästföreningens hjälp – försöker nämnden reda ut problemen och medla fram en frivillig lösning.

Hyresnämnden gör ofta inspektioner på plats i lägenheten och kan bedöma om där i lagens mening finns brister som hyresvärden är skyldig att ta itu med. Hyresvärden har hela tiden en chans att utlova åtgärder, men om det inte görs kan hyresnämnden besluta om åtgärdsföreläggande.

Annons

Tvångsförvaltning kan till exempel bli fallet om hyresvärden inte har betalat sina räkningar och risken finns att vatten och el stängs av i lägenheterna. Det handla också handla om åratal av vanvård av huset eller allvarliga trakasserier mot hyresgästerna.

En tvångsförvaltning är mycket svår att få igenom i hyresnämnden. När ett sådant beslut ändå fattas får ägaren inte tillgång till sin fastighet. En annan förvaltare tar hand om hyrorna och gör det viktigaste för att underhålla huset. 

De hyresvärdar som har aktuella tvångsförvaltningar i Svarta listan kan alltså ha en fullt fungerande förvaltning just nu. Men risken finns att den egentliga ägaren får tillbaka ansvaret för sin fastighet när tvångsförvaltningen löper ut – oftast efter tre år.

Läs ocksåKan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltningLars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund

Förvaltningsåläggande är en något mildare form av beslut i hyresnämnden. Det innebär att hyresvärden måste skriva avtal med en utomstående, professionell förvaltare och själv måste hålla sig borta från fastigheten.

På Svarta listan finns alltså allt från värdarna du verkligen inte vill ha, till sådana som oftast sköter sig bra men inte bedömde att de hade ansvar för en mindre brist. Läs och bedöm själv, i många fall finns länkar till artiklar om besluten.

Om din tilltänkta värd inte finns med på Svarta listan betyder det inte att allt är frid och fröjd. Vägen fram till hyresnämndens beslut är lång och man kan se dem som toppen på ett isberg.

Annons

Känner du dig fortfarande fundersam kan det vara värt att ringa till hyresnämnden och fråga om den värden har haft många ärenden där – de flesta klagomål avgörs ändå med hjälp av medling. Eventuellt kan Hyresgästföreningens ärendehandläggare också ha information.

Men det enklaste kanske är att fråga dem som vet mest – de som redan bor hos värden.

Hyresvärdar på listan hör ibland av sig till Hem & Hyra och tycker att de ska försvinna från sökmotorn när de väl har åtgärdat sina brister. Vi vet att hyresgästerna har stort intresse av att få kunskap även om avslutade fall. Svarta listan är en av de mest lästa sidorna i papperstidningen och mest besökta sidan på hemhyra.se. 

Vi kommer att fortsätta att berätta om värdarna som inte har gjort det de ska. Vi vet att många hyresvärdar är rädda att hamna där – och hoppas att Svarta listan till slut inte ska behövas.

Läs också Hyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.