Här blir de boende testpiloter
Den stora klargröna lyftkranen sticker upp bakom kopparbunken på Chalmersområdet och är väl synlig från Gibraltargatan. Denna regniga måndag lyfts de första modulerna på plats till det som ska bli HSB Living Lab – ett levande forskningsprojekt baserat på riktiga människor i deras hemmiljö.
Själva bygget av femvåningshuset väntas ta två veckor. I juni är det dags för inflyttning. Det blir totalt 29 lägenheter: fem vanliga med 1–3 rum och kök, och 24 minilägenheter där hyresgästerna har en egen vrå men där stora delar av boytan blir gemensam för hela våningsplanet (se faktaruta här intill).
Samtidigt startar tio år av forskning om allt från fasadmaterial och vattenförbrukning till sociala rörelsemönster och it-vanor. Huset utrustas med 2 000 sensorer som ska mäta det mesta.
– Det som gör det världsunikt är att vi har riktiga människor som bor där, med riktiga hyreskontrakt, säger Rickard Malm som är produktionsansvarig för HSB Living Lab.
Det är framför allt de två våningsplanen med minilägenheter som utgör själva experimentet. Här delas lägenheterna in i fyra grupper, där forskarna ska kunna testa och jämföra olika saker. Lägenheterna är cirka 14 kvadratmeter till ytan, men är byggda på höjden med sovloft, egen toa och pentry. På varje våningsplan finns dessutom gemensamt kök, vardagsrum, duschar och toaletter.
Vem som ska bo här är ännu inte klart. Lägenheterna förmedlas av Chalmers studentbostäder via Boplats, med viss förtur även för HSB:s bosparare. Enligt projektledare Emma Sarin är intresset ”jättestort”, inte minst bland utländska studenter. Samtidigt är det viktigt att de blivande hyresgästerna flyttar in med öppna ögon, betonar hon.
– Rätt person kommer att ha väldigt kul här. Man kan få ett enormt kontaktnät, med forskareliten, våra samarbetspartners, media. Men du får vara beredd på att folk kommer in i lägenheten en gång i månaden och utvärderar saker, eller pratar med dig om din upplevelse. Eller att vi kanske vill lyfta ut en vägg, säger hon.
Enligt Kristian Isberg, fastighetschef på HSB Göteborg, hamnar hyrorna på ungefär 4 500 kronor i månaden. Då ingår hushållsel, värme, varmvatten, bredband och städning av gemensamma ytor.
Det är HSB som äger och finansierar själva huset. Akademiska hus arrenderar ut marken, och Chalmers är huvudpart när det gäller forskningsprojektet.
Fem våningar, varav tre bostadsplan. Entréplanet rymmer samverkansytor för workshops, studiebesök och föreläsningar. Den klassiska tvättstugan är här ersatt av en så kallad tvättstudio som är integrerad i inredningen. Övre plan är avsatt för teknik.
Totalt 29 lägenheter på tre plan. 24 lägenheter är 50 kubikmeter stora med 3,6 meter i takhöjd och en golvyta på cirka 14 kvadratmeter. Här väntas framför allt studenter och doktorander bo. Fem vanliga lägenheter med 1–3 rum och kök öronmärks åt gästforskare och tjänar som referens till resten av projektet.
Ett levande laboratorium i ett verkligt, nybyggt hyreshus. De boende är en del av forskningen som ska pågå dygnet runt i tio år. Syftet är att undersöka hur vi i framtiden kan leva och bo hållbart i vardagen. Samverkansprojekt mellan en lång rad aktörer, bland annat HSB, Chalmers och Johanneberg Science Park. Startade 2011.
Läs mer här.