Annons

Här blir hyresgästerna tryggare tillsammans

Malmö Gemenskap och trygghet är målen. Varje vecka slår fritidsföreningen på Mellanheden i Malmö upp dörrarna. Hem & Hyra hälsar på och tipsar om hur du kan starta aktiviteter i ditt område.
Unga och äldre. Alla i området är väkomna på onsdagarnas fritidsverksamhet på Mellanheden. Isabella Englesson, fyra år, är fullt fokuserad. Bakom henne syns Diyar Mahmood, åtta år, och Bruno Varela, åtta år.
Foto: André de Loisted
Unga och äldre. Alla i området är väkomna på onsdagarnas fritidsverksamhet på Mellanheden. Isabella Englesson, fyra år, är fullt fokuserad. Bakom henne syns Diyar Mahmood, åtta år, och Bruno Varela, åtta år.

Ja! 2-0. Joanna Mahmood och Bruno Varela håller noga koll på ställningen när de spelar bordtennis. Anton Ohlsson och Joannas lillebror Diyar Mahmood väntar tålmodigt på sin tur medan de följer matchen. Vi befinner oss en trappa ner i 1950-talsområdet Mellanheden i Malmö. Med sina två lokala hyresgästföreningar och en fritidsförening lär det vara ett av de mest aktiva områdena i Hyresgästföreningens region södra Skåne. Sedan några veckor fungerar en av föreningens lokaler varje onsdag som fritidsgård för både stora och små. Det är tack vare Sam Ohlsson, ordförande i fritidsföreningen, och de fyra ledare som ställer upp med sin tid. Sjuttonårige Luka Savic är en av dem.

– Det är bara kul och jag minns ju hur det är att vara i deras ålder, säger han med en nick mot barnen som springer runt bordtennisbordet.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Utanför är mörkret kompakt. Det är tyst på gården, en bit bort lyser strålkastare upp en fotbollsplan där ett lag har kvällsträning. I källarlokalen spelar ett tjugotal barn och vuxna biljard och pingis, några sitter och fikar, ett par spelar schack. Ricky Englesson har bott i området i åtta år men det här är första våren som han har besökt fritidsverksamheten.

– Det beror nog på vår dotter Isabella, vi gick ner med henne här för några veckor sedan och hon tycker är jättekul, säger Ricky.

Det är svårt att träffa pingisbollarna när man bara är fyra år, men Isabella Englesson kämpar på. Den som vill ta det lugnare kan sätta sig vid schackbrädet eller spela sällskapsspel. Nybryggt kaffe finns för den som är sugen.

Annons
Läs ocksåBeordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet”

– Vi såg anslaget i trapphuset och Isabella uppskattar verkligen det här. Det är ett trevlig sätt att lära känna folk i området, säger mamma Josefine Duvå.
Joanna Mahmood, 11 år, tänker ungefär på samma vis.

– Det är kul att spela pingis och så lär man känna fler, säger hon.

Fritidsföreningen är nästan lika gammal som området och typen av aktiviteter man har arrangerat har varierat genom åren. Fritidsverksamheten på onsdagar drog i gång för tre veckor sedan och har varit välbesökt. Sam Ohlsson ville utnyttja den stora källarlokalen och efterlyste ledare via trappanslag och fick napp. Det tog inte ens två veckor så var lokalen städad och iordningställd med nytt brandlarm, så det bara var att dra i gång.

Läs ocksåFrämmande män har adress i lägenheten – Josef anmäler men ingen hjälperJosef Knutsson anmäler felaktig folkbokföring

– Det är viktigt att smida medan järnet är varmt, säger Sam Ohlsson.

Annons

Han borde veta. Han har varit både hyresgäst och aktiv i området i över trettio år. Hyresgäster har kommit och gått men engagemanget för de fyra kvarteren med sina 68 trapphus har bestått. Det har blivit sommarfester och julfester, den senaste hade man tillsammans med de båda lokala hyresgästföreningarna. I somras reste man ett tält på gården för sommarfesten och ett band fick stå för underhållningen.

– Det är klart att det går mycket tid men det känns bra att kunna göra nytta. Det här skapar också kontakter över generationsgränserna, säger Sam Ohlsson.

Fakta: Så kommer ni igång
  1. Sätt upp lappar, starta en grupp på Facebook. Sök kontakt med grannarna.
  2. Börja med att öppna trivselkvällar för att lära känna varandra. Lägg inte nödvändigtvis fram på bordet vad man ska göra, låt de boende komma med förslag.
  3. Kontinuitet är viktigt. Det måste finnas personligt engagemang från ledarna, men det får inte vara påtvingat.
Fakta: Det här kan ni få hjälp med
  1. Oavsett om du vill hitta på något kul tillsammans med grannarna, påverka hyresvärden eller bilda en lokal hyresgästföreningen kan du få hjälp av Hyresgästföreningen.
  2. Genom fritidsmedel och boinflytandemedel får hyresgäster lokalt möjligheter att skapa verksamhet i området.
  3. Vill du veta mer om hur du kan göra – kontakta Christer Sjöstedt, verksamhetsutvecklare i södra Skåne, 010-459 23 60.
Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" 3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.