Annons

Här bor de utan värme och varmvatten sedan veckor – hyresgästen Tarek: ”Total katastrof”

Malmö Hundratals barn och vuxna är skrivna i en ny skandalförening i Kinesiska muren i Malmö. Samtidigt som Sverige går mot vinter lever de utan vare sig värme eller varmvatten. Problemen hopar sig och myndigheterna hotar hyresvärden med en miljonsmäll.
Tarek Kayed lever utan varmvatten i Kinesiska muren på Rosengård
Foto: Anders Paulsson

Hemma hos hyresgästen Anna Szwajda rinner det bara kallt vatten i kranarna och elementen är lika kalla. En gång i veckan åker hon till dottern i Svedala och tar en dusch. Ska hon bara tvätta av sig värmer hon vatten på spisen.

– Jag vet inte vad som kommer att hända, ingen vet. Det här är rena katastrofen, säger hon.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Anna Szwajda är inte ensam. Den 2 oktober stängde Eon av värme och varmvatten för 67 lägenheter i Bostadsrättsföreningen Femman i omskrivna Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Skälet var obetalda fakturor.

– Det är total katastrof, vi är många drabbade, säger hyresgästen Tarek Kayed.

Tarek Kayed bor i Kinesiska muren i Malmö - utan värme eller varmvatten.
Tarek Kayed bor i Kinesiska muren i Malmö – utan värme eller varmvatten.

– Det är jättesvårt, men vad ska vi göra? säger Basela Yasin, som också hyr.

– Styrelsen säger att de jobbar på det men de har inte betalat räkningarna. Det är jättejobbigt, säger en kvinna som bor i en bostadsrätt.

Ingen värme – skulder på över 600 000 till Eon

Föreningen har betalat delar av värmefakturorna men fortfarande återstår en skuld på över 600 000 kronor. Bostadsrättföreningen menar att Eon har gjort fel som stängt av fjärrvärmen och inte velat diskutera en avbetalningsplan.

Kinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning.
Kinesiska muren i Malmö. Värmen är borta i den högra delen av huskroppen

I huset är 183 personer skrivna, den äldste är 85 år, yngst är en flicka på snart två månader. 72 personer är under 18 år. Hur många som hyr och hur många som faktiskt har betalat för sin lägenhet är det ingen som vet. Enligt en Anticimex-rapport från år 2021 är 24 lägenheter hyresrätter.

Under det senaste året har en rad instanser sökt de ansvariga i föreningen, som konstant har duckat. Nu hopar sig problemen:

  • Det mest akuta: De boende har varken varmvatten eller värme.
  • Kronofogden kräver att få veta vem som äger specifika lägenheter i huset och har dragit föreningen till domstol. Eftersom det inte finns något nationellt register för bostadsrätter är det bara föreningen som vet detta. Ingen har svarat.
Hyresgästerna i den nya skandalföreningen Brf Femman i Kinesiska muren har varit utan varmvatten i två veckor.
Hyresgästerna i den nya skandalföreningen Brf Femman i Kinesiska muren har varit utan varmvatten i två veckor.
  • Miljöförvaltningen kräver insatser för att förbättra boendemiljön. Även här är en domstol inkopplad. Ingen har svarat.
  • Fyra hushåll med hyresgäster i föreningen har vänt sig till hyresnämnden och kräver information om var de ska betala in sin hyra. Företaget som tidigare skött detta har gått i konkurs. Hyresnämnden har krävt att det ska lösas men än så länge har ingenting hänt.

Problemen har pågått i många år

Snaran kring föreningens ekonomi dras också åt. Viteshoten från Skatteverket och miljöförvaltningen ligger på drygt 2,6 miljoner kronor. Huset pekas av kommunen ut som en av stadens ”oseriösa hyresvärdar” i Hem & Hyras och SVT:s stora granskning av landets slumvärdar. Problemen har pågått i många år till hyresgästers och myndigheternas frustration. Föreningen följer inte regler och krav som kommunen ställer.

Malmö stads socialtjänst uppger att de har ”ögonen på situationen” men att de än så länge inte vidtagit några åtgärder med anledning av bristen på värme och varmvatten.

Annons
Läs ocksåHär finns landets slumvärdar - Lunas hyresvärd kör lyxbil, hon bodde med mögelHyresgästen Luna Larsson utanför hyresvärdens poolvilla i Karlshamn.

– Föreningens medlemmar måste ha en dialog med sin styrelse, säger Rikard Vroland, avdelningschef inom socialtjänsten i Malmö stad.

Rickard Vroland, avdelningschef inom socialtjänsten i Malmö stad.
Rickard Vroland, avdelningschef inom socialtjänsten i Malmö stad.

Men skulle någon boende i huset höra av sig är socialtjänsten beredd att agera.

– Vi vill inte stå och se på när barn växer upp under olämpliga förhållanden. Oavsett om man har egna medel eller inte så får vi titta på en nödlösning om det blir aktuellt. Om det här drar ut på tiden och det blir kallt så kan det här bli ohållbart, säger Rikard Vroland som menar att detta främst är en fråga för miljöförvaltningen.

Läs ocksåIngen tvångsförvaltning i skandalhuset Kinesiska muren - men banken kräver 28 miljonerKinesiska muren på Rosengård i Malmö och Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

– Vi ser jätteallvarligt på situationen, det är särskilt oroande att det bor barn och unga här. Vi diskuterar nu hur vi ska kunna gå vidare och agera, säger Gunnar Blomé, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Ni har tillsynsansvar – om inte ni kan göra något vem ska då hjälpa de boende?

– Vi jobbar aktivt med detta nu och det kommer nya förelägganden riktade mot föreningen men jag kan inte gå in i detalj på hur de ser ut innan vi har tagit besluten och det gör vi inom kort, säger han.

Varför kräver ni inte tvångsförvaltning?

– Det är svårt att använda det verktyget eftersom lagstiftningen är utformad efter hyresrätten och det här rör en bostadsrättsförening, säger Gunnar Blomé.

Men det bor hyresgäster i huset och situationen är akut. Är inte det skäl nog att ansöka om tvångsförvaltning?

– Absolut, det är verkligen en ny situation. Och vi gör vad vi kan utifrån våra verktyg, säger Gunnar Blomé.

Duschar på badhuset och gymmet

Redan inne i trapphuset märks kylan när man besöker fastigheten. Kontrasten är stor till Basela Yasins lägenhet där ett extra värme-element hjälper. Men de har inget varmvatten och elräkningen lär bli kännbar.

Annons

– Vi duschar på badhuset och på gymmet men det är svårt. Vi har fyra barn, säger Basela Yasin.

– När jag pratar med hyresvärden säger han att han jobbar på det. Det ska lösa sig idag, eller imorgon säger han hela tiden, men jag vet inte, säger hennes man Haji Almohammad.

Familjen AlmOhammad-Yasin lever utan värme i lägenheten de hyrt sedan årsskiftet.
Familjen Almohammad-Yasin flyttade från Sala till Malmö i början av året. Nu bor de utan värme och varmvatten i ett av Malmös kändaste skandalhus: Kinesiska muren.

Grannen Tarek Kayed har också löst den mest akuta situationen genom ett eget el-element. Det ger värme när temperaturen på nätterna sjunker till tio grader utomhus.

– Det är jag själv som får stå för den räkningen för el-elementet sedan. Det är katastrof, total katastrof, säger Tarek Kayed.

Hyresgästföreningen: Vi kan inte göra mer

Flera hyresgäster är medlemmar i Hyresgästföreningen men de kan inte räkna med hjälp i det här läget. Så sent som förra året fick Hyresgästföreningen nej i hyresnämnden när de krävde tvångsförvaltning av den misskötta bostadsrättsföreningen och föreningen betraktar nya försök som lönlösa.

– Det är en helt förfärlig situation i det här huset, att vi år 2024 har människor som inte ens har tillgång till något så basalt som värme och varmvatten, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Varför agerar inte ni i det här läget?

– Vi ser inte att vi kan nå framgång via hyresnämnden. Vi kan inte göra mer utan vi hoppas att det finns andra krafter i samhället som kan ta vid. Problemet är att lagstiftningen inte räcker till i det här läget. Det handlar om en bostadsrättsförening som inte fungerar som det är tänkt med en ordförande som är bosatt utomlands. Det är inget friskhetstecken, säger Lovisa Prodenius.

Fotnot: Hem & Hyra förgäves försökt nå Sapko Sinani, som representerade föreningen i hyresnämnden så sent som för ett par veckor sedan. Ingen av de två firmatecknarna i styrelsen går heller att nå.

Fakta: Historien bakom kaoset i Kinesiska muren
Kinesiska muren
Kinesiska muren

Historien bakom kaoset är komplicerad. Fastigheten på Rosengård, som kallas Kinesiska muren i folkmun, är delad i två hus. Problemen är sedan åratal koncentrerade till det norra huset som i sin tur är delad i tre enheter:

  • En förening som inte är kopplad till problemen.
  • I mitten en före detta skandalomsusad bostadsrättsförening som gått omkull och som omvandlats till hyreshus i kommunala MKB:s regi. Innan det rådde det kaos och stora delar av föreningen fungerade i praktiken som hyreshus.
  • I samband med kraschen dömdes flera personer för ekonomisk brottslighet, varav några som nu styr den tredje delen i huset: Bostadsrättsföreningen 5:an.

I styrelsen för 5:an finns två firmatecknare. En 57-årig man som enligt Skatteverket inte längre bor i Sverige samt en 58-årig kvinna som bor i västra hamnen i andra änden av Malmö. Sedan finns en tredje person som samstämmigt pekas ut av boende som den som egentligen bestämmer i Kinesiska muren, den 42-årige före detta C-politikern och ordningsvakten Sapko Sinani.

Sapko Sinai Kinesiska muren
Sapko Sinani.

Det är han som representerar föreningen i hyresnämnden. Sapko Sinani är skriven i föreningen men enligt uppgifter till Hem & Hyra från flera källor är det inte där han bor.

Läs också Kinesiska muren: Malmö stad säger nej - privat hyresvärd kan ta över skandalförening Ett år efter jätteaffären i Kinesiska muren: Två av tre lägenheter gick till bostadskön Malmös högsta politiker om Kinesiska muren: ”Vi kan inte lämna boende i sticket”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.