Annons

Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”

Ystad En äldre man i Ystad har besökt sin hyresvärd Heimstadens kontor uppemot fem gånger på en dag. Nu kan den sjuka mannen förlora den lägenhet där han växte upp och har bott i nästan 70 år.
Foto: Pixabay/Kristina Wahlgren
Mannen lider av demenssjukdom. Nu vill hans hyresvärd vräka honom eftersom han gång på gång besöker deras kontor, och ibland är otrevlig och hotfull.

Motboken slopades, Winston Churchill avgick som premiärminister i Storbritannien och svenskarna åkte på charter för första gången.

Året var 1955. Samma år flyttade en sjuårig pojke in i en lägenhet i centrala Ystad tillsammans med sina föräldrar. Där har han bott sedan dess.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Nu vill hans hyresvärd Heimstaden vräka mannen – som hunnit växa upp och blivit 76 år gammal.

Besöker Heimstaden fem gånger på en dag

Under en period har mannen dagligen – ibland uppemot fem gånger om dagen – besökt Heimstadens kontor. Mannen är kontaktsökande, och pendlar i humör. Ena dagen är han trevlig. Andra dagar säger han vulgära saker och är otrevlig, enligt hyresvärden.

Mannen lider av demenssjukdom. Hans besök är aldrig kopplade till att han vill ha hjälp med något. Snarare är de ett rop på hjälp i sitt mående, menar Heimstaden. Under det senaste året har mannen börjat må allt sämre.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.
Samma år som motboken blev slopad och Winston Churchill avgick som premiärminister flyttade mannen in i lägenheten i Ystad.

I oktober 2023 skickade Heimstaden en orosanmälan till socialtjänsten. Hyresvärden har även haft ett möte med vuxenpsykiatrin i Ystad för att diskutera lösningar.

Annons

Mannen är förvirrad, talar osammanhängande och är uppgiven, enligt den orosanmälan som hyresvärden gjort. Trots att mannen har hemtjänst är städningen i lägenheten undermålig, enligt hyresvärden.

En dag i slutet av januari såg personalen hur mannen stod ute på den trafikerade Malmövägen och på egen hand dirigerade om trafiken. Dagen efter kom mannen återigen in på Heimstadens kontor. Polis fick kallas dit och leda ut mannen efter att hans beteende blev mer oberäkneligt och våldsamt med inslag av hot, skriver Heimstaden till hyresnämnden i Malmö.

Läs ocksåVädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann nerHyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.
Heimstaden skylt
Mannen har besökt Heimstadens kontor i Ystad flera gånger varje vardag. Som mest har han varit där fem gånger samma dag.

Uppgiven och förvirrad

Efter att först ha skickat varningsbrev sade Heimstaden i januari 2024 upp mannens hyreskontrakt. Hyresvärden menar både att mannen har vanvårdat sin lägenhet och gjort sig skyldig till särskilt allvarliga störningar i form av hot och trakasserier.

Heimstaden skriver att deras bedömning är att mannen inte klarar av att ha ett eget boende. Att han gång på gång besöker hyresvärdens kontor påverkar arbetsmiljön dagligen. Det utgör en direkt risk för nya hot och upptrappat våld, skriver Heimstaden.

Den 76-åriga mannen hade under en kortare period förra året en god man. Men 76-åringen ansökte själv om att säga upp godmanskapet, eftersom han hävdade att han klarade av att sköta sin ekonomi själv. Nu har en jämnårig nära vän till mannen tagit på sig att ansöka om att bli god man åt honom.

Annons
Mannen i Ystad är i mycket stort behov av sin bostad, skriver hans ombud till hyresnämnden.

Mycket stort behov av bostad

Mannens själv tillbakavisar att han skulle ha varit otrevlig, eller att det finns någon grund för uppsägningen av hyreskontraktet. Mannen är i mycket stort behov av sin bostad, skriver hans ombud till hyresnämnden. 76-åringen har varit hjälpsökande, något som missuppfattats av Heimstaden, enligt ombudet.

Sedan mannens vän blev inkopplad är mannens hjälpbehov uppfyllda, och det har inte inträffat fler incidenter som Heimstaden kan missuppfatta, uppger mannens ombud.

I början av september tar hyresnämnden i Malmö upp ärendet.

Läs också Kommunen tog bort Catharinas rättigheter bakom hennes rygg – nu tvingas hon flytta Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.