Annons

Här bygger Stångåstaden för nära en miljard

Linköping Stångåstaden drar nu i gång sitt största nybyggnadsprojekt hittills. Bolaget satsar närmare en miljard kronor när 300 lägenheter byggs i Ebbepark. För första gången bygger den kommunala hyresvärden bostadsrätter.

Industriområdet längs Westmansgatan i Linköping är under förvandling. Ett nytt område där bostäder och verksamhetslokaler samsas har börjat växa fram. Kommunala Stångåstaden planerar på sikt att bygga drygt 700 bostäder i området. Det första kvarteret, Lugnet, omfattar 300 bostäder. På måndagen fick en grupp sexåringar från närbelägna förskolan Trollbacka assistera när det första symboliska spadtaget togs genom plantering av kryddväxter.

Det är ett mycket stort projekt som bolaget nu har framför sig.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

— Ekonomiskt sett är det vårt största någonsin, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Projektets budget ligger på 900 miljoner kronor. Som Hem & Hyra berättat tidigare stoppades de ursprungliga planerna och en ny upphandling gjordes sedan Stångåstaden bedömt att bygget skulle bli för dyrt. Det har lett till att det nu blir en annan entreprenör som bygger och att kostnaderna har sänkts med cirka 100 miljoner kronor.

— Det är fortfarande dyrt jämfört med hur det var för några år sedan, men nu hamnar vi i nivå med våra övriga projekt och det är genomförbart. Jag tycker det var viktigt att vi vågade göra den här typen av markering, att vi kan inte acceptera hur höga kostnader som helst, säger Fredrik Törnqvist.

Annons
Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

Beslutet att göra om upphandlingen innebär att projektet är ett år försenat. Än så länge är bara första etappen med 31 hyreslägenheter och 55 bostadsrätter planerad i detalj. Första inflyttning beräknas till sommaren 2021.

Detta är första gången som Stångåstaden bygger bostadsrätter, enligt avgående styrelseordförande Jan Österlind (S).

— Det är lite speciellt och det har vi pratat mycket om, inte minst politiskt, säger han.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

Ett av skälen bakom beslutet är att se till att det blir blandade upplåtelseformer i den nya stadsdelen. Men framför allt är det ett sätt att finansiera delar av projektet. Att det under senare tid finns tecken på att efterfrågan på bostadsrätter mattats i Linköping är ingenting som bekymrar vare sig styrelseordförande eller vd.

Annons

— Om läget blir sämre så hyr vi ut lägenheterna som hyresrätter i stället, säger Fredrik Törnqvist.

Stångåstaden bygger redan på flera platser i Linköping. Totalt sett är produktion av 450 lägenheter redan i gång.

— Vi har ju en bostadsbrist i Linköping som är hög trots rekordbyggande från Stångåstadens sida. Vi ser det på köerna, det är väldigt stor efterfrågan. Våra nybyggda lägenheter blir uthyrda omgående och vi har inga vakanser. Det finns inga tecken på någon avmattning trots prisnivåerna i nyproduktion. Enligt min uppfattning så måste vi fortsätta hålla en hög byggtakt flera år framåt om vi ska komma ifatt med bostadsbristen, säger Jan Österlind och påpekar att staden dessutom får omkring 2 500 nya invånare varje år.

Läs också Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.