Annons

Karin får lida för hyresnämndens kötider: ”Fruktansvärd hyra”

Gotland Karin betalar över 3 000 kronor i misstänkta överhyror varje månad. I snart tre år har hon väntat på att hyresnämnden ska pröva fallet – och på Gotland är hon långt ifrån ensam.
Foto: Stig Hammarstedt / TT
Målet är max fyra månaders väntan på ett beslut i hyresnämnden. Men på Gotland och i Stockholm kan det handla om flera år.

För några år sedan flyttade Karin Holmberg till en lägenhet på Södertorg i centrala Visby. Redan då reagerade hon på hyresnivån.

– Jag hade separerat och behövde en lägenhet nära mina pojkar och då dök den här bostaden upp men det var en fruktansvärd hyra, säger hon.

Läs ocksåSusanna har fuktskador i taket - bor "otroligt bra" enligt värden

För trean på 67 kvadratmeter betalar hon en kallhyra på 10 130 kronor i månaden. Med el och värme hamnar kostnaden på över 12 000 kronor.

– Det är klart att det är tufft ekonomiskt. Ett par tusenlappar i reducering skulle vara fantastiskt, säger hon.

Enligt Hyresgästföreningen betalar Karin över 3 000 kronor för mycket i hyra varje månad och att en skälig månadshyra för lägenheten är 6 700 kronor. Dessutom bör hon kunna få tillbaka över 80 000 kronor i överhyror.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Men hyresvärden håller inte med utan anser att hyran ligger rätt bland annat med hänsyn till läget innanför ringmuren.

I oktober 2018 tog Hyresgästföreningen ärendet vidare till hyresnämnden i Stockholm, som prövar hyrestvister på Gotland. Men att få ärendet prövat har visat sig ta lång tid. Nästan tre år senare finns fortfarande inget beslut om Karins hyra.

– Det händer ingenting, ärendet har bara legat och legat. Vi har försökt göra upp med hyresvärden, med de har inte varit intresserade, säger Susanne Davidsson på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Men Karin är långt ifrån ensam om att behöva vänta. Nyligen rapporterade Hem & Hyra om bristerna i en lägenhet i Fårösund där fuktskador lämnats utan åtgärd. Där har det gått ett år sedan hyresnämnden fick ärendet på sitt bord – utan att något har hänt. Parterna har inte ens kallats till ett sammanträde.

Annons

– Jag väntar fortfarande. Bristerna och fuktfläckarna i taket är kvar, säger hyresgästen Susanna Johansson.

Susanne Davidsson arbetar på Hyresgästföreningen på Gotland.

Hyresnämnden kan genom sitt beslut avgöra om Karin får sänkt hyra och om Susannas värd kan bli tvingad att åtgärda bristerna. Enligt regeringen ska ett ärende hos hyresnämnderna avgöras inom max fyra månader.

Men av de åtta hyresnämnderna i landet är Stockholm den som klarar detta sämst. Förra året låg handläggningstiden i Stockholm på 17,1 månader – efter att ha ökat flera år i rad. Hos nästan alla andra hyresnämnder går utvecklingen i motsatt riktning med allt kortare handläggningstider de senaste åren. 

När Hem & Hyra går igenom diariet i Stockholm hittar vi hyresgäster som fått vänta ännu längre än Karin och Susanna. De äldsta fallen som ännu inte är avgjorda är fem år gamla. Totalt finns det 756 hyresärenden som har legat mer än ett år i nämnden, och som fortfarande inte är avgjorda.

Men det är inte bara hyresgäster som utrycker frustration över väntetiderna. Gotlandshem, som är Gotlands största hyresvärd med 4 500 lägenheter, reagerar också på situationen.

”De som gynnas av dessa långa handläggningstider är de hyresgäster som är stökiga, vilket i sig skapar merarbete för oss och fortsatt obehag för våra hyresgäster”, skriver Elisabeth Kalkhäll, tidigare vd på Gotlandshem, i ett mejl.

Enligt hyresnämnden i Stockholm beror situationen på att man under lång tid haft för lite personal jämfört med mängden ärenden.

– Min bild är ändå att vi har vänt utvecklingen och just nu avgör vi fler ärenden än tidigare, men problemet är att vi har väldigt många gamla ärenden att hantera, säger Johan Rosén, chef för hyresnämnden i Stockholm.

Enligt domstolsverket har ärendemängden i Stockholm legat ganska konstant kring 17–18.000 ärenden per år de senaste fem åren och till och med minskade under förra året.

Även bemanningen låg förra året i linje med många andra hyresnämnder. Att handläggningstiderna ändå har ökat beror på en tidigare och långvarig underbemanning.

Annons

– Det handlar om att hyresnämnden under många år halkade efter. När jag tillträdde som chef 2019 trodde jag att vi skulle kunna vända det här snabbt. Men våra ärenden mår inte bra av att bli liggande utan blir snarare svårare att lösa med tiden. Så det här har krävt mer arbete än jag trodde.

Johan Rosén är chef för hyresnämnden i Stockholm.

Enligt Johan Rosén är nämnden på rätt väg och kommer anställa ytterligare ett hyresråd i år. Men att få ned handläggningstiderna kommer att dröja.

– Det är svårt att göra någon prognos, men min bedömning är att det kommer att ta tre–fyra år innan vi är nere på samma nivåer som andra hyresnämnder.

Vad säger du till Karin som väntat i snart tre år på att få pröva sin hyra och Susanna som väntat ett år på prövning av fuktskador?

– Det är självklart inte bra och inte acceptabelt egentligen. Sedan har jag inte någon kunskap om just de här ärendena. Hör man inte till kategorin för att vi ska ge förtur då är man tvungen att vänta. Men från vårt perspektiv kan vi inte göra annat än att lösa problemet så fort som möjligt och det arbetar vi med.

Enligt Johan Rosén har nämnden även haft särskilda problem med de ärenden som finns på Gotland.

– Under stora delar av pandemin har vi inte kunnat åka dit för att ha sammanträden. Vi har haft ett fåtal via länk och de ärenden som kräver besiktningar har vi haft väldigt svårt att avgöra.

Läs också 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.