Här får alla som vill ge och ta prylar
En liten skylt på metalldörren på gaveln till Östergatan 6 avslöjar att där inne finns det gratis grejer. Därtill kan du lämna saker som du inte har behov av längre.
– Det enda som finns kvar här sedan jag lämnade saker sist är den där vita barnstolen. Kaffelattemaskinen är borta, porslinet. Ja, allt. Man har ju så mycket hemma så det är inte klokt och jisses vad grejerna går åt snabbt här, säger Reneé Berglund som bott i området sedan 1958.
Hon tillägger:
– Från början var den här lokalen en mopedkällare. Och i rummet jämte hade vi frysar som vi kunde hyra. På den tiden fanns det inte frys i lägenheterna.
Reneé och hennes grannar började prata om det här med alla grejer som bara tar plats hemma och inte används.
– Vi tänkte att det skulle vara bra om det fanns någonstans att hämta och lämna saker. Det är så synd att fina och hela grejer hamnar i soprummet, säger Reneé Berglund.
Även Älmhultsbostäder tyckte att det hela var en bra idé och hittade en lämplig lokal för ändamålet. Lokalen tittas till då och då och meningen är att den ska vara öppen dygnet runt.
– De flesta kommer hit på kvällar och helger så det känns bra om det kan vara öppet då. Tyvärr fick vi problem med en nattlig gäst så vi fick stänga under en period och bara ha öppet vardagar på dagtid. Men vi ska testa med öppet dygnet runt igen, vilket vi upplevde som väldigt bra, berättar Linda Johansson, boendechef hos Älmhultsbostäder.
Hon får syn på en trasig väska som hänger på en hylla och plockar bort den.
Inte heller stoppade möbler önskas.
– Anticimex ringde till oss direkt när de fick veta att vi öppnat. Stoppade möbler utgör en stor risk för att skadedjur sprids och det blir bara vanligare och vanligare. Men här inne får det inte plats någon stor soffa. Det blir mest mindre möbler, till exempel barnstolar, och det är bra, säger Linda Johansson.
Varför satsar ni på detta?
– För oss känns det här jättebra. Det kommer många nyanlända hit och de som kommer har inget. Det här är ett sätt att hjälpa dem. Och i det samhälle vi lever i känns det viktigt att ta vara på saker, att återbruka och inte slänga. Det här är dessutom öppet för alla, inte bara hyresgästerna i området, säger Linda Johansson.
Finns det några nackdelar?
– Jag kan inte se några nackdelar. Visst vi får gå hit och plocka lite men det är ingen nackdel det heller. Vi visste ju att detta skulle medföra lite merjobb, säger Linda Johansson.
En gång låg det hundratals cd-skivor i lokalen, minns Reneé Berglund.
– Alla är borta nu. Men porslin är nog vanligast och det går åt som smör. Hela set finns bara kvar ett par dagar. Det är många som kommer hit, inte bara vi som bor här. Själv har jag flera barn och man samlar ju på sig allt möjligt som man kan ge. Snart ska jag rensa i min källare. Det blir säkert en del grejer som jag kan lämna här då, berättar Reneé Berglund.
- Projektet Ge och ta, handlar om att skapa ett återbruk. I stället för att slänga grejer man tröttnat på eller helt enkelt inte längre behöver kan de lämnas i lokalen. På köpet är det ett sätt att hjälpa nyanlända familjer som är i stort behov av saker. Projektet är öppet för alla att både lämna till och hämta från.
- Prata med dina grannar och kontakta din hyresvärd om även du vill ha ett Ge och ta där du bor.
- Tänk på att inte ha för stor lokal. Stoppade möbler bör undvikas då det finns en risk att skadedjur sprids.
- Det behövs någon som tittar till lokalen så att det inte samlas skräp. Bra är om lokalen är öppen dygnet runt för att förenkla för dem som hämtar och lämnar.
- Fördelen med att återbruka är att saker som är hela och kan användas blir till ny glädje för någon annan, i stället för att slängas.
- Det är ett relativt enkelt sätt att hjälpa nyanlända familjer som kommer hit och inte äger någonting.
- Det är ett sätt att minska sopberget. Därtill blir det en ny plats att mötas kring.
- Många lämnar porslin, husgeråd och olika prydnadssaker. Men även väskor, skidor, böcker, lampor, skor, tavlor och saker till barn.
- Rotationen på prylarna är hög. Stor del av sakerna finns bara kvar i lokalen några dagar.
- Förutom möbler vill Älmhultsbostäder även undvika allt för mycket kläder, vilket tar plats och lätt kan bli rörigt.