Här får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: ”Kan inte yttra mig”
Hem & Hyra har i tidigare artiklar berättat om mörkret bakom flyttappen Tiptapp. Vi har avslöjat ett nät av förare utan giltiga körkort, stulna identiteter och yrkesförare från fattiga länder som utan arbetstillstånd jobbar upp till 18 timmar per dag för extremt liten ersättning. Arbetet sker dessutom olagligt.
Trots allt vi upptäcker bakom fasaden fortsätter Tiptapp bara att växa, mycket tack vare sina samarbeten med betrodda partners. Tiptapp arbetar med flera kommuner och avfallsbolag, bland annat kommunala Telge återvinning i Södertälje.
På Södertäljes återvinningscentraler måste man bo i kommunen och visa upp sitt körkort för att bli insläppt. Orsaken är att man gratis får slänga max 25 gånger per år. Den som bor i Nykvarn har 18 slängningar.
Får fri lejd in på återvinningen
Detta gäller inte för Tiptapps så kallade helpers, som får fri lejd in på området. När vi beställer en hämtning av skräp i Södertälje via Tiptapp, väljer vi en förare i 30-årsåldern från Uzbekistan. Han har varken giltigt svenskt körkort eller körkort från hemlandet. På bilden i appen poserar han och en kollega framför en skåpbil.
Men när en vit lastbil rullar in på uppfarten är det ingen av männen på bilden som sedan hoppar ut för att plocka upp vårt skräp, utan en helt annan man i samma ålder. Mannen pratar ryska och presenterar sig med ett helt annat namn än det som står i appen.
Vi lyckas ta reda på vem vår ”helper” är och ser att han förra året blev dömd till tio månaders fängelse för grov misshandel. Tillsammans med två andra personer slog och sparkade han i huvudet på en liggande man under en längre tid, så att offret tappade en tand och fick hjärnskakning.
Mannen i hytten, som kommer ut och börjar plocka in vårt skräp i lastbilen, har även deltagit i en annan misshandel där offret skallats i näsan så att näsbenet gått av.
Ett transportföretag hade troligen sagt nej till mannens tjänster, men med någon annans identitet har mannen inga problem att jobba via Tiptapp.
Pengar till okänt bankkonto
Så den misshandelsdömda mannen kör iväg med vårt skräp. Samtidigt förs våra pengar över till ett bankkonto till en person vi aldrig sett, som kanske inte ens finns i landet.
Vi följer efter mannen till återvinningsstationen Returen i området Moreberg och ser att han, med sin falska Tiptapp-identitet, blir insläppt för att slänga vårt skräp. Han får alltså fri lejd tack vare Telge Återvinnings avtal med Tiptapp.
Danijel Stojanovic, avdelningschef på Telge återvinning, svarar på Hem & Hyras frågor.
En person som använde falskt Tiptapp-id och är dömd för en grov misshandel hämtade vårt skräp och körde det återvinningen Returen i Södertälje. Hur kommenterar du det?
– Jag kan inte yttra mig när det kommer till den personen som har kört avfallet. Det är inte vår uppgift.
Men borde inte Tiptapp ha ett system som gör att man vet vem som hämtar skräpet?
– Just nu är ju upplägget att förarna skannar en QR-kod med sina mobiler. Mina medarbetare på återvinningen har en app i sina jobbtelefoner. När förarna kommer med en Tiptapp-körning skannar de QR-koden hos medarbetarna, som öppna bommarna.
Jag förstår det. Men det handlar inte om det, utan att det kommer en person som uppger sig vara en annan person.
– Jag förstår det. Huvudsaken för vår del är inte vem som kommer. För det kan vi aldrig göra någon utvärdering av.
”Jättebra att ni upplyser om det”
Vår granskning visar Tiptapp-förare som kör utan körkort och trafiktillstånd som jobbar upp till 18 timmar per dag för liten lön. Hur kan ni samarbeta med ett sådant företag?
– Vi får in det avfall som det gäller på våra anläggningar och avfallet hamnar inte på villovägar. Det är vårt uppdrag. Det du beskriver får ju i sådana fall Polismyndigheten och Miljökontoret och de andra myndigheterna jobba med. Vi är ingen myndighet.
Men det kan ju komma förare som är dömda för grova brott hem till Södertäljeborna. En kommun ska väl värna om sina medborgare?
– Det är jättebra att ni upplyser om det i er artikel, så att Södertäljeborna kan ta del av det.
Så ni kommer inte göra någonting?
– Inte mer än att jag kanske tar upp det nästa gång jag träffar vår kontaktperson från Tiptapp. Då frågar jag vad de tycker om artikeln.
Fotnot: Den falska Tiptapp-föraren har överklagat sin fängelsedom från Tingsrätten till Hovrätten. Rättegången har ännu inte ägt rum.